Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Bardzo ważne słowa prof. Andrzeja Nowaka: Polska nie może odizolować się od UE. Musi dzielić jej los!

Bardzo ważne słowa prof. Andrzeja Nowaka: Polska nie może odizolować się od UE. Musi dzielić jej los!

Kiedy przedstawiłem kilka myśli (co – oczywiście – nie nowe) o rosnącym wśród moich niemieckich rozmówców zainteresowaniu Polską jako krajem bezpiecznej przyszłości, spotkałem się z zarzutem, że to naiwna megalomania: Polska już nie w roli Chrystusa narodów, co prawda, ale jednak nadal – wielkiej, zbyt wielkiej na swoje realne możliwości- pisze wybitny historyk Polski, prof. Andrzej Nowak na portal.arcana.pl.

(fot. shutterstock)

Ukraińskie ręce niezbędne dla polskiej gospodarki

– Według raportu MSWiA, który niedługo zostanie opublikowany migracja Ukraińców, to pozytywne zjawisko dla polskiej gospodarki. Oceniamy, że 700 tysięcy zatrudnionych, to liczba realnie zatrudnionych. Szacujemy, że legalny tytuł pracy w Polsce ma około 500-550 tys. Ukraińców, a reszta pracuje nie do końca w sposób zalegalizowany, ale okazuje się, że ten problem jest taki, że można go rozstrzygnąć pozytywnie, żeby mogli pracować legalnie – powiedział w TV Republika wiceminister spraw wewnętrznych i administracji Jakub Skiba. Gościem dzisiejszego programu "Ekonomia raport" był wiceminister spraw wewnętrznych i administracji Jakub Skiba, który odniósł się do kwestii migracji Ukraińców do Polski i ich wpływu na polską gospodarkę.

Państwo w remoncie: Superkontrole CBA w urzędach w całej Polsce

Państwo w remoncie: Superkontrole CBA w urzędach w całej Polsce

Maciej Wąsik mówił: - Mam coraz silniejsze przeświadczenie, że CBA przez ostatnie kilka lat raczej zwijała się niż rozwijała. Na pewne rzeczy było "czerwone światło", a dzisiaj jest zielone, bo nie ma już "świętych krów" w Polsce - podkreślał Wąsik. Pełniący w latach 2006-2009 funkcję zastępcy szefa CBA odpierał argumenty, że obecne władze uderzają w swoich poprzedników. - Gdy Mariusz Kamiński odchodził z CBA, to Wojtunik był bardziej zainteresowany jego życiem, niż my życiem Wojtunika - odparł, dopytywany przez prowadzącego wywiad.

Andrzej Duda: Jestem dumny. Pojednanie Polaków i Niemców to wzór dla świata

Andrzej Duda: Jestem dumny. Pojednanie Polaków i Niemców to wzór dla świata

- Jestem dumny, że polski naród podążył drogą pojednania z narodem niemieckim; to wielki, wspólny dorobek i przykład dla świata - powiedział w czwartek w Berlinie prezydent Andrzej Duda. Prezydenci Polski i Niemiec, Andrzej Duda i Joachim Gauck, spotkali się w Berlinie w związku z obchodami 25. rocznicy podpisania polsko-niemieckiego traktatu o dobrym sąsiedztwie.

Trener Niemców pełen obawy przed kontratakami Polaków!

Trener Niemców pełen obawy przed kontratakami Polaków!

Czwartkowa rywalizacja piłkarskich reprezentacji Polski i Niemiec w podparyskim Saint-Denis będzie starciem drużyn, które wygrały pierwsze mecze grupy C Euro 2016 we Francji. Oba zespoły świetnie się znają - walczyły ze sobą m.in. w eliminacjach do tego turnieju. Los sprawił, że w XXI wieku reprezentacja Niemiec bardzo często staje na drodze Polaków. W mistrzostwach świata 2006 biało-czerwoni przegrali z gospodarzami mundialu 0:1, a dwa lata później - podczas Euro w Austrii i Szwajcarii - ulegli Niemcom 0:2. Czas rewanżu nadszedł w październiku 2014 roku, gdy kadra, prowadzona już przez Adama Nawałkę, pokonała w Warszawie utytułowanego rywala 2:0. To zwycięstwo - pierwsze w historii nad Niemcami (wcześniej RFN) - "zbudowało" nową reprezentację Polski, która cały czas imponuje formą. Ciepłych słów pod adresem drużyny Nawałki nie zmieniła nawet porażka z Niemcami 1:3 we Frankfurcie (we wrześniu 2015). Biało-czerwoni, z wyjątkiem początku spotkania, walczyli wówczas jak równy z równym z g

Włodzimierz Iszczuk dla Frondy: Rosyjskie zagrożenie! Kreml chce zniszczyć Polskę i podbić Europę

Rosja

Włodzimierz Iszczuk dla Frondy: Rosyjskie zagrożenie! Kreml chce zniszczyć Polskę i podbić Europę

Od 25 lat Moskwa prowadzi tajną wojnę hybrydową przeciwko swoim sąsiadom. Konflikty w Górskim Karabachu, Naddniestrzu, Abchazji, Osetii Północnej i Donbasie są skutkiem pełzającej wojny hybrydowej. Azerbejdżan, Mołdawia, Gruzja i Ukraina już padły ofiarą rosyjskiej agresji. Zagrożenie wojną zawisło nad Turcją, krajami bałtyckimi i Polską… Wielu zadaje sobie pytanie, jak daleko Kreml może się posunąć w konfrontacji ze społecznością międzynarodową? Spróbujmy dokładnie przeanalizować niezdrowe ambicje rosyjskich przywódców.