Tag

Tag: prawo

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem prawo.

Fot. screen z Polsat News

Ziobro mówi STOP pijanym kierowcom!

Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro proponuje zmiany w prawie, które wprowadzą o wiele surowsze kary dla pijanych kierowców. Zgodnie z nowym projektem ustawy, pijany lub odurzony kierowca, który spowoduje wypadek, ma bezwzględnie trafić do więzienia na minimum dwa lata. Informację tę opublikował dziś "Super Express". – Chcemy ograniczyć groźne zachowania nieokrzesanych kierowców, którzy regularnie, w sposób drastyczny, naruszają zasady bezpieczeństwa, powodując śmierć i zniszczenia na polskich drogach. Nic nie rozzuchwala sprawców bardziej niż bezkarność – zapowiedział minister sprawiedliwości.

Czy legalizacja kazirodztwa byłaby większym złem niż legalizacja cudzołóstwa?

Czy legalizacja kazirodztwa byłaby większym złem niż legalizacja cudzołóstwa?

W pewnym czasie, mass media w Polsce, poświęciły względnie dużo uwagi pomysłom legalizacji kazirodztwa (dokonywanego dobrowolnie pomiędzy dorosłymi ludźmi). Stało się to za sprawą dwóch wydarzeń. Najpierw dotarła do nas informacja, iż Niemiecka Rada Etyki wyraziła poparcie dla postulatu zniesienia karalności stosunków seksualnych dokonywanych pomiędzy przyrodnim rodzeństwem, które dorastało osobno i poznało się dopiero w dorosłym życiu. W Polsce, tę ideę, w swoisty sposób podchwycił, związany wówczas z „Twoim Ruchem” prof. Jan Hartman, który wezwał do rozpoczęcia dyskusji nad ideą legalizacji dobrowolnie czynionego kazirodztwa (zastrzegając przy tym, iż nie oznacza to, że sam jest zwolennikiem tego postulatu). Informacje te spotkały się ze słusznym, niemal powszechnym oburzeniem (od wypowiedzi prof. Hartmana odciął się nawet „Twój Ruch”). Warto jednak sobie zadać pytanie, czy legalizacja czynionego dobrowolnie i pomiędzy dorosłymi osobami, kazirodztwa nie jest po prostu kolejnym logicz

Norwedzy uciekli z dziećmi do Polski - czy damy im schronienie?

Norwedzy uciekli z dziećmi do Polski - czy damy im schronienie?

Para Norwegów, którym wcześniej odebrano tuż po porodzie dzieci, postanowiła po ich odzyskaniu wyjechać do Polski. Ponieważ decyzja o oddaniu dzieci nie była ostateczna, Norwegowie zostali oskarżeni o kidnapping i są poszukiwani międzynarodowym listem gończym. Czy Polska da schronienie prawne Norwegom?

Ponury świat islamskiego seksu PRZERAŻAJĄCE!

Ponury świat islamskiego seksu PRZERAŻAJĄCE!

Wkraczamy w ciemny i zamknięty świat, gdzie kobiety są zmuszane do utrzymywania przez lata stosunków seksualnych z bliskimi członkami rodziny. Tutaj znęcanie się nad kobietami jest niezwykle powszechne, a dziewczynki i kobiety muszą ukrywać swoje piękno za oszpecającymi chustami czy burkami. W tym świecie mężczyźni mają ciche przyzwolenie na gwałt, ponieważ i tak kobieta jest postrzegana jako prowodyr.

Prezydent Duda: Prawa nie złamałem

Prezydent Duda: Prawa nie złamałem

– Są prawnicy i sędziowie Trybunału, którzy twierdzą rzeczy, o których nigdy się nie śniło Rzeczypospolitej Polskiej. Trybunał w ostatnim czasie wielokrotnie zaprzeczył swojemu wcześniejszemu, ugruntowanemu orzecznictwu, łamiąc wszystkie zasady. Nic mnie już nie zdziwi – powiedział w rozmowie z „Do Rzeczy” Andrzej Duda.