Czy Żydzi ciągle są narodem wybranym?
Czy Żydów można nadal nazywać narodem wybranym? Podobno żydowski Talmud jest dziełem wymierzonym przeciwko chrześcijaństwu. Czy to prawda? (Czytelnik)
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.
Czy Żydów można nadal nazywać narodem wybranym? Podobno żydowski Talmud jest dziełem wymierzonym przeciwko chrześcijaństwu. Czy to prawda? (Czytelnik)
Minister kultury i dziedzictwa narodowego Jarosław Sellin wyraził nadzieję, że organizowane przez Izrael wycieczki szkolne do niemieckich obozów zagłady na terenie Polski będą kontynuowane. Chciałby jednak, by towarzysząca tymże wycieczkom otoczka, choćby w postaci uzbrojonych w broń palną oficerów izraelskich służb specjalnych, uległa przeformułowaniu.
Barnaba urodził się na Cyprze w żydowskiej rodzinie z pokolenia Lewiego. Jego właściwe imię brzmiało Józef, ale Apostołowie dali mu przydomek Barnaba.
Nagrania niezwykle brutalnego zachowania żydowskich policjantów podczas pogrzebu palestyńskiej dziennikarki obiegły świat.
Kongregacja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów dnia 28 marca br. zatwierdziła nowe brzmienie w języku polskim modlitwy Za Żydów w ramach wielkopiątkowej modlitwy powszechnej.
Dziś przypada V Narodowy Dzień Pamięci Polaków Ratujących Żydów pod okupacją niemiecką. Święto to po raz pierwszy obchodzone było w naszym kraju w 2018 roku, ustanowił je polski parlament z inicjatywy prezydenta Andrzeja Dudy.
Ukraiński prezydent Wołodymyr Zełenski podobnie jak wcześniej w parlamentach innych państw, kilkadziesiąt godzin temu przemawiał zdalnie również na forum izraelskiego Knesetu.
Ukraiński prezydent Wołodymyr Zełenski, który sam ma żydowskie korzenie, zaapelował do wszystkich Żydów na świecie, by nie milczeli w obliczu zbrodniczej napaści na Ukrainę, bo sami kiedyś doświadczyli milczenia innych wobec własnej tragedii.
Znany rosyjski miliarder, jeden z najbogatszych ludzi na świecie, Roman Abramowicz, zaczął rozglądać się za nowym obywatelstwem. A że właściciel słynnej Chelsea Londyn rzekomo zidentyfikował swe pochodzenie od sefardyjskich Żydów, teraz chciałby przyjąć obywatelstwo… portugalskie.
Ktoś poczuł się zdezorientowany, czytając w Ewangelii św. Jana słowa, którymi Pan Jezus zwrócił się do swoich uczniów: „Będziecie Mnie szukać, ale – jak to Żydom powiedziałem, tak i teraz wam mówię – dokąd Ja idę, wy pójść nie możecie” (J 13,33). Przecież Pan Jezus był Żydem, Żydami byli również Jego uczniowie. O jakich zatem Żydach mówi On w tym zdaniu?
"Szef izraelskiego MSZ Jair Lapid pochwalił polskie poparcie dla rezolucji ONZ w sprawie zwalczania negowania Holokaustu jak by było to wyjątkowe zjawisko; nawet gdy Lapid próbuje przywrócić stosunki między oboma krajami nie ma właściwego podejścia" - czytamy na łamach izraelskiej gazety "Israel Hajom".
Wielka Brytania ma spory problem z antysemityzmem. O rosnącej fali nienawiści informowaliśmy już przed kilkoma laty. W tej kwestii najwidoczniej niewiele się zmienia, ponieważ przed Międzynarodowym Dniem Pamięci o Ofiarach Holokaustu pobito dwóch Żydów.
Nawet 75 tys. mieszkańców Ukrainy może objąć rozważana przez Izrael wielka akcja ewakuacyjna spowodowana potencjalną, rosyjską agresją zbrojną na naszych wschodnich sąsiadów.
„Tracąc kontakt z religią żydowską odcinamy swoje korzenie” – uważa przewodniczący Komitetu ds. Dialogu z Judaizmem Konferencji Episkopatu Polski bp Rafał Markowski.
Europejski oddział American Jewish Committee przedstawił swoje rekomendacje na temat walki z antysemityzmem w Polsce. Eksperci, m.in. związany z Platformą Obywatelską były piłkarz Dariusz Dziekanowski postulują powołanie w Polsce pełnomocnika ds. walki z antysemityzmem.