Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Konserwatyzm jako nostalgia za przeszłością jest formą szaleśtwa

Konserwatyzm jako nostalgia za przeszłością jest formą szaleśtwa

I tak oto dochodzimy do punktu, w którym się ze Scrutonem nie zgadzam. Bo powiada on, iż konserwatyści „mogą odczuwać nostalgię za przeszłością, lecz nie będą się z nią obnosić jako z zadeklarowanym ideałem”. A może właśnie można i warto się z nią obnosić jako wzorcem, może – wbrew wszystkiemu i wszystkim – zostać jednak adwokatem przegranej, bo minionej, sprawy? - czytamy na portalu www.teologiapolityczna.pl

Szonert-Binienda: Katastrofę smoleńską prawdopodobnie można wyjaśnić bez dostępu do wraku

Szonert-Binienda: Katastrofę smoleńską prawdopodobnie można wyjaśnić bez dostępu do wraku

"Przez 5 lat wszystkie mainstreamowe pro-rządowe media w Polsce dyskredytowały w obrzydliwy sposób wszystkich tych, którzy śmieli publicznie kwestionować oficjalną wersję katastrofy smoleńskiej. Przypomnę tylko „operację Binienda” z 17 września 2013 roku gdzie nawiązując do zeznań 3 profesorów przed polską prokuraturą wojskową Pani Kublik z Gazety Wyborczej wyprodukowała paszkwil pod pamiętnym tytułem "Sklejałem modele samolotów, Widziałem wybuchy w szopie." - mówi mec, Maria Szonert Binienda, prawnik zajmujący się aspektami prawnymi katastrofy smoleńskiej w rozmowie z Cezarym Krysztopą w "Tygodniku Solidarność".

Aktualne przesłanie kard. Hlonda do rządzących i wiernych PRZECZYTAJ!

Aktualne przesłanie kard. Hlonda do rządzących i wiernych PRZECZYTAJ!

Publikujemy fragmenty Listu pasterskiego prymasa Polski Augusta Hlonda do wiernych i rządzących, pochodzącego z 1932 roku: "O chrześcijańskie zasady życia państwowego". W liście tym uwagę przykuwa głęboka analiza źródeł pochodzenia państwa, jego stosunku do jednostki, do rodziny, do sprawiedliwości. Warto przeczytać!

Z Programu Rodzina 500 plus skorzysta polski handel

Z Programu Rodzina 500 plus skorzysta polski handel

Pierwsze dni od wejścia w życie ustawy o podatku bankowym, oraz perspektywa podatku od sklepów wielko powierzchniowych, wywołały kolejną falę dyskusji o zasadności tych ustaw i o konsekwencjach, jakie one niosą dla budżetu, gospodarki oraz dla obywateli.

Nienawiść w polityce zastąpić miłością do Polski!

Nienawiść w polityce zastąpić miłością do Polski!

Prof. Andrzej Nowak, autor wybitnego dzieła pt. "Historia Polski", w rozmowie z Radeim WNET komentował obecne podziały wśród polskiego społeczeństwa, mówiąc: "Część tych, którzy tworzą te podziały ma swój interes w tym, byśmy się nienawidzili. To ważne dla niektórych naszych sąsiadów - nie wszystkich, ale dla części ich elit polityczno-biznesowych".