Do oryginalnego przepisu zostały dołożone: orzechy, zmniejszono ilość cukru i masła oraz nieco zmodyfikowano czas pieczenia.
Więc do dzieła
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Dokładnie wymieszaj w miseczce cukier, cynamon i roztopione masło.
3. Przetnij jabłka na pół i wydrąż gniazda nasienne – najlepiej za pomocą łyżki do melona.
4. Ułóż jabłka w naczyniu do zapiekania i ponakłuwaj nożem miąższ.
5. Do otworów po gniazdach nasiennych wsyp grubo pokruszone orzechy włoskie i posyp powierzchnię jabłek mieszanką cukru, cynamonu i roztopionego masła.
6. Wlej do naczynia do zapiekania trochę wody, tak by przykryła dno, przykryj kawałkiem folii aluminiowej i wstaw do piekarnika na 40-45 minut (tutaj: 45 minut) albo dłużej, w zależności od gatunku jabłek.
Smacznego!