Piękna postawa premiera Morawieckiego. ,,Moje kochane dzieci..''
Premier Mateusz Morawiecki podzielił się w mediach społecznościowych relacją z obchodów Święta Niepodległości.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem rodzina.
Premier Mateusz Morawiecki podzielił się w mediach społecznościowych relacją z obchodów Święta Niepodległości.
Prezydent Warszawy, Rafał Trzaskowski zabiera się za refundację in vitro. Włodarz skierował do Rady Miasta projekt uchwały przedłużający stołeczny program refundacji in vitro do 2022 r.
Rosjanin Denis Lisow, który wraz z trzema córkami uciekł ze Szwecji do Polski, powrócił z dziećmi do Rosji. Szwedzkie władze zaczęły ścigać mężczyznę po tym jak zabrał dziewczynki z muzułmańskiej rodziny zastępczej, gdzie trafiły po niesłusznym odebraniu przez państwowe służby. Instytut Ordo Iuris, którego prawnicy pomagali rodzinie w Polsce, opublikował list Denisa Lisowa z podziękowaniami skierowanymi do Polaków.
- W Wigilię Wszystkich Świętych, w wielu miejscowościach całego kraju odbędą się Korowody i Bale Wszystkich Świętych. Wydarzenia te stanowią alternatywę dla amerykańskiego Halloween. Ich uczestnicy zwykle przebierają się za ulubionego świętego - mówi ksiądz Franciszek Urmański, duszpasterz z Kościoła św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu w Warszawie.
Kornel Morawiecki zmarł 30 września. Swoimi przejmującymi wspomnieniami podzieliła się jego córka, siostra premiera Mateusza Morawieckiego.
"Zawsze deklarowałem, że jeżeli do mnie trafi ustawa, która likwiduje tę eugeniczną przesłankę zabiegu usunięcia ciąży, to ja z całą pewnością taką ustawę podpiszę"-podkreślił prezydent Andrzej Duda w programie "Rozmowy niedokończone" na antenie Telewizji Trwam.
UWAGA! Artykuł przeznaczony jest dla dorosłych czytelników.
Według doniesień "Super Expressu", urzędnicy nie nadążają z rozpatrywaniem wniosku o świadczenie w ramach programu Rodzina 500 Plus. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odniosło się do tej publikacji gazety.
Sprawa pracowników norweskiego urzędu do spraw dzieci – Barnevernet, którzy bezpodstawnie odebrali polskie dziecko powinna być ponownie rozpoznana przez sąd. Takie postanowienie wydał Sąd Okręgowy w Tarnowie. Byłby to precedens, gdyż zagraniczny urzędnik jeszcze nigdy nie odpowiadał w Polsce za działanie wymierzone w polską rodzinę. Rodziców z Tarnowa reprezentują prawnicy Ordo Iuris.
Bardzo mocny wpis na temat byłej premier Beaty Szydło pojawił się na twitterze szefa rządu Mateusza Morawieckiego. Obecny premier wziął w obronę europosłankę Prawa i Sprawiedliwości oraz jej rodzinę.
"Kiedy pierwszy raz usłyszałem o ks. Popiełuszce nie podejrzewałem nawet jak bardzo życie tego polskiego bohatera wpłynie na życie moje i mojej Ojczyzny"-napisał na swoim profilu na Facebooku premier Mateusz Morawiecki.
"Kilkadziesiąt lat musieliśmy się bronić przed marksizmem, komunizmem. Kiedy on został już skompromitowany, przegrał, to teraz mamy mutację marksizmu. To jest właśnie genderyzm, to jest neomarksizm i trzeba się przed nim bronić zdecydowanie, podobnie jak przed marksizmem, bo jak mówił Ojciec Święty Benedykt XVI, genderyzm jest jeszcze gorszy od marksizmu, bo może spowodować jeszcze większe zło, niszcząc samą substancję człowieka poprzez niszczenie jego kolebki, jego fabryki – rodziny, małżeństwa"-ocenił ks. prof. Dariusz Oko z Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie.
Maria Peszek, artystka, która niejednokrotnie śpiewała, że "męczy ją Polska i wisi jej krzyż" tym razem podzieliła się swoimi mądrościami w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej". Mamy zatem kolejny odcinek artystyczno-celebryckiego serialu o tym, jak ciemna i duszna jest Polska, jak okropni są Polacy i jak w naszym kraju odradza się antysemityzm.
- Trzeba wprowadzić podstawowe rozróżnienia. Samo słowo gender w języku angielskim oznacza rodzaj gramatyczny żeński, męski, nijaki. W tej teorii znaczenie zostało zmienione. Przez gender rozumie się kulturowe i społeczne znaczenie płci, płciowości i uwarunkowania ludzkiej płci - mówił ks. prof Dariusz Oko
Kościół katolicki nie jest przeciwny odpowiedzialnej edukacji seksualnej. W ramach kursów dla przyszłych małżonków prowadzone są zajęcia podejmujące również tematy dotyczące życia seksualnego i odpowiedzialnego rodzicielstwa – wskazuje rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ks. Paweł Rytel-Andrianik, który w ten sposób komentuje dyskusję toczącą się w mediach. Przypomina także, że w szkołach istnieje już program „Przygotowanie do życia w małżeństwie i rodzinie”.