Składniki:
- 2 szklanki zmielonych ziemniaków, ugotowanych dzień wcześniej
- szklanka mąki pszennej
- jajko
- szczypta soli
- ok. 2 szklanek suszonych śliwek
Składniki sosu:
-1/4 kostki masła
- 3-4 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Z ziemniaków, mąki, jajka i soli zagnieść ciasto (nie może być mokre, ani za suche), uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy rozpłaszczyć dłonią, nałożyć nadzienie, dokładnie zalepić i utoczyć gałkę.
Knedle wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody, zamieszać, a po wypłynięciu gotować jeszcze 2-4 minuty, razem około 10-12. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, osączając je.
Na patelni rozpuścić masło, dodać sezam i prażyć około 2-4 minut, polać knedle. Można podawać ze śmietanką i cukrem.
Smacznego!