(1-litrowy słoik)

 

Składniki:

– 400g filetów śledziowych (typu matias, solonych)

– 1 spora cebula

Zalewa octowa:

– 400 ml wody

– ½ szklanki octu spirytusowego 10%

– 1 pełna łyżka cukru

– 1 liść laurowy

– 4 ziarenka pieprzu

– 4 ziarenka ziela angielskiego

– ⅓ łyżeczki gorczycy białej

 

Pozbywamy się nadmiaru soli mocząc śledzie przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. W tym czasie możemy przygotować zalewę. Do rondelka wlewamy wodę i ocet, dodajemy przyprawy i cukier. Całość musimy zagotować i pozostawić do ostudzenia.

Wymoczone śledzie kroimy na kawałki. Wykładamy je na dno słoika na przemian z warstwami pokrojonej w piórka cebuli. Śledzie zalewamy marynatą. Zalewa musi je całkowicie przykryć. Szczelnie zamknięty słoik odstawiamy na dwie doby do lodówki.

 

Za: domowe-potrawy.pl