Tag

Tag: ojczyzna

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem ojczyzna.

Warszawa pokutuje w intencji Ojczyzny!

Warszawa pokutuje w intencji Ojczyzny!

Ulicami Warszawy przejdzie dziś Pokutny Marsz Różańcowy. Zaczyna się Mszą świętą w Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej o godzinie 16. Celem marszu jest wezwanie Polaków do pokuty oraz nawrócenia. Krucjata Różańca, która odpowiada za inicjatywę, modli się za Polskę wierną Panu Bogu. Rzecz przybliżyła Jadwiga Lepieszo z Sekretariatu Krucjaty w rozmowie z "Radiem Maryja".

Prymas Wyszyński: Nie ulegajmy pokusie zbawienia świata kosztem własnej ojczyzny!

Kościół

Prymas Wyszyński: Nie ulegajmy pokusie zbawienia świata kosztem własnej ojczyzny!

"Nie oglądajmy się na wszystkie strony. Nie chciejmy żywić całego świata, nie chciejmy ratować wszystkich. Chciejmy patrzeć w ziemię ojczystą, na której wspierając się, patrzymy ku niebu. Chciejmy pomagać naszym braciom, żywić polskie dzieci, służyć im i tutaj przede wszystkim wypełniać swoje zadanie – aby nie ulec pokusie „zbawiania świata” kosztem własnej ojczyzny. Przypomina mi się tak wspaniale przedstawiony w powieści Gołubiewa „Bolesław Chrobry” i Parnickiego „Srebrne orły” fragment. Oto cesarz Otto III kusi Bolesława Chrobrego, czyni go patrycjuszem rzymskim i chce go ściągnąć do Rzymu. Ale król nie dał się wyciągnąć z Polski, z ubogiego Gniezna, na forum rzymskie. Został w swoim kraju, bo był przekonany, że jego zadanie jest tutaj. Naprzód umocnić musi swoją ojczyznę, a gdy to zrobi, pomyśli o innych, o sąsiadach. Niestety, u nas dzieje się trochę inaczej – „zbawia” się cały świat, kosztem Polski. To jest zakłócenie ładu społecznego, które musi być co tchu naprawione, jeżeli na

Prezydent Andrzej Duda: "Bóg, honor i ojczyzna"

Prezydent Andrzej Duda: "Bóg, honor i ojczyzna"

Prezydent elekt Andrzej Duda wziął wczoraj udział we Mszy świętej zorganizowanej w Parku Wolności Muzeum Powstania Warszawskiego w ramach obchodów 71. rocznicy sierpniowego zrywu. Mszy przewodniczył biskup polowy Wojska Polskiego Józef Guzdek. Wraz ze specjalnie zorganizowanym na tę okoliczność chórem wierni śpiewali "Warszawskie Dzieci" i "Modlitwę Armii Krajowej".

Ma ojczyznę za matczyznę, a za rozum mózgowiznę

Ma ojczyznę za matczyznę, a za rozum mózgowiznę

Znana polska młoda feministka Sylwia Chutnik, która uchodzi za dziwadło także w kręgach lewackich, bo zamiast abortować, urodziła dziecko i jest z tego zadowolona - choć popiera "prawo" do zabijania przez matki własnych dzieci - rozprawia się na łamach magazynu „Sens” z ojczyzną i Matką Polką. Rzecz relacjonuje portal "wSumie.pl".

Ks. Piotr Skarga - niepoprawny politycznie prorok

Ks. Piotr Skarga - niepoprawny politycznie prorok

Z o. Aleksandrem Jacyniakiem SJ, kustoszem Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej w Warszawie, wykładowcą na Papieskim Wydziale Teologicznym w Warszawie, dyrektorem Centrum Duchowości Świeckich, o programie dla Polski sługi Bożego ks. Piotra Skargi rozmawia Małgorzata Bochenek.

DZIĘKUJMY BOGU ZA DOBRY WYBÓR DLA POLSKI

DZIĘKUJMY BOGU ZA DOBRY WYBÓR DLA POLSKI

O Jezu, Boże wiekuisty, dziękuję Ci za niezliczone łaski i dobrodziejstwa Twoje. Niech każde uderzenie serca mojego będzie nowym hymnem dziękczynienia ku Tobie, Boże. Każda kropla krwi mojej niech krąży dla Ciebie, Panie; dusza moja - to jeden hymn uwielbienia miłosierdzia Twego. Kocham Cię, Boże, dla Ciebie samego (Dz. 1794).

Marszałek Józef Piłsudski

Piłsudski na dziś: "Trzeba zacząć tworzyć czyny”

Piłsudski rzucił takie hasło, mówił, że „trzeba zacząć tworzyć czyny”, ale powiedział i coś więcej: „dopóki społeczeństwo jest bierne, spodziewa się wszystkiego od wypadków, od innych – tylko nie od siebie – nic nie nastąpi [...]" - pisze Bohdan Urbankowski w swojej książce "Józef Piłsudski. Marzyciel i strateg".

Modlitwa przeciwko szczujni

Modlitwa przeciwko szczujni

Nie dajmy się sprowokować mainstreamowej „szczujni” jak to obrazowo raczył określić Adam Michnik, po raz kolejny strasząc czytelników swojej gazety Kaczyńskim i Macierewiczem. Czyżby pan Adam zwątpił w demokrację?

Józef Piłsudski - Wierzył w Polskę i kochał Matkę Bożą

Józef Piłsudski - Wierzył w Polskę i kochał Matkę Bożą

„Wtem zobaczyłam pewną duszę,która się rozłączała od ciała w strasznych mękach. O Jezu, kiedy mam to napisać, drżę cała na widok okropności, które świadczą przeciw niej... Widziałam, jak wychodziły z jakiejś otchłani błotnistej dusze małych dzieci i większych, jakie dziewięć lat; dusze te były wstrętne i obrzydliwe, podobne do najstraszniejszych potworów, do rozpadających się trupów, ale te trupy były żywe i głośno świadczyły przeciw duszy tej, którą widzę w skonaniu; a dusza, którą widzę w skonaniu, jest to dusza, która pełna była zaszczytów i oklasków światowych, a których końcem jest próżnia i grzech. Na koniec wyszła niewiasta, która trzymała jakoby w fartuchu łzy, i ta bardzo świadczyła przeciw niemu. O godzino straszna, w której widzieć trzeba wszystkie czyny swoje w całej nagości i [nędzy]; nie ginie z nich ani jeden, wiernie towarzyszyć nam będą na sąd Boży. Nie mam wyrazów ani porównań na wypowiedzenie rzeczy tak strasznych, a chociaż zdaje mi się, że dusza ta nie jest potępio

Polska - Ukraina (fot.media)

Polsko, Ojczyzno moja...

Jak wynika z najnowszych danych Urzędu do Spraw Cudzoziemców, już 175 tys. cudzoziemców legalnie i oficjalnie mieszka w Polsce. Rok wcześniej było ich o ponad 50 tys. mniej.Tak dużej fali chętnych do zamieszkania i pracy w Polsce jeszcze nie było. Jest to efekt fali migracji z Ukrainy, a także wejścia w życie nowej ustawy o cudzoziemcach, która ułatwiła pracodawcom staranie o pracowników czasowych z zagranicy.W 2014 r. wydano 42,5 tys. zezwoleń na pobyt czasowy (o 10 tys. więcej niż rok wcześniej). Odnotowano również wzrost liczby wniosków w sprawach o legalizację pobytu.Według dra Witolda Klausa, prezesa Stowarzyszenia Interwencji Prawnej „polskie prawo nie jest przyjazne dla obcokrajowców. Tak więc może się okazać, że Polska będzie dla nich nie krajem docelowym, a tranzytowym”.Głównym powodem imigracji jest chęć znalezienia pracy, a także tak jak w przypadku Ukraińców, ucieczka przed wojną.Nadia na krajowej wizie przyjechała do Polski na początku tego roku. Z Ukrainy wyjechała z pros