Tag

Tag: papież

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem papież.

Papież Franciszek (fot. Casa Rosada/Wikipedia)

Kościół

Franciszek: Musimy prosić o łaskę, by nie uciekać ze strachem od krzyża

Papież odprawił poranną Mszę w kaplicy Domu św. Marty. W homilii nawiązał do opisanego w Ewangelii zmieszania uczniów Jezusa słyszących, że zostanie On „wydany w ręce ludzi”. Jak zaznaczył, jest to znamienna postawa zabobonnego lęku przed nieznanym niebezpieczeństwem, „o którym lepiej zamilczeć”, albo nawet „lepiej go nie rozumieć, niż zrozumieć prawdę”. A przecież chodzi o prawdę Krzyża, bez którego nie ma zbawienia. Ta prawda przestrasza nas nawet w dziele ewangelizacji - tłumaczył Ojciec Święty. „Każdy z nas może pomyśleć: «A co ze mną będzie? Jaki będzie mój krzyż?». Tego nie wiemy. Nie wiemy, a jednak przyjdzie. Musimy prosić o łaskę, by nie uciekać ze strachem od krzyża, gdy ten nadejdzie. Bo taka jest prawda, że to nas przestrasza. A przecież pójście za Jezusem właśnie tam wiedzie. Przypominają mi się ostatnie słowa, jakie Jezus wypowiedział do Piotra nad Jeziorem Tyberiadzkim po owej pontyfikalnej koronacji: «Czy Mnie miłujesz? Paś baranki Moje!». Te ostatnie słowa brzmiały: «P

Ksiądz w koloratce (fot. Wikipedia)

Kościół

Episkopat zabierze głos ws. skandalu pedofilskiego na Dominikanie

Zdaniem Marcina Przeciszewskiego, prezesa KAI, ogólna zasada postępowania, jaka obowiązuje w Kościele w przypadku pedofilii jest jasna. „To zero tolerancji dla takich zachowań” - mówi. Przeciszewski uzupełnia, że stanowisko Stolicy Apostolskiej w tej sprawie jest bezwzględne – pedofilia to jeden z najcięższych grzechów.

Papiez Franciszek (fot Edgar Jimenez Wikipedia)

"Nie da się poznać Jezusa bezproblemowo, podróżując w pierwszej klasie"

Tym niemniej nie da się – zaznaczył Ojciec Święty – poznać Jezusa „bezproblemowo”, podróżując, jak stwierdził, „w pierwszej klasie”. On bowiem sam „stwarza problemy”, o czym świadczy niepokój Heroda i innych jemu współczesnych. Owszem, teoretycznie możemy poznać Jezusa z Katechizmu, gdzie dowiemy się o Nim bardzo wiele. Ale – jak zauważył kaznodzieja – ilu przeczytało Katechizm Kościoła Katolickiego ponad 20 lat od jego wydania? „Tak, trzeba poznawać Jezusa w Katechizmie – mówił Franciszek. – Ale nie wystarczy poznać Go umysłem: to tylko pierwszy krok. Jezusa należy poznawać w dialogu z Nim samym, rozmawiając z Nim na modlitwie, na kolanach. Jeśli się nie modlisz, jeśli nie rozmawiasz z Jezusem, nie znasz Go. Może wiesz o Nim różne rzeczy, ale nie masz tego, co daje serce na modlitwie. Poznawać Jezusa umysłem, studium Katechizmu; poznawać Jezusa sercem, na modlitwie, w dialogu z Nim... To dosyć pomaga, ale jeszcze nie wystarczy... Jest jeszcze trzecia droga: naśladowanie. Iść z Nim, kr

„Nowa równowaga” oznacza, że niektórzy powinni więcej mówić o homoseksualizmie i aborcji!

Kościół

„Nowa równowaga” oznacza, że niektórzy powinni więcej mówić o homoseksualizmie i aborcji!

- Oczywiście znam ludzi, i zapewne jestem wśród nich, którzy są głęboko przekonani, że są to kluczowe kwestie kulturowe, w których musimy zabierać głos – podkreślił biskup Santa Clary w rozmowie z „Press Democrat”. - Ale nie mam na tym punkcie na pewno obsesji. Ogromna część tego, o czym mówię i piszę nie odnosi się do aborcji, antykoncepcji, rozwodów czy ponownych małżeństw – zaznaczył biskup.

Papiez Franciszek (fot Tomaz SilvaABr Wikipedia)

Papież: Chrześcijanin nie może plotkować!

Takimi niewyszukanymi słowami Franciszek zachęcał na audiencji ogólnej do dbania o jedność Kościoła. Papież kontynuował rozważania o Kościele w oparciu o wyznanie wiary. Dziś nawiązał do słów: „Wierzę w jeden Kościół”.

Papież Franciszek (fot. Wikimedia COmmons)

Papież o kulturze: "takiego kryzysu nasza cywilizacja nie widziała od czterech wieków"

Cywilizacja zachodnia przeżywa dziś kryzys podobny do tego, przez który przeszli uczniowie uciekający po śmierci Jezusa do Emaus. Mówił o tym Papież podczas spotkania z przedstawicielami sardyńskiego świata kultury i nauki. Gospodarzem spotkania był wydział teologiczny uniwersytetu w Cagliari. Na wstępie Franciszek zastrzegł, że nie przygotował wykładu akademickiego, choć wymagałby tego akademicki kontekst tego wydarzenia. Zamiast tego zaproponował zebranym egzystencjalną lekturę fragmentu Ewangelii o uczniach z Emaus. „Ci dwaj uczniowie niosą w sercu ból i dezorientację po śmierci Jezusa. Są zawiedzeni tym, jak się potoczyły rzeczy. Podobne odczucia widzimy również w naszej aktualnej sytuacji: zawód, rozwianie złudzeń z powodu kryzysu gospodarczo-finansowego, ale też ekologicznego, edukacyjnego, moralnego. Kryzys ten dotyczy teraźniejszości a także przyszłości historycznej i egzystencjalnej człowieka cywilizacji zachodniej. Oczywiście każda epoka historyczna ma chwile krytyczne, ale p

Fot. Wikipedia

Kościół

Franciszek: Każde dziecko nienarodzone, a skazane niesprawiedliwie na aborcję, ma oblicze Jezusa Chrystusa

- Zwracanie uwagi na ludzkie życie w jego całości stało się w ostatnich czasach prawdziwym priorytetem Magisterium Kościoła – kontynuował Ojciec Święty. – Szczególnie zwracanie uwagi na życie najbardziej bezbronne, a więc niepełnosprawne, chore, nienarodzone, życie dziecka czy starca, które jest najbardziej bezbronne. W kruchej ludzkiej istocie każdy z nas ma rozpoznać oblicze Pana, który w swym ludzkim ciele doświadczył obojętności i samotności, na jakie często skazujemy najuboższych czy to w krajach na drodze rozwoju, czy też w społeczeństwach zamożnych. Każde dziecko nienarodzone, a skazane niesprawiedliwie na aborcję, ma oblicze Jezusa Chrystusa, który jeszcze przed narodzeniem i zaraz po nim zaznał odrzucenia przez świat. Mówiłem o dziecku, przejdźmy teraz do starców: każdy z nich, także chory czy u końca swych dni nosi w sobie oblicze Chrystusa. Nie można ich wyrzucać, jak proponuje «kultura wyrzucania na śmietnik»! Nie można ich wyrzucać!” - mówił Ojciec święty.

Fot. Tomaz SilvaABR, Wikipedia

Kościół

Cztery cechy komunikacji papieża Franciszka

Ale to nie wszystko. 10 milionów dwieście sześćdziesiąt tysięcy osób odwiedza – za pośrednictwem Facebooka – watykańskie strony informacyjne, by z nich czerpać wiedzę o działaniach nowego papieża. Takie statystyki sprawiają, że Ojciec święty jest jednym z najczęściej słuchanych (odbieranych) światowych liderów w mediach społecznościowych.

Kain i Abel (Fot. Wikipedia)

Kościół

"Kto źle mówi o bliźnim, ten jest obłudnikiem"

Papież nawiązał do Jezusowej uwagi o drzazdze w oku brata i belce we własnym oku. Zwrócił przy tym uwagę, że słowa te padają zaraz po zachęcie do pokory. „Ci, którzy żyją z osądzania bliźnich, z mówienia źle o drugich, są obłudnikami, bo nie mają siły ani odwagi, by dostrzec własne niedoskonałości – mówił Ojciec Święty. – Pan wyraża się tu zwięźle. Dopowie potem, że ten, kto w swoim sercu żywi choć trochę nienawiści wobec brata, ten jest zabójcą... Także Apostoł Jan w swoim Pierwszym Liście powie to jasno: kto nienawidzi swego brata, kroczy w ciemnościach; kto sądzi brata, kroczy w ciemnościach. Chrześcijanin zabójca... To nie ja mówię, tylko Pan. I tu nie ma miejsca na subtelności. Jeśli mówisz źle o bracie, zabijasz go. I my, za każdym razem gdy to czynimy, naśladujemy czyn Kaina, pierwszego zabójcy w dziejach”. Jak zaznaczył Franciszek, w czasach, gdy tyle mówi się o wojnach i potrzebie pokoju, należy zacząć od własnego nawrócenia w tej dziedzinie. Nie ma bowiem niewinnych ploteczek

Papież Franciszek (fot. Tomaz SilvaABr_Wikipedia)

Papież znowu zaskakuje. Pisze list do lewicowej gazety

W liście, który „La Repubblica” opublikowała w środę, papież Franciszek odniósł się do pytań zadanych przez Eugenio Scalfariego. Założyciel gazety pisał w lipcu o encyklice „Lumen fidei”. Franciszek zapewnił, że prawda – także dla człowieka niewierzącego – jest „absolutna” i dodał: „My jej nie posiadamy”.