Tag

Tag: rodzina

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem rodzina.

Abp Gądecki na Synodzie: sytuacja rodziny jest trudna (fot. YouTube)

Kościół

Abp Gądecki na Synodzie: sytuacja rodziny jest trudna

Abp Stanisław Gądecki reprezentuje polski episkopat na Synodzie Biskupów. W swoim wystąpieniu wskazał, że sytuacja rodziny jest trudna na wszystkich kontynentach. Podkreślił, że najlepiej jest dziś w Afryce, gdzie ludzie wciąż stawiają opór indywidualizmowi i wolności bez odpowiedzialności. Polski hierarcha zauważył też, że współczesna kultura wywiera na ludzkie życie mocniejszy wpływ, niż nauczanie Kościoła.

śp. Anna Przybylska (fot. Print Screen/Dzien dobry TVN

Wędrówka Anny Przybylskiej ku Niebu!

W jednym z wywiadów dla magazynu VIVA, Anna Przybylska powiedziała, że choroba z jaką się zmaga (rak trzustki) przywiódł ją z powrotem do Domu Ojca, czyli Boga. "Przesterowałam moją głowę na pozytywne myślenie, żeby cieszyć się życiem. I walczyć, bo mam o co. I wiesz, co - wyspowiadałam się pierwszy raz od 13 lat. Teraz znowu kumpluję się z Panem Bogiem, chodzimy co niedziela na kawę (...) Bardzo dobrze mi z tą przyjaźnią, lecz nie narzucam nikomu mojej wiary, nie manifestuję jej i nie zmuszam innych, aby razem ze mną na tę niedzielną kawę chodzili. Ale uwierz mi, że po tych spotkaniach jest mi naprawdę o wiele lżej. I myślę, że dostałam swoją lekcję od Niego w jakimś celu. Po coś” - mówiła (CZYTAJ TUTAJ)

Ks. Henryk Zieliński (fot. Telewizja Republika/YouTube)

Kościół

Ks. Henryk Zieliński: Nie taki ten Papież otwarty!

Wiadomość o liście wpływowych ponoć katolickich środowisk w Polsce do papieża Franciszka w związku z Synodem o rodzinie bynajmniej mnie nie zaskoczyła. Prezentowanie zdania odrębnego wobec stanowiska Episkopatu Polski przy okazji ważnych wydarzeń w Kościele powszechnym ma w tych środowiskach długą tradycję sięgającą prób dyskredytowania kard. Stefana Wyszyńskiego podczas Soboru Watykańskiego II.W założeniach autorów tegorocznego pisma – skupionych wokół „Więzi”, „Znaku”, „Tygodnika Powszechnego” i KIK-u – ma to być odpowiedź na ankietę rozesłaną przed Synodem do Kościołów lokalnych, którą biskupi wypełnili bez udziału tych środowisk. Myliłby się jednak ten, kto by sądził, że autorzy korespondencji do Papieża zajmują się głównie obroną świętości małżeństwa jako nierozerwalnego związku kobiety i mężczyzny. Nic takiego nie wynika z wypowiedzi Dominiki Kozłowskiej, redaktor naczelnej „Znaku”, dla tygodnika „Wprost”. Przedstawiciele wspomnianych środowisk oczekują od Papieża zmiany praktyki

Rząd Ewy Kopacz (fot. Kprm.gov.pl)

"Kazirodztwo w rządzie"

Media przypomniały wypowiedź minister Fuszary sprzed 2 lat, w której profesorka od gender życzliwie komentowała pomysły legalizacji kazirodztwa i rozszerzenia "związków partnerskich" na związki poligamiczne. Pani Fuszara oburzyła się na komentarze. Przecież ona kazirodztwa nie popiera, tylko referuje debatę toczącą się na Zachodzie. Zdaniem p. Fuszary rząd nie ma planów legalizacji kazirodztwa, a przypominanie jej wypowiedzi sprzed 2 lat, godzi w wolność badań naukowych.

Marta Brzezińska-Waleszczyk (fot. archiwum prywatne)

Środa w spodniach i abp. Gądecki w sukience. A może odwrotnie?

Znakomitego wywiadu udzielił przed wyjazdem na synod poświęcony rodzinie abp Stanisław Gądecki. Rozmowa z „Naszym Dziennikiem” jest tym bardziej znamienita, że od soboty wywołuje zgrzyty w mediach głównego nurtu, a słowa przewodniczącego KEP stoją ością w gardle lewicowym komentatorom, m.in. prof. Magdalenie Środzie, która oburza na łamach Natemat.pl oburza się na hierarchę.

Prof. Małgorzata Fuszara w Sejmie (fot. YouTube)

Andrzej Jaworski dla Fronda.pl: Kategorycznie będziemy żądać dymisji prof. Fuszary. Nie odpuścimy!

Portal Fronda.pl: Kilka dni temu prof. Jan Hartman zaproponował dyskusję nad legalizacją kazirodztwa. Spotkał się jednak ze zdecydowanie krytyczną reakcją – został wyrzucony z Twojego Ruchu, odciął się od niego Uniwersytet Jagielloński. Tymczasem okazało się, że w podobnym tonie o kazirodztwie wypowiadała się jeszcze w 2012 roku prof. Małgorzata Fuszara. Jej jednak nie spotykają żadne konsekwencje. Dlaczego tak się dzieje?

fot. asura/sxc.hu

Kościół

Módlmy się za Synod i Biskupów

Zaznaczył, że dzięki tym darom Synod może stać się opatrznościową okazją odnowy Kościoła. W czuwaniu wzięli udział ojcowie synodalni, audytorzy i eksperci, a także zaproszone na Synod rodziny oraz 50 tys. wiernych z Włoch i zagranicy, którzy przybyli na plac całymi rodzinami.

Abp Stanisław Gądecki (fot. Episkopat.pl)

Kościół

Abp Stanisław Gądecki: Mieszkanie przed ślubem to samookaleczenie miłości

Abp Stanisław Gądecki zaczyna od wyników ankiet diecezjalnych, które wykazały, że rodzina nadal jest, przynajmniej w sferze deklaratywnej, wartością dla Polaków. Jeśli chodzi o zjawiska negatywne, to nie da się ukryć, że rośnie liczba konkubinatów, małżeństw „na próbę” i małżeństw zawieranych tylko cywilnie, które spotykają się nie tylko z milczeniem, ale czasami wręcz z aprobatą ze strony rodziców, a nawet dziadków… Przewodniczący KEP ubolewa także nad rosnącą mentalnością antykoncepcyjną, która powoduje znaczny spadek demograficzny.

Bez tanich mieszkań młodzi ludzie nie będą mieć dzieci! (fot. archiwum)

Bez tanich mieszkań młodzi ludzie nie będą mieć dzieci!

Nikt nie ma wątpliwości co tego, że w Polsce mamy poważny problem z dzietnością. Nasz kraj stopniowo się wyludnia, ale rząd najwyraźniej nie ma konkretnych pomysłów, jak temu zaradzić. Polityka prorodzinna nad Wisłą praktycznie nie istnieje – alarmują eksperci, zarówno z lewej, jak i prawej strony sceny politycznej. Ciekawe poglądy na temat rozwiązania tego problemu prezentuje Irena Wóycicka, minister ds. społecznych w Kancelarii Prezydenta RP (całość rozmowy czytaj TUTAJ).

Z urlopu rodzicielskiego korzysta tylko 2 proc. ojców (fot. archiwum)

Z urlopu rodzicielskiego korzysta tylko 2 proc. ojców

Od ubiegłego roku polscy rodzice mają możliwość wzięcia rocznego urlopu rodzicielskiego. Można go podzielić na pół pomiędzy mamę i tatę. Ale, jak wynika z ustaleń „Gazety Wyborczej”, z możliwości zostania z dzieckiem w domu korzystają praktycznie wyłącznie matki. W styczniu na urlopie rodzicielskim było 126 tys. matek i zaledwie 1,7 tys. ojców.

Rodzina ma głos! Poznaj kandydata przyjaznego rodzinie (fot. archiwum/Facebook)

Ruszyła kampania społeczna "Rodzina ma głos"

Każdy kandydat, który publicznie zadeklaruje stosowanie tzw. dekalogu samorządowca przyjaznego rodzinie, otrzyma specjalny certyfikat.Dziesięć zasad samorządowca, który sprzyja rodzinie. Takie wytyczne do kandydatów w zbliżających się wyborach kierują pomysłodawcy akcji „Rodzina ma głos”.

Módlmy się do Św. Rodziny w intencji Synodu Biskupów! (fot. archiwum)

Kościół

Modlitwa do Św. Rodziny w intencji Synodu Biskupów

W Rzymie 5 października rozpocznie się synod o rodzinie. Wierni, szczególnie w rodzinach, mogą łączyć się w modlitwie osobistej w intencji synodu w dniach poprzedzających oraz w czasie trwania prac synodalnych. Szczególnym czasem modlitwy będzie niedziela 28 września.