Oto jak je przygotować.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- ok. 300 g mąki pszennej (tyle, żeby ciasto było naprawdę zwarte i gęste)
- 2 łyżeczki (pełne) soli
- świeżo zmielony pieprz
- 250 g półtłustego twarogu
- 100 g słoniny (może być wędzona)
- 100 g wędzonego boczku
Sposób przygotowania:
Słoninę i boczek pokroić w kostkę, odstawić.
Żeby kluski dobrze wyszły, ziemniaki muszą być bardzo drobno starte. W tym celu ziemniaki trzeba zetrzeć ręcznie na tarce do ziemniaków lub zmiksować w malakserze.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Ziemniaczaną papkę przełożyć na drobne sitko i zostawić na 3 minuty, żeby odcedzić nadmiar soków.
Zwróćcie uwagę, że pod odcedzonym płynem zbierze się skrobia. Płyn wylać do zlewu, a do miski z pozostawioną skrobią przełożyć ziemniaki z sitka, dodać mąkę, posolić i popieprzyć, dobrze wymieszać.
Na patelni podsmażyć słoninę i boczek. Przygotowane ciasto przekładać małymi porcjami na małą deskę i zdejmować mokrą łyżką nieduże porcje prosto do gotującej się wody.
Kluski gotować 3 minuty na średnim ogniu, uważając, żeby woda nie wykipiała.
Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Podawać z twarogiem i skwarkami, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!