Składniki:
-
płatki owsiane1,5 szklanki
- ziarna słonecznika1 szklanka
- pestki dyni1/3 szklanki
- siemię lniane3/4 szklanki
- migdały lub orzechy laskowe1/2 szklanki
- zmielone siemię lniane10 łyżek
- sól1-2 łyżeczki
- melasa z karobu/syrop klonowy/daktylowy/z agawy1 łyżka
- olej kokosowy4 łyżki
- woda
Chleb bez mąki, czyli chleb z samych ziaren - znany też jako "chleb zmieniający życie" - life-changing bread. Jest prosty w przygotowaniu, nie potrzebuje żadnego zakwasu ani drożdży. Jak go zrobić? Oto łatwy przepis:
1. W misce mieszamy składniki suche
2. W drugiej misce mieszamy wodę, roztopiony olej kokosowy oraz syrop lub melasę
3. Łączymi zawartość obu misek i mieszamy
4. Odstawiamy zmieszaną masę na przynajmniej 2 godziny
5. Wkładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatamy ją łyżką lub dłońmi.
6. Wsadzamy rzecz do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut
I gotowe! Chleb, gdy ostygnie, można swobodnie kroić i traktować jako podstawę do znakomitych i zdrowych kanapek