06.11.19, 10:20Fot. via Pixabay, CC 0

Babiego lata może nie być, ale placki kartoflane...

Placki ziemniaczane – smak dzieciństwa, którego po prostu nie da się zapomnieć. Choć nie należą oczywiście do dań dietetycznych, co jakiś czas nie mogę sobie ich odmówić. Znam też wyjątkowy przepis na nieco inne placki, które zaskoczą każdego!

Tym razem przygotuj, na dużą porcję:

  • 6 sporych ziemniaków
  • 4 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 opakowania sera ricotta 250g
  • 2 jajka
  • mąkę
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: natkę pietruszki

Najpierw zetrzyj ziemniaki, cebulę oraz marchew na tarce o drobnych oczkach

Dodaj przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki (jeśli lubisz), a także jajko, ricottę i mąkę (ok. 2 szklanek, obserwuj konsystencję ciasta).

Całość dopraw solą i pieprzem, po czym smaż na patelni na rozgrzanym oleju z obu stron, aż placki będą chrupkie.

Smacznego!!!

Komentarze

Janek2019.11.6 18:12
Aby placki były chrupkie, połowę ziemniaków można zetrzeć na gruby oczkach, a gdy są za rzadkie, można dodać mąki ziemniaczanej, a najlepsze placki to te smażone na smalcu i polane kwaśną śmietaną.