Antywirusowy i antybakteryjny czosnek w rozgrzewającej zupie - zdjęcie
24.03.21, 10:38Fot. publicdomainpictures, domena publiczna / Macchi via Flickr, CC BY-SA 2.0

Antywirusowy i antybakteryjny czosnek w rozgrzewającej zupie

16

Czosnek i cebula są w Polsce znane od wieków jako produkty zawierające substancje w naturalny sposób zwiększające odporność organizmu oraz wspomagające leczenie wielu uciążliwych chorób. Do nich należą tak częste w okresie jesienno-zimowym, ale też wiosennym przeziębienia, które dla osób o osłabionej odporności mogą być szczególnie uciążliwe.

Dzięki tradycyjnej medycynie ludowej można sobie na szczęście doskonale sobie z tym radzić.

Trzeba jedynie zadbać o odpowiednią dietę i postawić na antybakteryjny czosnek, który zabija wirusy na śmierć. Dziś proponujemy zupę czosnkową. Jedzcie to regularnie, żeby nie dawać chorobom żadnych szans!

Składniki:

4-8 ząbków czosnku (w zależności od ostrości i wielkości)

  • Około 800 gramów ziemniaków

  • Litr bulionu warzywnego (może być rosół, na przykład jeśli został z poprzedniego dnia)

  • 100 ml śmietany

  • 1 Cebula

  • 2 łyżki masła

  • Sól, pieprz

  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Obierz i podsmaż na maśle czosnek. Nie może się zrobić brązowy, wystarczy gdy zmięknie. Pokrój cebulę i zeszklij na maśle, dodaj czosnek. Wszystko zalej bulionem i dodaj 1/3 ziemniaków. Gotuj przez około 30 minut. W tym czasie obierz, pokrój i ugotuj resztę ziemniaków. Zmiksuj zawartość garnka blenderem i dodaj śmietanę. Na talerz nałóż ugotowane oddzielnie ziemniaki. Po nalaniu zupy na talerz z ziemniakami, oprósz ją pieprzem oraz posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

Uwaga!!! Pamiętaj, żeby kupować polski czosnek - nie chińskie ,,wynalazki'' !!!

Komentarze (16):

Moryc2021.07.30 18:24
Gdy zjem czosnku całą kupę pocałujta wójta w doopę
Jańcia2021.07.23 18:17
Czosnek śmierdzi mi z gymby.
Gosposia2021.07.22 7:37
Zupa czosnkowa tylko z ciasteczkami oreo .
Pielęgniarka2021.07.9 15:08
Wsadź sobie jeden ząbek czosnku do odbytu a drugi do pochwy i czekaj na to co się będzie działo.
Skrzypek na dachu2021.04.19 0:55
Czosnek to samo zdrowie , najlepiej natrzec zabka i nasmarowac na kromke suchego chleba .
Fucker2021.07.10 15:37
Najlepiej natrzyj sobie czosnkiem los coyones.
Rdest2021.04.16 23:08
Nie dodawac absolutnie zadnej smietany do zup. Mala lyzke masla tak. Smietana jest tak potrzebna w zupie jak Bolek na mszy swietej.
Anonim2021.04.16 10:49
Znachorskie bujanie! Czosnek nieco wzmacnia odporność ale nie zwalcza/niszczy wirusa!
Skrzypek na dachu2021.03.24 17:56
Czosnek to bardzo zdrowy najlepiej ze schabem i kapusta .
Hania2021.03.24 15:08
Przepyszna zupka.Przed wojną wszyscy ją pałaszowali ze smakiem.w szczególności na Lubelszczyźnie gdzie półwlókowy chłop potrafiĺ zjeść nawet dwa kopiate wiadra dziennie.
Sprawdzony przepis2021.03.24 11:46
Naturalny antybiotyk Składniki: 3 szklanki octu jabłkowego ¼ szklanki świeżo startego imbiru 2 drobno pokrojone średnie cebule ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku 1-2 drobno posiekane możliwie najostrzejsze papryczki 2 łyżki startego chrzanu Świeży starty korzeń kurkumy lub 2 łyżki sproszkowanej Miód Używać po 2 tygodniach od zalania octem jabłkowym.
niewierzacy ateusz2021.03.24 11:54
papryczki są bez sensu :) no chyba ,że dla smaku , bo kapsaicyna tylko drażni nerwy ,znaczy pali w gębie i przełyku, ale bakteriobójczo nie działa , a w każdym razie nie zauważono takiego działania
Wierzący2021.03.24 12:10
Wytłumacz to Indianom z Amazonii.
niewierzacy ateusz2021.03.24 12:29
no ale po co ? przecież oni jedzą te papryczki dla smaku :) a nie dla bakterii i wirusów , jak ktoś chce dla smaku to smacznego , ale jak ktoś chce dla bakterii i wirusów to może sobie papryczki odpuścić , łatwiej mu będzie przełknąć :)
niewierzacy ateusz2021.03.24 11:16
lepiej zjeść ten czosnek na surowo :) skuteczniejszy będzie
Ja2021.03.25 7:42
A mądrzy ludzie żyli w brudzie bo jedli czosnek i cebulę.