Modlitwa za ojczyznę bł. ks. Jerzego Popiełuszki
Dziś 11 listopada, Módlmy się za naszą Ojczyznę słowami bł. Jerzego Popiełuszki, byśmy zawsze byli wierni Bogu i Prawdzie.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem ojczyzna.
Dziś 11 listopada, Módlmy się za naszą Ojczyznę słowami bł. Jerzego Popiełuszki, byśmy zawsze byli wierni Bogu i Prawdzie.
Pocałunek złożony na ziemi polskiej ma dla mnie sens szczególny. Jest to jakby pocałunek złożony na rękach matki – albowiem Ojczyzna jest naszą matką ziemską (Przemówienie na lotnisku Okęcie, 16 czerwca 1983, nr 2).
Aleksander Łukaszenka spotkał się z deputowanymi poprzedniej oraz obecnej kadencji parlamentu. W swoim przemówieniu Łukaszenka ponownie wrócił do swojej poprzedniej retoryki i bardzo chętnie odnosił się do współpracy z Rosją. Najwidoczniej – jak konstatuje portal kresy24.pl – nie udało się uzyskać Łukaszence finansów, na jakie liczył, gdy nieco przychylniej zwracał się w stronę Zachodu.
Umierający kard. August Hlond pozostawił swoim rodakom testament o zwycięstwie odniesionym przez Maryję. Mówił: "Nil desperandum! Nihil desperandum! Sed victoria, si erit - erit victoria Beatae Mariae Virginis. In hoc certamine, quod certatur inter satanicos conventus et Christum, aliquis eorum, qui se credebant vocatos esse, revocatur in altum et erit sicut Deus ipse disponet". Dziś możemy tak przetłumaczyć jego słowa: "Nie traćcie nadziei. Nie traćcie nadziei. Lecz zwycięstwo, jeśli przyjdzie - będzie to zwycięstwo Najświętszej Maryi Panny. W tej walce, która się toczy między gromadą szatanów a Chrystusem, tych, którzy wierzą, że są wezwani, [Bóg] wezwie na głębię i będzie tak, jak chce sam Bóg".
"Być Polakiem" to nie zawsze znaczy urodzić się w Polsce i mieszkać w Polsce. Czy serce człowieka może bić dla więcej niż jednej ojczyzny? Przykład Władka Kuczyńskiego pokazuje, że tak.
Litania do św. Stanisława biskupa i męczennika
Uroczystą mszą św. w intencji Ojczyzny w warszawskiej archikatedrze św. Jana Chrzciciela rozpoczęły się obchody Święta Konstytucji 3 Maja. W nabożeństwie uczestniczyli prezydent Andrzej Duda z małżonką, premier Beata Szydło, marszałkowie Sejmu i Senatu, ministrowie oraz przedstawiciele parlamentu. Mszy św. przewodniczył metropolita warszawski kardynał Kazimierz Nycz. Dziś obchodzone jest Święto Konstytucji 3 Maja na pamiątkę uchwalonego przez tzw. Sejm Wielki dokumentu ustawy regulującej ustrój prawny Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Powszechnie przyjmuje się, że Konstytucja 3 Maja była pierwszą w Europie i drugą na świecie (po konstytucji amerykańskiej z 1787 r.) nowoczesną, spisaną konstytucją. 3 maja obchodzimy także Uroczystość Najświętszej Maryi Panny, Królowej Polski.
Tydzień temu pisałem, że człowiek na dnie swojej natury zachowuje nieskażone dobro, czasowo tylko przytłoczone rozmaitego rodzaju złem.
To jest moja Matka, ta Ojczyzna!
Modlitwa za Ojczyznę ks. Piotra Skargi
Kto z nas przypomina młodym ludziom o wartości Ojczyzny, o patriotyźmie? Kto z nas byłby gotów oddać życie za wolność i niepodległość Ojczyzny? – pytał bp Artur Miziński podczas obchodów 185. rocznicy bitwy o Olszynką Grochowską, 28 lutego br.
MODLITWA DO MATKI BOŻEJ O TRZEŹWOŚĆ W OJCZYŹNIE Maryjo, Królowo Polski i Wspomożycielko wiernych!
Wyzwolenie Polaków od pedagogiki wstydu należy do najważniejszych zadań stojących przed Kościołem w Polsce i przed państwem
- Kościół zawsze uczył nas miłości do Ojczyzny. Nie chodzi o same uczucia, ale także o codzienną pracę dla niej, o gotowość do poświęceń i właśnie o modlitwę. - mówi abp Marek Jędraszewski w rozmowie z tygodnikiem "Idziemy".
- Mamy przede wszystkim świadomość nowej szansy dla naszego państwa, jakim jest zapowiedziany program obecnej większości parlamentarnej oraz rządu Rzeczypospolitej Polskiej. Jest to szansa na autonomiczne, suwerenne programy polityczne i gospodarcze, służące rzeczywistemu rozwojowi polskiej gospodarki, polskich gospodarstw oraz polskich firm – podkreśla abp Andrzej Dzięga w rozmowie z „Naszym Dziennikiem”.