Domowe proziaki smażymy na suchej patelni na małym ogniu, dzięki czemu nie wychodzą na zewnątrz spalone, a w środku surowe. Placki mają wtedy czas na podrośnięcie na patelni (najlepsza będzie do tego patelnia z nieprzywierającą powierzchnią). Proziaki najbardziej mi smakują z masłem czosnkowym, ale można je także serwować na słodko z ulubioną konfiturą (tylko wtedy trzeba do ciasta dodać mniej soli (1/2 łyżeczki), a nieco więcej cukru (1 łyżeczka).

Składniki:

420 g mąki pszennej

1 jajko

200 ml maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

Masło czosnkowe

Do jego przygotowania potrzebne jest miękkie masło (najlepiej je wyciągnąć kilka godzin szybciej z lodówki), a także świeży czosnek, natka pietruszki, koperek, sól i pieprz. Nie polecam używać suszonych przypraw, bo nie są tak wyraziste w smaku jak te świeże. Jeśli chodzi o ilość użytych ząbków czosnku to po prostu zależy od ich wielkości.

Składniki:

120 g masła

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka koperku

1 łyżeczka natki pietruszki

szczypta soli i pieprzu