O. Aleksander Posacki: Bóg wysłał nas na pustynię byśmy zrozumieli to, co Najważniejsze
O. Aleksander Posacki: Bóg wysłał nas na pustynię byśmy zrozumieli to, co Najważniejsze
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Czym jest katolicyzm otwarty i kto go głosi? Andrzej Pilipiuk odpowiada
Józef. Dziewiąty odcinek rekolekcji ,,Męska modlitwa''
Epidemia koronawirusa w Wielkiej Brytanii może paradoksalnie ocalić wiele ludzkich istnień. Działalność ograniczają bowiem między innymi placówki dokonujące aborcji z powodu niewystarczającej liczby personelu – informuje „The Sunday Times”.
PIERWSZE CZYTANIE Oto umieram, chociaż nie uczyniłam nic z tego, o co mnie obwiniają
Ks. Piotr Pawlukiewicz - Powiedz ,,Tak'' Jezusowi
„Krzyż oznacza umartwienie i ograniczenie, ale jest też znakiem nadziei i zwycięstwa” - przypomina prof. Grzegorz Kucharczyk z Instytutu Historii Polskiej Akademii Nauk w felietonie na antenie Radia Maryja.
Dziś, w V niedzielę Wielkiego Postu, Papież modlił się za osoby, które cierpią w tym czasie utrapienia. W homilii prosił o łaskę płaczu razem z Jezusem, aby jednoczyć się z tymi, którzy płaczą teraz.
Czy obraz Boga zagniewanego da się pogodzić z Jego wszechdoskonałością? Czy Pan Bóg w ogóle może podlegać jakimś namiętnościom? To tylko my, ludzie, tak Go opisujemy! Co wobec tego znaczą wypowiedzi Pisma Świętego na temat gniewu Bożego?
Księga Jeremiasza (Jr 11, 18-20)Pan mnie pouczył i zrozumiałem; wtedy przejrzałem ich postępki.
"Mam żal do mojego Kościoła. Obawiam się, że będzie w tym wszystkim wielkim przegranym. Bo przecież "Gdzie dwóch lub trzech gromadzi się w moje imię, ja jestem pośród nich" [Mt. 18, 20]. Czy zatem przy obecności Chrystusa może nam coś grozić?" - pisze na łamach "Telewizji Republika" prof. Aleksander Nalaskowski z UMK w Toruniu.
Zapraszam do włączenia się poprzez transmisje medialne do modlitwy o ustanie pandemii koronawirusa, którą w piątek o godz. 18.00 poprowadzi papież Franciszek. Ojciec Święty udzieli błogosławieństwa „Urbi et Orbi” całemu światu. Można wtedy uzyskać odpust zupełny – powiedział rzecznik Konferencji Episkopatu Polski, ks. Paweł Rytel-Andrianik.
Na Jasnej Górze modlił się wczoraj również prezydent Andrzej Duda, który uczestniczył w wieczornym Apelu Jasnogórskim. Prezydent przybył m.in. z ministrem Adamem Kwiatkowskim.
,,Hiob''. Ósmy odcinek rekolekcji ,,Męska modlitwa'' [ZOBACZ]
Wczoraj w Fatimie po godzinie 20:00 ustami kard. Antonia Marto Polska, a także Półwysep Iberyjski, zostały zawierzone Najświętszemu Sercu Jezusa i Niepokalanemu Sercu Maryi.