Tag

Tag: przemoc

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem przemoc.

Forum Kobiet Polskich (fot. forumkobietpolskich.csc.pl)

Konwencja Rady Europy o zapobieganiu przemocy to narzędzie ideologicznej indoktrynacji?

W Polsce właśnie rozpoczął się proces ratyfikacji konwencji. – Jeśli ta konwencja zostanie przez Polskę ratyfikowana to będzie dramat. Dramat Polskich rodzin i dramat nas wszystkich ponieważ zmusi nas do stosowania ideologii gender w naszym codziennym życiu. Wejdzie to do szkół i będzie indoktrynacją ideologiczną naszych dzieci. To będzie niszczenie chrześcijaństwa, bo ideologia gender jest absolutnie sprzeczna z tym co przekazuje Kościół katolicki, a to wszystko pod płaszczykiem zapobiegania przemocy – apeluje prezes Forum Kobiet Polskich.

burka fot David Castillo Dominici /FDP

Afganistan nie przyjął ustawy o ochronie kobiet przed przemocą

Jak podaje komisja, w przeciągu trzech miesięcy, od marca do lipca br. przyjęła ona 700 zgłoszeń o stosowaniu przemocy wobec kobiet, ponad 30 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Ponad 240 kobiet zostało zamordowanych przez swoich krewnych. Niedawno w prowincji Kunduz w północno-wschodnim Afganistanie mężczyzna zastrzelił swoją żonę, ponieważ wyszła na targ bez jego zgody.

Logo KRRiT (fot. krrit.gov.pl)

KRRiT w sprawie ataku na dziennikarza Miecugowa: Nie można milczeć wobec przemocy

W 2010 roku Rada wyraziła sprzeciw wobec zachowania uczestników XIX pielgrzymki Radia Maryja, którzy siłą uniemożliwili wykonywanie obowiązków dziennikarskich ekipie Telewizji Polsat. Sprawca napaści na dziennikarza został ukarany przez Sąd Okręgowy w Częstochowie. W 2011 roku KRRiT przeciwstawiła się brutalnym zachowaniom wobec dziennikarzy relacjonujących obchody Dnia Niepodległości. Podczas ulicznych ekscesów zniszczono wówczas telewizyjne samochody transmisyjne.

Manifestacja antygejowska (fot. Maciej Szpakowski_Agencja BEW)

Tam, gdzie zaczyna się przemoc, także wobec homoseksualistów, tam kończy się chrześcijaństwo

Parady homoseksualistów przetaczają się wesołym korowodem przez ulice miast na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii czy Europie Zachodniej nie wywołują większych emocji. Po prostu na tyle wrosły w świadomość ludzi, że stały się pewnym elementem krajobrazu i nikt się nimi jakoś specjalnie nie przejmuje. Inaczej jest w miejscach, których do cna nie zepsuła jeszcze moralna zgnilizna Zachodu. Rosyjska Duma na przykład przegłosowała zakaz szerzenia propagandy, a polskie „Parady Równości” co roku napotykają na przeszkody w postaci kontrmanifestacji obrońców tradycyjnej rodziny.

fot. tomskidyvesxc.hu

Antyterrorysta czy umundurowany bandyta?

Obrona bandytów mieniących się antyterrorystami przypomina obronę policjanta-bandyty, który 11 listopada 2011 r. kopał w twarz przechodnia na Nowym Świecie w Warszawie. Wtedy też szukano usprawiedliwień dla przemocy i braku profesjonalizmu kopiącego funkcjonariusza. Były policyjny „negocjator” Dariusz Loranty twierdził, że był to wynik stresu funkcjonariusza oraz obawa przed możliwością użycia niebezpiecznego narzędzia przez zatrzymywaną osobę.

Fragment okładki powieści "Lubiewo" Michała Witkowskiego

"Homoseksualizm oczami Michaśki". UWAGA: Recenzja "Lubiewa" zawiera drastyczne opisy

Powracający temat homoseksualizmu, ostatnio w kontekście związków partnerskich, wbrew pozorom, nie jest wyczerpany. I problemem nie jest tylko to, czy homoseksualiści będą mogli legalizować związki jednopłciowe czy wychowywać nie swoje dzieci, lecz problemem stają się oni sami dla siebie. Homoseksualiści, czym mało kto zaprząta sobie głowę, pilnie potrzebują pomocy i to wielorakiej: medycznej, psychiatrycznej, psychologicznej, socjalnej, resocjalizacyjnej i duszpasterskiej. Potrzebują miłości, wparcia, zainteresowania i troski. Problem homoseksualizmu bowiem od lat dziewięćdziesiątych - odkąd został wykreślony z listy chorób WHO – z jednej strony jest postrzegany i przedstawiany w optyce źle pojmowanej tolerancji i miłosierdzia, które staje się … niemiłosierne.

Fot. intuitivies/sxc.hu

"Byłem tak wściekły na Boga, że rzucałem krzesłami w krzyż i mówiłem bluźnierstwa"

Moje dzieciństwo było koszmarem. Pamiętam tylko, jak ojciec wracał i przewracał się na posadzkę. Nieustannie pił. Poza tym był dla mnie obcą osobą – nigdy nie zamienił ze mną ani paru słów. Wymierzał tylko nieustannie ciosy nam i mamie. Mój dziadek niejako zastąpił mi tatę, ale z drugiej strony te wzorce były ciągle niszczone przez mojego ojca. Do 13 roku życia nie miałem też kontaktu z mamą, bo wpadła w ciężką nerwicę i niestety przelewała na mnie swoje frustracje, traktujac mnie jak „ściereczkę” na problemy – krzyczała i biła mnie. Wystarczyło, że cokolwiek nie wyszło mi w szkole to wyżywała się na mnie. Jak myślałem o ojcu to odczuwałem totalną pustkę. Z powodu jego braku do 20 roku życia czułem w sobie ogromna próżnię, takie „nic” i w to „nic” zaczęła wkradać się nienawiść.

(Fot. FreeDigitalPhotos)

Prawdziwy obraz islamu i zasada wzajemności

- W Egipcie islamiści związani z obalonym prezydentem Mursim i Bractwem Muzułmańskim ogłosili dżihad przeciwko świeckiej władzy, chrześcijanom i wszystkim tym, którzy nie chcą wprowadzenie na terenie całego kraju prawa islamskiego – szariatu.

Fot. Wikipedia

„Narodowcy są jak pluskwy”. Palikot zapowiada „bezwzględną walkę” i depersonalizuje przeciwników

O narodowcach Palikot pisze krótko: „są jak pluskwy: poukrywani, pochowani, ale jeśli dać im żer, wyłażą z tych swoich szpar i nagle jest ich pełno”. I dlatego poseł postanowił wypowiedzieć im wojnę. - Sfotografujemy mordę za mordą. Opublikujemy dane. Wywiesimy plakaty w miastach, dzielnicach , na ulicach – wszędzie tam gdzie żyją. Tam ich powiesimy, aby każdy widział z imienia i nazwiska kto jest faszystą. Będziemy na nich pluć, wsadzać do więzienia, gnębić w miejscu pracy. Niech czują się słabi, niech się boją. Wyśmiejemy ich, ich znajomych, ich bliskich – oznajmia Palikot.

Portal alfa.it

Urządźmy Polakom drugi holokaust!

Portal alfa.lt opublikował artykuł, „Kto zaprzedaje interesy Litwy”, który wywołał niespotykaną ilość negatywnych komentarzy w kierunku Polaków. Jeden z nich nawoływał do mordowania Polaków. Opublikowany artykuł dotyczył wizyty byłego premiera Litwy, Giedyminasa Kirkilasa w Polsce. Znany ze swojej antypolskości autor doszukuj się w nim zdrady litewskich interesów narodowych przez byłego premiera Litwy w Warszawie. Rozmowy Giedyminasa dotyczyły sytuacji mniejszości narodowej Polaków na Litwie.

Co piąty młody muzułmanin uznaje przemoc wobec kobiet

Kościół

Co piąty młody muzułmanin uznaje przemoc wobec kobiet

Ponad dwie trzecie z ankietowanych uważało, że wszystkie wspólnoty muzułmańskie powinny żyć według islamskiej zasady „izzat” („honor”), a około 18% respondentów poparło przemoc wobec kobiety w przypadku, gdyby dopuściła się lub chciała dopuścić jakiegoś czynu, który mógłby przynieść hańbę jej rodzinie.

Środowiska gejowskie chcą zmiany prawa

Środowiska gejowskie chcą zmiany prawa

Kampania Przeciw Homofobii przygotowała raport "Przemoc motywowana homofobią". Jego współautor psycholog Jan Świerszcz zaznacza, że: „Badanie miało na celu poznanie specyfiki przemocy motywowanej homofobią; poszukiwano informacji, kto takiej przemocy doświadcza, kto ją stosuje, gdzie ona ma miejsce i jaką formę przybiera”. „Nasze państwo nie ma żadnego pomysłu, jak przeciwdziałać przemocy homofobicznej, państwo ignoruje ten problem i nie zdaje sobie sprawy z jego rangi, bo w Polsce nie ma kultury rozmowy o przemocy, niezależnie kogo ona dotyczy” - mówił poseł Robert Biedroń. Dlatego jego zdaniem oprócz zmian w prawie potrzebne jest także wdrożenie programu monitoringu przypadków przemocy ze względu na orientację seksualną i zgromadzenie wiarygodnych statystyk- informuje „Rzeczpospolita”.