Chlorofil to płynna energia słoneczna. Uzdrawia nasze narządy, oczyszcza je, a nawet niszczy wielu wrogów żyjących w naszym wnętrzu, takich jak chorobotwórcze bakterie, grzyby, komórki rakowe i inne. Chlorofil jest niezbędny dla osób, które nie otrzymują światła słonecznego w odpowiedniej ilości oraz  przemęczonych  i zestresowanych. 

Pod jaką postacią spożywać „upłynnione” promienie słoneczne? Chlorofilu jest najwięcej w zielenienie, zaś najlepszymi źródłami tej cennej substancji są zielone części porów, naci pietruszki i selera, ogórek, liście młodych buraków. Co ciekawe, jedzenie zielonych warzyw nie jest tak samo efektywne, jak wypijanie ich w postaci koktajlu czy spożywanie zielonej pasty. Uwaga – odpada również korzystanie z sokowirówki, bo pozbawia ona warzyw cennych właściwości. Najlepiej używać wyciskarki albo zwykłego blendera.

Czym jest chlorofil? W liściach roślin pod wpływem światła słonecznego dokonuje się proces fotosyntezy, w którym pochłaniany jest dwutlenek węgla zawarty w powietrzu. Chlorofil jest zielonym pigmentem absorbującym światło słoneczne i przekształcającym je w energię chemiczną. W wyniku rozbicia cząsteczek wody i łączenia atomów wodoru i tlenu z węglem i tlenem z dwutlenku węgla powstają węglowodany. Wszystko to dzieje się w obecności chlorofilu. Węglowodany to cukry roślinne i skrobie; niektóre z nich gromadzą się w korzeniach lub owocach roślin wraz z witaminami, minerałami, enzymami, niewielkimi ilościami tłuszczu i białka oraz dużą ilością wody. Chlorofil często bywa nazywany „żywą krwią” roślin, a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny. Główna różnica polega na tym, że w centrum tej ostatniej znajduje się atom żelaza, a w centrum cząsteczki chlorofilu – atom magnezu.

Chlorofil ma zbawienny wpływ na nasz organizm: ma właściwości hamujące rozwój guzów, pomaga zapobiegać nowotworom, zapobiega zmianom patologicznym w molekułach DNA, blokuje  przekształcanie zdrowych komórek w  komórki rakowe, dezaktywuje wiele karcynogenów (substancji powodujących raka), zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, wspomaga leczenie anemii, zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii, zwiększa zasadowość organizmu, przeciwdziała zakwaszeniu, neutralizuje szkodliwe działanie białka, neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie,  szczególnie kadm, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia spożywane toksyny, neutralizuje nieprzyjemny zapach potu, usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała, oczyszcza zęby i dziąsła przy ropotoku, spełnia rolę doskonałego płynu do płukania ust przed zabiegami stomatologicznymi, obniża zapotrzebowanie na insulinę, wspiera leczenie cukrzycy, wzmacnia czynność tarczycy i trzustki, oczyszcza i odwadnia jelita, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, łagodzi bolesne hemoroidy, pomaga oczyścić  wątrobę, poprawia jej funkcjonowanie, pomaga w zwalczaniu zapalenia wątroby, wzmacnia układ naczyniowy,  zmniejsza żylaki, przynosi ulgę w przypadku wrzodów, przyspiesza gojenie się ran, niszczy bakterie w ranach, poprawia wzrok. usprawnia prace tarczycy, uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K, reguluje cykl miesiączkowy, odnawia tkanki (katalizuje odnowę komórkową), dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała, niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu, łagodzi objawy astmy, pomaga pokonać nieżyty, przeciwdziała takim stanom zapalnym: jak ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit, leczy wszelkie stany zapalne skóry, stawów, łagodzi ból związany ze stanami zapalnymi, hamuje stany zapalne, dodaje energii, poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących,  stymuluje system immunologiczny organizmu, reguluje ciśnienie tętnicze, poprawia koloryt skóry, łagodzi zaczerwienienia.

Więcej informacji na temat chlorofilu, a także przepisy na zielone koktajle można znaleźć TUTAJ

aPo/Vrota.pl