Tag

Tag: powstanie

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem powstanie.

96. rocznica Powstanie Wielkopolskiego (fot. Wikipedia, Olek Resz)

96. lat temu wybuchło Powstanie Wielkopolskie

Mija dziś 96. rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskiego. Abp Stanisław Gądecki odprawi z tej okazji Mszę świętą w bazylice kolegiackiej. Z kolei o 16:40, a więc w godzinę wybuchu powstania, we wszystkich poznańskich kościołach dzwony będą biły przez pięć minut.

„Tadek” o mogile powstańca warszawskiego

„Tadek” o mogile powstańca warszawskiego

Tadeusz Polkowski szerzej znany jako "Tadek" w ramach swojej akcji "Burza 2014" nagrywa krótkie filmiki opowiadające o różnych wydarzeniach w naszej historii. Tym razem autor "Niewygodnej prawdy" nagrał filmik, ukazujący mogiłę powstańca warszawskiego. Od niedawna stoi na niej skromny, mały brzozowy krzyż z kwadratową tabliczką. Wcześniej nie było tam właściwie nic, jedynie mały usypany kopiec.

fot. Wikimedia Commons

Co się Owsiakowi kojarzy z Ku Klux Klanem?

- Jeśli ktoś coś pali, mnie się to kojarzy z Ku Klux Klanem. To nie pierwszy raz. Pierwsze palenie się odbyło, kiedy Wałęsa był prezydentem. Demonstracja podeszła pod Belweder i spaliła jego kukłę. Wtedy mój przyjaciel Janek Pospieszalski powiedział: "tak trzeba demonstrować! Trzeba pokazać, co się myśli!" - mówił Jerzy Owsiak podczas Blog Forum Gdańsk.

Waldemar Krajewski (fot.Archiwum autora)

Waldemar Krajewski: „Byłem uzależniony od alkoholu, dopóki nie „upiłem” się Jezusem”

Jest Pan terapeutą, coachem osobistym i kierownikiem duchowym. Jednak Pana praca nie jest osadzona tylko na teoretycznej wiedzy, ale osobistym przeżyciu zmagania z własnym nałogiem i doświadczenia ogromu Bożej miłości, która nie pozwoliła Panu stoczyć się na dno, a potem zmotywowała, aby „nie kryć jej pod korcem”, ale dzielić się nią z innymi. Jak zaczęło się Pana uzależnienie?

Marta Brzezińska-Waleszczyk (fot. archiwum prywatne)

"Sorry, ja bym do powstania nie poszedł", czyli autorytety w służbie Ojczyźnie...

Salonowe autorytety bananowej młodzieży nie przebierają w słowach, kiedy mowa o takich wartościach jak Ojczyzna czy patriotyzm. Chyba wszyscy dobrze pamiętamy, co na ten temat miała do powiedzenia Maria Peszek. W jednym z wywiadów piosenkarka wyznała: „Gdyby moja ojczyzna popadła w jakieś tarapaty, myślę tu o sytuacji zbrojnej, to ja natychmiast zostaję dezerterem. Nie zostaję sanitariuszką, nie schodzę do kanału. Pierwsza rzecz, jaką robię, to spier**** po prostu”. Wyraz swoje dezaprobaty (najdelikatniej rzecz ujmując) do walki zbrojnej za Ojczyznę dała również w jednej ze swojej piosenek, o jakże wymownym tytule „P****ę cię miasto”. Dosłownie kilka wersów, aby nie urazić co wrażliwszych czytelników: „P***ę cię miasto, twoje krwawe dzieje bledną gdy dnieje, p***ę cię miasto. W tobie sobie mieszkam, co nie znaczy, że s****m lub, że się dobrze tu czuję, p****e. P***ę cię miasto, chodzę własnymi drogami a ty mi je wyznaczasz swymi przystankami. P****ę cię miasto, jesteś jak stare ciasto.

Patrol (fot. Wikimedia Commons)

Już za rok będziemy oglądać niezwykły film o Powstaniu Warszawskim

Film ma powstać z montażu około 6 godzin kronik powstańczych jakie są w polskich archiwach. Równocześnie ma też opowiadać jakąś historę, a nie tylko prezentować dawne materiały filmowe. "Film w warstwie wizualnej jest dokumentem. Natomiast dźwięk jest częściowo dokumentalny, a częściowo fabularny" - mówią twórcy

Czarnecki: Zryw Getta 1943 – niemieckie kłamstwa po latach

Czarnecki: Zryw Getta 1943 – niemieckie kłamstwa po latach

Oddając hołd Żydom, którzy w nim zginęli i Polakom, którzy im pomagali, należy odeprzeć bzdury, które na ten temat są sączone. Szczególnym chichotem historii jest jeśli karmi się nimi niemiecką opinie publiczną – i to za pieniądze niemieckiego podatnika! Konkretnie chodzi mi o opracowanie Arno Herziga – „Judisches Leben i Deutschland" – „Żydowskie życie w Niemczech”. Broszury tej nie ma już na stronach internetowych Bundeszentrale für politische Bildung! Została zdjęta natychmiast po ujawnieniu przez mnie 25 lutego 2012 polskiej opinii publicznej, iż była w niej mowa o "obozach śmierci w Polsce". Nie jest też już promowana w sprzedaży internetowej. Wciąż jest jednak dostępna zarówno w księgarniach, jak i w bibliotekach i Niemcy cały czas mogą karmić się kłamstwami.

Niewygodny cmentarz. Czy uda się wypełnić ostatni rozkaz?

Niewygodny cmentarz. Czy uda się wypełnić ostatni rozkaz?

Co roku hucznie obchodzimy kolejne rocznice wybuchu Powstania Warszawskiego. Jednak rzeczywisty stosunek polityków do historii Powstania zobaczymy najwyraźniej, odwiedzając Wolską 174/176. Pod tym adresem głęboko przed wzrokiem ludzi ukryto Cmentarz Powstańców Warszawy. Leży tam ok. 104 tysiące ludzi.

Baczyński był moim dowódcą

Baczyński był moim dowódcą

O Krzysztofie Kamilu Baczyńskim z Tytusem Karlikowskim „Tytusem”, przewodniczącym Środowiska byłych Żołnierzy Batalionu Armii Krajowej „Zośka” rozmawia Jarosław Wróblewski.