Tag

Tag: powstanie

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem powstanie.

Mike Tyson: Polakom g**** się stało w porównaniu z czarnymi

Odlot

Mike Tyson: Polakom g**** się stało w porównaniu z czarnymi

Mike Tyson obraża Polaków. W krótkim wystąpieniu dla dziennikarzy mówił o swoim udziale w spocie o Powstaniu Warszawskim. Nazwał tam uczestników Powstania "swoimi prawdziwymi bohaterami". Spot wywołał spory entuzjazm, ale także i krytykę, a to w związku z niektórymi aspektami życiorysu Tysona. Były mistrz boksu uznał chyba jednak mylnie, że krytyka była związana z jego... kolorem skóry. Bo teraz wypowiedział się bardzo głupio i brzydko.

Zdj. Facebook/KiKŚ

Zbrojne powstanie w Wenezueli. Sytuacja zaostrza się

Agencja Reutera poinformowała o wtorkowych zamieszkach w Wenezueli. Sytuacja zaostrzyła się. W protestujących przed bazą wojskową La Carlota w Caracas wjechał pojazd wenezuelskiej armii. W pobliżu bazy odbywał się wcześniej wiec Juana Guaido, szefa wenezuelskiej opozycji.

screenshot Youtube - ipntv

Pamiętamy

,,Nie chcieli dłużej czekać''. Świetny spot IPN o Powstaniu Wielkopolskim

Dziś obchodzimy setną rocznicę Powstania Wielkopolskiego, jednego z nielicznych zrywów, który zakończył się pełnym sukcesem Polaków. Dzięki niemu udało się przyłączyć większości Prowincji Poznańskiej do odrodzonej Rzeczypospolitej Polskiej. Instytut Pamięci Narodowej stworzył z tej okazji wyjątkowy spot, który przypomina o tej jakże ważnej rocznicy.

zdj. domena publiczna, Wikimedia Commons

Pamiętamy

100 lat temu w Wielkopolsce zbudowano Rzeczpospolitą

"Powstanie wielkopolskie było powstaniem o całą Polskę budowało i zbudowało Rzeczpospolitą"- mówił premier Mateusz Morawiecki podczas obchodów setnej rocznicy Powstania Wielkopolskiego. Po południu odbędą się główne obchody, w których weźmie udział m.in. prezydent Andrzej Duda.

Ks. prof. Kobyliński: Powstanie nie było karą za grzechy. To przerażające myślenie

Wiara

Ks. prof. Kobyliński: Powstanie nie było karą za grzechy. To przerażające myślenie

Czy tragedię Powstania Warszawskiego można tłumaczyć karą zesłaną na Warszawę za grzechy jej mieszkańców? Taką tezę stawia się niekiedy w oparciu między innymi o świadectwo Jadwigi Papis, której Matka Boża miała rzekomo zapowiedzieć w roku 1943 ,,wielką karę''. Według księdza profesora Andrzeja Kobylińskiego z Uniwersytetu Kardynała Stefana Waszyńskiego w Warszawie, podobne intepretacje są niedopuszczalne.

Wojciech Sumliński: Bohaterstwo '44 - nie obłęd

Wojciech Sumliński: Bohaterstwo '44 - nie obłęd

Pisałem już kiedyś w tej kwestii, ale myślę, że przy takiej okazji i wobec rosnących szeregów durniów nazywających Powstanie obłędem - to i owo warto przypomnieć... Rozmowy o Powstaniu Warszawskim, z jego uczestnikami, rozpocząłem, jako mały chłopiec, gdy każdego roku 1 sierpnia byłem zaprowadzany przez rodziców na pobliski Cmentarz Powązkowski, by spotkać się z uczestnikami tamtych wydarzeń. Gdy dorosłem, na spotkania te i rozmowy chodziłem już sam - a później ze swoimi dziećmi. I tak rok po roku powiększałem wiedzę o Powstaniu Warszawskim - jego przyczynach, przebiegu i skutkach - o źródła najlepsze z możliwych: o relacje wprost od uczestników wydarzeń.

Fot. Pixabay, CC0

Wiara

Cud różańcowy. Wspomnienie z Powstania Warszawskiego

Dnia 1944 r. Szłam ul. Senatorską do swojej cioci, mieszkającej w Śródmieściu. W momencie, gdy żegnałam się przy istniejącej do dziś, kapliczce, już prawie przy pl. Bankowym – rozległ się przeciągły terkot karabinu maszynowego. Obok mnie upadł zabity mężczyzna, ktoś został ranny. Od tej chwili, z różnych części miasta, zaczęły dochodzić odgłosy strzelaniny i pojedynczych wybuchów.

o. Zdzisław Świniarski SSCC: Czas Powstania i czas modlitwy!

Pamiętamy

o. Zdzisław Świniarski SSCC: Czas Powstania i czas modlitwy!

„Módlcie się, bo idzie na was wielka kara, ciężki krzyż. Nie mogę powstrzymać gniewu Syna mojego, bo się lud nie nawraca. Klęcz codziennie do 6 sierpnia od godziny 12 do 3 po południu i proś o przebłaganie za grzechy całego świata” – te słowa usłyszała Władysława Papis 31 lipca 1943 roku jako 13 letnie dziecko, jak twierdziła, przekazane jej przez Maryję podczas Objawień w Siekierkach. Kościół się jeszcze nie wypowiedział co do ich autentyczności. Jednak dziś widzimy, że te słowa spełniły się wkrótce w odniesieniu do Warszawy. Powstanie Warszawskie, które rozpoczęło się kilkanaście miesięcy później przyniosło krwawe żniwo i wielkie cierpienie.