(1-litrowy słoik)
Składniki:
– 400g filetów śledziowych (typu matias, solonych)
– 1 spora cebula
Zalewa octowa:
– 400 ml wody
– ½ szklanki octu spirytusowego 10%
– 1 pełna łyżka cukru
– 1 liść laurowy
– 4 ziarenka pieprzu
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– ⅓ łyżeczki gorczycy białej
Pozbywamy się nadmiaru soli mocząc śledzie przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. W tym czasie możemy przygotować zalewę. Do rondelka wlewamy wodę i ocet, dodajemy przyprawy i cukier. Całość musimy zagotować i pozostawić do ostudzenia.
Wymoczone śledzie kroimy na kawałki. Wykładamy je na dno słoika na przemian z warstwami pokrojonej w piórka cebuli. Śledzie zalewamy marynatą. Zalewa musi je całkowicie przykryć. Szczelnie zamknięty słoik odstawiamy na dwie doby do lodówki.
Za: domowe-potrawy.pl