Składniki:

- 2 szklanki zmielonych ziemniaków, ugotowanych dzień wcześniej

- szklanka mąki pszennej

 - jajko

- szczypta soli

- ok. 2 szklanek suszonych śliwek

 

Składniki sosu:

-1/4 kostki masła

- 3-4 łyżki sezamu

 

Przygotowanie:

Z ziemniaków, mąki, jajka i soli zagnieść ciasto (nie może być mokre, ani za suche), uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy rozpłaszczyć dłonią, nałożyć nadzienie, dokładnie zalepić i utoczyć gałkę.

Knedle wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody, zamieszać, a po wypłynięciu gotować jeszcze 2-4 minuty, razem około 10-12. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, osączając je.

Na patelni rozpuścić masło, dodać sezam i prażyć około 2-4 minut, polać knedle. Można podawać ze śmietanką i cukrem.

 

Smacznego!