Tag

Tag: prawo

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem prawo.

Wizyta duszpasterska (fot. Snazzy77/Sxc.hu)

Szef GIODO: Imienna lista kolędowych ofiar nie musi naruszać prawa

Sprawa opublikowania imiennej listy ofiar, jakie parafianie Osieka złożyli księdzu podczas wizyty duszpasterskiej budzi emocje. Krytycy takie pomysłu podkreślają, że proboszcz chciał szczuć na siebie parafian i wprowadzić między nich rywalizację, kto złoży większy datek. Podkreślają, że ksiądz złamał prawo o ochronie danych osobowych, a już kompletną bzdurą było umieszczenie na liście nazwisk tych osób, które ofiary nie złożyły (o sprawie pisaliśmy na Fronda.pl TUTAJ).

Fot. Morgue File

Chronić dzieci nienarodzone i kobiety w ciąży

Z doniesień prasowych opisujących sytuację kobiety w ciąży, która urodziła martwe dziecko po wypadku samochodowym wynika, że polskie prawo nie chroni dzieci nienarodzonych w sposób wystarczający. Sąd nie uznał, że sprawca wypadku powinien odpowiadać za śmierć jej dziecka. Czy to odosobniony przypadek? Wątpię, żeby o tym dokładnie wiedzieli aborcjoniści, którzy nie chcą żadnej ochrony dziecka poczętego. A potencjalnych sytuacji, w których kobieta może stracić dziecko w wyniku działania innej osoby może być wiele. Złe prawo działa przecież również na niekorzyść kobiet.

Fot. Free Digital Photos

Holandia wprowadza równościowe lojalki

1 stycznia w Holandii rusza pilotażowy program zobowiązujący imigrantów do podpisywania lojalek czyli dokumentu będącego zwięzłym spisem wartości i zasad, których podpisujący zobowiązuje się przestrzegać. Osoby chcące zamieszkać w tym kraju będą musiały podpisać się pod zdaniem:

Sąd (fot. Wikipedia)

Które dzieci można zabijać?

Komisja Kodyfikacyjna działająca przy Ministrze Sprawiedliwości zamierza zmienić kodeks karny tak, by winni śmierci dziecka w ostatnim trymestrze ciąży odpowiadali jak za zabicie dziecka już urodzonego. Przewodniczący tej komisji prof. Andrzej Zoll stwierdził, że logika wymaga, by dziecko w łonie matki, które jest zdolne do samodzielnego życia miało taką samą ochronę prawną jak dziecko już urodzone. Logika wymaga jednak trochę więcej.

Stanisław Pięta (fot. Agencja BEW)

"Troje muszkieterów pisowskiej karygodnej głupoty"

Wpis posła Stanisława Pięty, w którym skomentował on nowe prawo, obowiązujące w Ugandzie, wywołał niemałe kontrowersje. Parlamentarzysta napisał: "Niby dzicy ludzie, a wiedzą, że nie należy obrażać praw natury. Byle tylko skazanych nie trzymali w celach wieloosobowych ;)".

Geje na demonstracji (fot. Sxc.hu)

Dożywocie za homoseksualizm. Poseł PiS: Byle ich nie trzymali w celach wieloosobowych

Parlament Ugandy uchwalił w piątek ustawę, przewidującą karę dożywotniego więzienia za niektóre rodzaje aktów homoseksualnych. Dożywocie przewidziano za kontakty homoseksualne z udziałem nosiciela wirusa HIV, za seks homoseksualny z nieletnimi i osobami niepełnosprawnymi, a także za wielokrotne kontakty homoseksualne, do których dochodzi za obopólną zgodą. Na siedem więzienia może zostać ukarana osoba, która poprowadzi ceremonię zawarcia "małżeństwa" jednopłciowego.

Fot. Morgue File

Kanada zalegalizowała prostytucję

Rp.pl donosi, że decyzja o legalizacji prostytucji zapadła jednogłośnie. "Moc straciły prawa zakazują zabraniające prowadzenia domów publicznych, życia z dochodów z prostytucji oraz proponowania usług seksualnych na ulicy".

Fot. Flickr

To Watykan zagraża naszej suwerenności, a nie Bruksela. Z cyklu bajdurzy jak Palikot

O co poszło tym razem? Otóż o doniesienie z „Dziennika. Gazety Prawnej”, że rzekomo jakieś dokumenty z komisji kodyfikacyjnej przy ministerstwie sprawiedliwości miały być przekazane komuś z Opus Dei. Palikot zaś uznał, że to zapewne nie bulwersuje Kaczyńskiego. „Pewnie Kaczyńskiego nie bulwersuje fakt, że komisja kodyfikacyjna przy ministerstwie sprawiedliwości konsultowała zmiany w przepisach dotyczące aborcji z Opus Dei? Czyli z wywiadem obcego państwa jakim jest Watykan? Mnie zaś TO właśnie niepokoi, jeśli mówimy o suwerenności, nie flaga unijna. A jeśli już mamy mówić o godności narodu, o samostanowieniu, o suwerenności, to w związku ze zbyt dużą rolą i prawami Kościoła, a nie Brukseli” - napisał Palikot. I choć można by wskazywać, że Opus Dei nie jest wywiadem, ale prałaturą personalną, której celem jest formacja członków i sympatykow, to w istocie nie ma to sensu, bo lider „Twojego Ruchu” i tak wie swoje.

John Godson (fot. Marcin Janowski)

Godson o osądzeniu gen. Jaruzelskiego za Stan Wojenny: "Ja bym mu odpuścił"

Portal NaTemat.pl publikuje wywiad z politykiem Johnem Godsonem na temat generała Wojciecha Jaruzelskiego oraz o jego odpowiedzialności za wprowadzenie Stanu Wojennego w Polsce. Na pytanie czy trzeba zostawić w spokoju chorego generała i nie osądzać, czy może trzeba go wsadzić za kraty, Godson odpowiada: "To jest sprawa, do której mam niejednoznaczny stosunek. Po pierwsze czuję, że nie mam moralnego prawa zdecydowanie tego komentować, bo mnie wtedy nie było w Polsce i nie doświadczyłem tych trudności, które ludzie mieli w związku ze stanem wojennym. Jeżeli mnie pan pyta jako posła mieszkającego dziś w Polsce i obserwującego sytuację generała Jaruzelskiego, to moja odpowiedź brzmiałaby tak: ja rozumiem oczekiwania ludzi, którzy cierpieli w stanie wojennym, ale pan Jaruzelski jest już starym i schorowanym człowiekiem. Ja bym mu odpuścił".