Oto jak je przygotować.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • ok. 300 g mąki pszennej (tyle, żeby ciasto było naprawdę zwarte i gęste)
  • 2 łyżeczki (pełne) soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 100 g słoniny (może być wędzona)
  • 100 g wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Słoninę i boczek pokroić w kostkę, odstawić.

Żeby kluski dobrze wyszły, ziemniaki muszą być bardzo drobno starte. W tym celu ziemniaki trzeba zetrzeć ręcznie na tarce do ziemniaków lub zmiksować w malakserze.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Ziemniaczaną papkę przełożyć na drobne sitko i zostawić na 3 minuty, żeby odcedzić nadmiar soków.

Zwróćcie uwagę, że pod odcedzonym płynem zbierze się skrobia. Płyn wylać do zlewu, a do miski z pozostawioną skrobią przełożyć ziemniaki z sitka, dodać mąkę, posolić i popieprzyć, dobrze wymieszać.

Na patelni podsmażyć słoninę i boczek. Przygotowane ciasto przekładać małymi porcjami na małą deskę i zdejmować mokrą łyżką nieduże porcje prosto do gotującej się wody. 

Kluski gotować 3 minuty na średnim ogniu, uważając, żeby woda nie wykipiała.

Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Podawać z twarogiem i skwarkami, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!