Tag
Tag: wiara
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Ks. Sławomir Kostrzewa: Pycha - największa przeszkoda w relacjach z Bogiem
Pycha jest największą przeszkodą w relacjach człowieka z Bogiem. Pycha, to skłonność, by mówić Bogu „nie”, by stawiać siebie na miejscu Boga, a swoje zdanie przedkładać nad Jego wolę i przykazania. Pycha zniszczy każdą więź, jaka może zaistnieć między człowiekiem a Bogiem. Rodzice nie mogą lekceważyć przejawów pychy w życiu duchowym własnych dzieci. Często niestety nie potrafią odczytać właściwie tego, co dzieje się w duszy ich dzieci i lekceważą pychę, prowadząc do jej ugruntowania. Potrzeba uświadomić sobie i dziecku, co to jest pycha, co jest mocnym punktem dziecka i co należy rozwijać, a co jest słabością i jak to zwalczać. Zapis homilii wygłoszonej w kościele pw. św. Franciszka Borgia w Chicago, 9 października 2019 r.
Ks. Piotr Glas: Jak ocalić duszę w miejscu pracy?
Ks. Piotr Glas: Jak ocalić duszę w miejscu pracy?
9 lat więzienia dla protestanckiego pastora w Chinach
Oprócz informacji o zaostrzaniu regulacji administracyjnych tłumiących wolność religijną, które mają wejść w życie od 1 lutego tego roku, z Chin napływają także kolejne wiadomości o represjach wobec chrześcijan i przedstawicieli innych wyznań. W poniedziałek chiński sąd skazał na 9 lat więzienia protestanckiego pastora i obrońcę praw człowieka – Wanga Yi.
Abp Marek Jędraszewski: Świat ginie, bo nie wierzy w Boga
– Bóg stworzył człowieka na swój obraz i podobieństwo. Chcąc zrozumieć, kim jesteśmy, musimy sięgać do tej prawdy – mówił arcybiskup Marek Jędraszewski do sióstr nazaretanek w Krakowie.
Mocne! Ks. Piotr Pawlukiewicz: Dopóki się boisz, łatwo cię pokonać
Mocne! Ks. Piotr Pawlukiewicz: Dopóki się boisz, łatwo cię pokonać
Ogromna moc imienia Jezus. ,,Duchy będą wyrzucać. Chorzy odzyskają zdrowie''
Istnieje wiele imion, którymi określano Syna Bożego. Już prorok Izajasz wymienia ich cały szereg: Emmanuel (Iz 7, 14), Przedziwny Doradca, Bóg Mocny, Odwieczny Ojciec, Książę Pokoju (Iz 9, 6). Prorocy: Daniel i Ezechiel nazywają Mesjasza "Synem człowieczym" (Dn 7, 13), a Zachariasz powie o Nim: "a imię Jego Odrośl" (Za 6, 12). W Nowym Testamencie św. Jan Apostoł nazwie Syna Bożego "Słowem" (J 1, 1). Sam Jezus Chrystus da sobie nazwy: Syn człowieczy (Mt 24, 27. 30. 37. 39. 44), Światłość świata (J 8, 12), Droga, Prawda i Życie, Dobry Pasterz (J 10, 11; 14, 6) itp. Jednak imieniem własnym Wcielonego Słowa jest Imię Jezus. Ono bowiem zostało nadane Mu przez samego niebieskiego Ojca jako imię własne:
Nowe regulacje w Chinach jeszcze bardziej ograniczają wolność religijną
Od 1 lutego tego roku mają wejść w Chinach w życie nowe regulacje administracyjne, które jeszcze bardziej ograniczą wolność religijną w tym kraju. Jak skomentował je jeden z chińskich księży katolickich: „w praktyce wasza religia już się nie liczy, jeśli jesteście buddystą, taoistą, muzułmaninem czy chrześcijaninem: jedyną dopuszczalną religią jest wiara w chińską partię komunistyczną”.
Abp Fulton J. Sheen: Co znaczy dla mnie Kościół?
Gdybyś zapytał mnie, co znaczy dla mnie Kościół, ciało Chrystusa, odpowiedziałbym: „Wierzę, że jest on świątynią miłości, w której jestem żywym kamieniem, jest świątynią, której kamieniem węgielnym jest Chrystus; jest drzewem życia wiecznego, którego jestem gałęzią; jest on ciałem Chrystusa na ziemi od momentu Jego Wniebowstąpienia, a ja jestem jedną z komórek owego ciała.
Jam głos wołającego na pustyni: Prostujcie drogę Pańską
PIERWSZE CZYTANIE Jezus jest Mesjaszem
O. Włodzimierz Zatorski OSB: Dlaczego Jezus przyjął chrzest?
Cały świat ze swojej natury tęskni za pełnią życia / Święto Chrztu Pańskiego, rok A
Dla nas po Bogu, największa miłość - to Polska!
Po Bogu więc, po Jezusie Chrystusie i Matce Najświętszej, po całym ładzie Bożym, nasza miłość należy się przede wszystkim naszej Ojczyźnie, mowie, dziejom i kulturze, z której wyrastamy na polskiej ziemi. I chociażby obwieszczono na transparentach najrozmaitsze wezwania do miłowania wszystkich ludów i narodów, nie będziemy temu przeciwni, ale będziemy żądali, abyśmy mogli żyć przede wszystkim duchem, dziejami, kulturą i mową naszej polskiej ziemi, wypracowanej przez wieki życiem naszych praojców.
Kard. August Hlond: Bóg chciał, by Polska była wzorem dla świata
W minionych sześciu latach przeżyliśmy głęboką tajemnicę Opatrzności. W niezliczonych mogiłach, w gruzach miast i kościołów, w bolesnych wyrwach w szeregach naszych, w bólach i cierpieniach bez granic tkwi jakaś myśl, myśl boża, myśl zbawcza. To, cośmy przeżywali, nie było przypadkiem i przypadkiem skończyć się nie może.
Św. Jan Paweł II przepowiedział zwycięstwo Polski
Jeśli jakieś przemówienie było jednym z najważniejszych w historii, wówczas samo staje się historią, jest wpisywane w historyczny ciąg dziejów, wpisuje się w mitologię narodu i samo staje się wydarzeniem. W polskiej opowieści o historii takim przemówieniem jest homilia papieża z 2 czerwca 1979 roku - uważa dr hab. Jacek Wasilewski.