Tag

Tag: żydzi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.

Zdjęcie ilustracyjne

Izrael i Żydzi

Żydowscy kaci na służbie NKWD

Negowanie znaczenia roli Żydów w służbie NKWD jest sprzeczne z podstawowymi faktami ustalonymi przez historyków. Prof. Andrzej Paczkowski sformułował tę tezę jako „nadreprezentacją Żydów w UB”. Jednoznacznie pisze o "nadreprezentatywności Żydów w UB" inny czołowy historyk IPN-owski dr hab. Jan Żaryn w swym opracowaniu "Wokół pogromu kieleckiego" (Warszawa 2006, s. 86).

Fot. screenshot - YouTube

Wiara

A wy za kogo Mnie uważacie? Żydowska odpowiedź na pytanie Jezusa

Proponuję, aby Jezusa uważano za jednego z żydowskich Mesjaszy: za Mesjasza syna Józefa. Dałoby mu to miejsce w ramach żydowskich rozważań teologicznych i zakończyłoby ciągnącą się przez stulecia tradycję faktycznej ekskomuniki Jezusa ze wspólnoty wiary, do której należał.

Fot. joshuapiano via Flickr CC 2.0

Izrael i Żydzi

Izrael: wzrost wrogości wobec chrześcijaństwa

W Izraelu miejsce miały kolejne już akty profanacji i wrogości wobec chrześcijaństwa. 2 lutego żydowski ekstremista zniszczył figurę Jezusa w kaplicy pierwszej stacji Drogi Krzyżowej w sanktuarium Biczowania w Jerozolimie. To już kolejny taki incydent.

Fot. via: Pixabay - Kaufdex, hosny_salah

Uwaga

Eskalacja konfliktu izraelsko-palestyńskiego

Konflikt na linii Izrael – Palestyna w przeciągu ostatnich kilku dni ponownie się zaognił. Dziewięciu Palestyńczyków zostało zabitych podczas izraelskiego nalotu wojskowego na okupowany Zachodni Brzeg.

Fot. via: dzismis.com/ Wikimedia - domena publiczna (zdj. edytowane)

Polska

Żydowskie nazwiska w Polsce – jak je rozpoznać?

Skąd się wzięły i jak się zmieniały przez lata nazwiska Żydów w Polsce? Fragment opracowania, które stworzył mgr S. Kurzweil w październiku 1937 r. na potrzeby biuletynu warszawskiej gminy żydowskiej. Zachowujemy oryginalną pisownię.

Fot. screenshot YouTube (Siostry Kanoniczki Ducha Świętego)

Wiara

W uścisku Miłości. Niezwykła historia żydowskiej mistyczki, która rozpoznała Mesjasza i ofiarowała życie za nawrócenie swego narodu

Nazajutrz po Dniu judaizmu w Kościele katolickim wspominamy absolutnie nieprzeciętną postać na kartach dziejów tegoż Kościoła. 18 stycznia 1919 roku, w wieku niespełna 20 lat przyjęła chrzest. 18 stycznia 1986 roku, w kolejną rocznicę swych narodzin do życia we wspólnocie Mistycznego Ciała Chrystusa odeszła do Pana, by zagubić się ze szczęścia w Jego „uścisku Miłości”. Oto niezwykła historia Służebnicy Bożej, Siostry Emanueli Kalb, córki narodu żydowskiego, nazywanej naszą, polską Edytą Stein.

Fot. screenshot - YouTube

Izrael i Żydzi

Gdy Żyd spotyka Mesjasza...

Otaczał mnie ocean zdrady, podłości, sprytu i okrucieństwa, byłem oddalony o dwa tysiące mil od ziemi Kanaan i o dwa tysiące lat od Drugiej Świątyni i oto znalazłem ludzi z obcych narodów, którzy mieli wyryte w sercach słowa Dawida i Izajasza. Był to prawdziwy cud. Czułem to w najgłębszych zakamarkach serca, ale w jakiś sposób nie chciałem uznać całej pełni i wszystkich implikacji tego faktu.

Dziś XXVI Dzień Judaizmu w Kościele katolickim w Polsce

Kościół

Dziś XXVI Dzień Judaizmu w Kościele katolickim w Polsce

XXVI Dzień Judaizmu w Kościele katolickim w Polsce obchodzony jest 17 stycznia 2023 roku pod hasłem „Przejście Pana: Dziś wychodzicie” (Wj 13,14). Centralne obchody odbędą się w Siedlcach. Zaplanowano bogaty program wydarzeń kulturalno-religijnych. Gościem specjalnym będzie izraelski rabin Boaz Pash.

Fot. screenshot - YouTube (P. José de Jesús Aguilar Valdés)

Kościół

Św. Rajmund z Penafort. Gorliwie pracował nad nawróceniem Maurów i Żydów

Rajmund, urodzony między 1170 a 1175 r. w Villafranca del Panades w pobliżu Barcelony (Hiszpania), w starej szlacheckiej rodzinie katalońskiej Peñafort, był spokrewniony z królem Aragonii. W szkole katedralnej ukończył trivium i quadrivium. Już jako dwudziestoletni młodzieniec wykładał filozofię w Barcelonie, nie otrzymując za swoją pracę wynagrodzenia. W tym też czasie wydał swoje pierwsze monumentalne dzieło: Summę prawa, podręcznik dla studentów prawa.