Gadowski o Brexicie i ... Insha Allah KONIECZNIE ZOBACZ
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.
Tomasz Wandas, Fronda.pl: Co Pan sądzi o wizycie Prezydenta Chin w Warszawie? Co ta wizyta daje Polakom?
„Chrześcijańskie przebaczenie jest wartością bezwarunkową obejmującą nawet największe niegodziwości, takie jak zabijanie niewinnych ludzi i ludobójstwo, czy przymusowe przesiedlenia” – czytamy w komunikacie Prezydium KEP przed 73. rocznicą zbrodni wołyńskiej. Biskupi piszą, że „wzajemne przebaczenie między narodami polskim i ukraińskim jest szczególnym wymogiem religijnym i moralnym, jaki staje przed nami w przeżywanym obecnie Nadzwyczajnym Jubileuszu Miłosierdzia (…)".
Fronda.pl: Niedawno zakończyła się wizyta Xi Jinpinga, Sekretarza Generalnego Komunistycznej Partii Chin w Polsce. Jakie ta wizyta ma znaczenie dla stosunków między naszymi krajami?
Premier Polski Beata Szydło na konferencji prasowej odniosła się do wyniku referendum w Wielkiej Brytanii. Zapewniła, że Polska dąży do wzmocnienia Unii Europejskiej, a nie jej podziału.
Prezes PiS Jarosław Kaczyński skomentował Brexit. Mocno powiedział, że Polska nie pójdzie w żaden sposób drogą Wielkiej Brytanii. "Miejsce Polski jest w UE" - powiedział.
- Będziemy chcieli utrzymać jak najbardziej ścisłe związki z Wielką Brytanią w zakresie współpracy gospodarczej, wojskowej i politycznej - oświadczył w piątek prezydent Andrzej Duda po referendum, w którym Brytyjczycy opowiedzieli się za opuszczeniem UE. Prezydent ocenił, że wynik referendum w Wielkiej Brytanii to smutna wiadomość. - Taka jest wola brytyjskiego społeczeństwa wyrażona w sposób demokratyczny i oczywiście ta wola musi zostać uszanowana absolutnie - oświadczył.
Tomasz Wandas, Fronda.pl:Premier Jarosław Gowin powiedział na łamach Finantial Timesa, że zagraniczny kapitał "ma zdecydowanie za dużą władzę" w polskim sektorze bankowym i dlatego należy "zrenacjonalizować" niektóre zagraniczne banki w kraju. Co to oznacza?
Okazuje się, że Komitet Obrony Demokracji może zakończyć karierę, jeszcze zanim na dobre się ona rozpoczęła. Obecnie przed Kancelarią Premiera protestuje zarówno KOD jak i KODE – organizacja o podobnej nazwie, ale skonfliktowana z głównym nurtem ruchu. KOD obecnie zbiera deklaracje członkowskie, a więc formalizuje się i przekształca w ugrupowanie polityczne.
W ostatnim czasie gościł w Polsce Sekretarz Generalny Komunistycznej Partii Chin. Wizyta przywódcy drugiego mocarstwa świata ma niebagatelne znaczenie dla przyszłości naszego kraju.
Sprawa wyjaśnienia przyczyn katastrofy smoleńskiej ciągnie się już od sześciu lat. Kilka dni temu przed warszawskim sądem zapadł pierwszy wyrok w jednej ze spraw – były wiceszef BOR został skazany za niedopełnienie obowiązków. Kolejny proces – byłego szefa Kancelarii Premiera – trwa. Również prokuratura kilka dni temu zdecydowała o ekshumacji wszystkich ofiar, których ciał nie poddano kremacji. Niewykluczone, że działania śledczych przybliżą nas do prawdy, na którą wciąż czekamy.
Hybrydowa opozycja, hybrydowe media, hybrydowe "elyty"...
Przez lata polska piłka okupowała doły rankingu FIFA, a na przegrywane mecze opatrzone dekadenckim komentarzem Dariusza Szpakowskiego, żal było patrzeć. Działacze kręcili lody ze sponsorami, importowali zachodnią myśl trenerską, a politycy byli zadowoleni, że raz czy dwa pokażą się na meczu. Niezadowoleni byli tylko kibice, który za każdym razem wyrażali swoje negatywne uczucia wobec PZPN.
Przyłapałem się na wzruszeniu, a to mi się niezwykle rzadko zdarza, gdyż twardym trzeba być, jak Roman Bratny. Wzruszyłem się zupełnie bez sensu, co może się wydać obrazoburcze, zwłaszcza gdy podam powód. Zobaczyłem rodziny smoleńskie, w tym Generałową Błasik, przed budynkiem prokuratury, tej samej, w której pogwałcono nie tylko uczucia bliskich ofiar, ale zgwałcono polską rację stanu. Generałowa Błasik z ulgą i nadzieją w głosie mówiła, że w końcu prokuratura zaczyna normalnie działać i nie zajmuje się poniewieraniem Polaków, tylko dąży do wyjaśnienia przyczyn katastrofy pod Smoleńskiem. Swoje w życiu przeszedłem i ciągle przechodzę, szczególnie szeroko pojęty wymiar sprawiedliwości uprzejmie mnie doświadcza, jednak moje przejście są absolutnie niczym w porównaniu z tragedią takich ludzi, jak Pani Błasik, żon, matek i dzieci opłakujących śmierć najbliższych. Cóż jest zatem nienormalnego we wzruszeniu? Nienormalne, a wręcz patologiczny jest powód, bo fakt, że polska prokuratura po 6 la