Tag

Tag: prawo

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem prawo.

Niewola prawa, czyli po co właściwie przyszedł Jezus

Kościół

Niewola prawa, czyli po co właściwie przyszedł Jezus

Stawianie liter na piasku, na zakurzonej drodze czy pisanie ciemnym płynem, albo sokiem owocowym było dozwolone, gdyż taki sposób pisania nie utrwalał pisma. Natomiast używanie atramentu, który utrwalał zapis, było według nich wykroczeniem i łamaniem Prawa. Istniało tysiące tego rodzaju przepisów do poszczególnych nakazów Prawa. Natomiast Jezus mówiąc o Prawie, nawiązywał zawsze do moralnego Prawa Bożego – pisze Boguchwała Kuras OSU.

Paweł Kukiz dla Fronda.pl: Są nadzieje na zmianę Konstytucji

Paweł Kukiz dla Fronda.pl: Są nadzieje na zmianę Konstytucji

Posłowie klubu parlamentarnego Kukiz’15 zaproponowali zmiany w Konstytucji dotyczące Trybunału Konstytucyjnego, które miałyby zażegnać obecny kryzys. O tym jak przebiegło spotkanie w tej sprawie z przedstawicielami innych klubów oraz o tym, jakich gruntownych zmian wymaga polska Konstytucja rozmawiamy z Pawłem Kukizem – posłem na sejm RP VIII kadencji i liderem klubu Kukiz’15.

Oto historyczne powody niewiary Żydów w Jeszua

Oto historyczne powody niewiary Żydów w Jeszua

W całej historii Izraela, jego religijni przywódcy rozwijali system komentarzy do Pisma Świętego, który został nazywany Ustną Torą (Ustnym Prawem) lub Talmudem. Pierwotnie, celem tego systemu, była ochrona Żydów przed naruszeniem Bożych przykazań, ale tragiczną ironią stał się fakt, że to właśnie Usta Tora nie pozwala nam dostrzec Bożej miłości i Mesjasza tak, jak pokazuje to Pismo Święte.

PO nie słuchała i nie słucha prezydenta

PO nie słuchała i nie słucha prezydenta

Gdyby Platforma Obywatelska w czerwcu posłuchała apelu prezydenta Dudy o to, by nie ingerować w Trybunał Konstytucyjny przed końcem kadencji, nie byłoby obecnych dyskusji w tej kwestii. Gdyby teraz politycy PO byli skłonni do konsensusu, spór zostałby zakończony. Czy więc to naprawdę PiS jest winny "zamachu na demokrację"?

Terlikowski: Po cofnięciu refundacji czas na zmianę ustawy o in vitro

Terlikowski: Po cofnięciu refundacji czas na zmianę ustawy o in vitro

Pozbawienie klinik in vitro (które są przede wszystkim miejscami, gdzie zarabia się ogromne pieniądze) kroplówki (a w zasadzie całego strumienia środków) z naszych podatków to był krok oczywisty. I dobrze się stało, że w pierwszych dniach urzędowania minister Radziwiłł go podjął. To jednak nie wystarczy, bowiem konieczna jest głęboka korekta prawa dotyczącego zapłodniania pozaustrojowego. I choć ja sam jestem gorącym zwolennikiem całkowitego zakazu tej procedury, to uważam, że powinno się do tego prowadzić polityką mniejszych kroków.