Benedykt XVI: Światło Zmartwychwstałego przenika noce dziejów
Benedykt XVI Światło zmartwychwstałego Chrystusa przenika w noce dziejów 11 IV 2009 — Wigilia Paschalna
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Benedykt XVI Światło zmartwychwstałego Chrystusa przenika w noce dziejów 11 IV 2009 — Wigilia Paschalna
Na twitterze dziennikarza Jarosława Kociszewskiego znalazł się zdumiewający wpis. Mężczyzna liczył osoby wchodzące do kościoła pw. Ojca Pio na Kabatach oraz te, które z niego wychodziły. Dorota Kania poinformowała tymczasem, że figuruje on w Raporcie z weryfikacji WSI.
- W świetle najważniejszej i nieprzemijającej prawdy o zmartwychwstaniu Chrystusa, możemy i powinniśmy spoglądać na to wszystko, co przeżywamy w związku z tragiczną epidemią, przysparzającą ludzkości wiele cierpienia i bólu, niepewności i lęku. Zmartwychwstały Pan o nas nie zapomniał. On jest pośród nas - mówił kard. Stanisław Dziwisz podczas Mszy św. odprawionej w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego w sanktuarium św. Jana Pawła II w Krakowie.
Św. Faustyna Kowalska zostawiła nam niesamowity skarb, swój "Dzienniczek". Poniżej kilka cytatów z tego bożego dzienniczka, o śmierci człowieka, czyśćcu, piekle i niebie. Dla tych, co wierzą - i tych, którzy przed wiarą się chowają...
Chrystus zmartwychwstał. A my powtórzymy Jego los
Modlitwa i męstwo. Zrozumieliśmy, co jest wartością [...] Dzisiaj widzimy wielką tęsknotę za Eucharystią, za sakramentem pokuty, za byciem we wspólnocie Kościoła [...] To może być naprawdę cenny, zbawczy czas [...] Trzeba sięgnąć do aktu skruchy doskonałej i aktu komunii duchowej- ks. prof. dr hab. Paweł Bortkiewicz TChR dla portalu Fronda.pl
Ostatnia próba Kościoła – szatan jako dobroczyńca i filantrop
WIELKA SOBOTA-ZSTĄPIENIE DO OTCHŁANI I PIEKŁA.
Boże, choć Cię nie pojmuję, jednak nad wszystko miłuję
O święta Uczto, na której przyjmujemy Chrystusa, odnawiamy pamięć Jego Męki, duszę napełniamy łaską i otrzymujemy zadatek przyszłej chwały- tą modlitwą Mszał Rzymski wychwala tajemnicę Eucharystii.
Ateiści wbrew faktom negują mękę i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Niewątpliwie materialnym dowodem męki i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa jest całun Turyński. Całun najszerzej opisany był w najpóźniej napisanej Ewangelii świętego Jana. Od VIII wieku coraz więcej osób opisywało w swoich relacjach wizerunek Jezusa.
Wilno „Piątek 13 września 1935 r. Wieczorem, kiedy byłam w swojej celi, ujrzałam anioła, wykonawcę gniewu Bożego. Był w szacie jasnej, z promiennym obliczem, obłok pod jego stopami, z obłoku wychodziły pioruny i błyskawice do rąk jego, a z ręki jego wychodziły i dopiero dotykały ziemi. Kiedy ujrzałam ten znak gniewu Bożego, który miał dotknąć ziemię, a szczególnie pewne miejsce, którego wymienić nie mogę dla słusznych przyczyn, zaczęłam prosić anioła, aby się wstrzymał chwil kilka, a świat będzie czynił pokutę. Jednak niczym prośba moja była wobec gniewu Bożego.(...) W tej samej chwili uczułam w duszy swojej moc łaski Jezusa, która mieszka w duszy mojej; kiedy mi przyszła świadomość tej łaski, w tej samej chwili zostałam porwana przed stolicę Bożą.(...) Zaczęłam błagać Boga za światem słowami wewnętrznie słyszanymi. Kiedy się tak modliłam, ujrzałam bezsilność anioła, i nie mógł wypełnić sprawiedliwej kary, która słusznie się należała za grzechy. Z taką mocą wewnętrzną jeszcze się nigdy
Krzyż jest znakiem męki Chrystusa, jego miłości do każdego człowieka oraz zwycięstwa nad cierpieniem i śmiercią. W Wielki Piątek umieśćmy krzyż w centralnym miejscu naszych domów i adorujmy go trwając na modlitwie – powiedział sekretarz generalny Konferencji Episkopatu Polski bp Artur Miziński.