Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Terry Reintke - fot. BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN via Flickr CC 2.0

Polska

Zieloni nie tacy kolorowi? "Będziemy namawiać do natychmiastowego obcięcia funduszy Polsce"

- (...) myślę, że zmieni się ton rządu Niemiec wobec Polski i w Radzie Europejskiej. Niemcy są największym państwem członkowskim i mogą w tej złożonej strukturze Unii coś zainicjować. W ten sposób wraz z powołaniem nowego niemieckiego rządu procedura z art. 7 przeciwko Polsce mogłaby ruszyć szybciej. Daje mi to nadzieję, że w Parlamencie Europejskim będziemy mieli więcej okazji do zwiększenia nacisku na poszczególne państwa członkowskie - powiedziała europosłanka Zielonych Terry Reintke w rozmowie z Wirtualną Polską i Deutsche Welle.

Fot. Matthias Ludwig via Flickr CC 2.0

Polska

Czeski samorządowiec: kompromis w sprawie Turowa tylko poprzez rozmowy

Hetman (marszałek) czeskiego województwa libereckiego Martin Puta wraz z polskimi samorządowcami zaapelował do rządów Polski i Czech o wznowienie rozmów w sprawie uregulowania sporu wokół kopalni w Turowie. Naprawdę jedynym sposobem na osiągnięcie kompromisu, który mógłby być respektowany przez obie strony na dłuższą metę, są rozmowy - powiedział w rozmowie z Deutsche Welle.

fot. yt/onet news

Polska

Suski: ciężko oczekiwać, by Polska ponosiła odpowiedzialność za agresję Łukaszenki

- To niestety w przypadku wojen - a mamy do czynienia z prowadzoną wojną hybrydową wobec Polski ze strony reżimu białoruskiego - może się zdarzyć. Może się zdarzyć sytuacja, że zwłoki zostaną nawet podrzucone na granicę, ponieważ ja się spodziewam wszystkiego najgorszego po Łukaszence - powiedział na antenie Polsat News Marek Suski, odpowiadając na pytanie, czy w lasach na granicy z Białorusią zaczną być odnajdywane zwłoki.