Tag
Tag: ojczyzna
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem ojczyzna.
Warszawa pokutuje w intencji Ojczyzny!
Ulicami Warszawy przejdzie dziś Pokutny Marsz Różańcowy. Zaczyna się Mszą świętą w Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej o godzinie 16. Celem marszu jest wezwanie Polaków do pokuty oraz nawrócenia. Krucjata Różańca, która odpowiada za inicjatywę, modli się za Polskę wierną Panu Bogu. Rzecz przybliżyła Jadwiga Lepieszo z Sekretariatu Krucjaty w rozmowie z "Radiem Maryja".
Prymas Wyszyński: Nie ulegajmy pokusie zbawienia świata kosztem własnej ojczyzny!
"Nie oglądajmy się na wszystkie strony. Nie chciejmy żywić całego świata, nie chciejmy ratować wszystkich. Chciejmy patrzeć w ziemię ojczystą, na której wspierając się, patrzymy ku niebu. Chciejmy pomagać naszym braciom, żywić polskie dzieci, służyć im i tutaj przede wszystkim wypełniać swoje zadanie – aby nie ulec pokusie „zbawiania świata” kosztem własnej ojczyzny. Przypomina mi się tak wspaniale przedstawiony w powieści Gołubiewa „Bolesław Chrobry” i Parnickiego „Srebrne orły” fragment. Oto cesarz Otto III kusi Bolesława Chrobrego, czyni go patrycjuszem rzymskim i chce go ściągnąć do Rzymu. Ale król nie dał się wyciągnąć z Polski, z ubogiego Gniezna, na forum rzymskie. Został w swoim kraju, bo był przekonany, że jego zadanie jest tutaj. Naprzód umocnić musi swoją ojczyznę, a gdy to zrobi, pomyśli o innych, o sąsiadach. Niestety, u nas dzieje się trochę inaczej – „zbawia” się cały świat, kosztem Polski. To jest zakłócenie ładu społecznego, które musi być co tchu naprawione, jeżeli na
Abp Głódź: Rodzina, szkoła, Kościół to trzy filary wychowania
- Rodzina, szkoła i Kościół to trzy filary wychowania. Jeżeli którykolwiek zostanie zburzony rozsypie się cała konstrukcja rodziny rodzin, jaką jest Ojczyzna - mówił abp Sławoj Leszek Głódź podczas odpustu Narodzenia MB Królowej Polskiego Morza w Swarzewie.
Prezydent Andrzej Duda: "Bóg, honor i ojczyzna"
Prezydent elekt Andrzej Duda wziął wczoraj udział we Mszy świętej zorganizowanej w Parku Wolności Muzeum Powstania Warszawskiego w ramach obchodów 71. rocznicy sierpniowego zrywu. Mszy przewodniczył biskup polowy Wojska Polskiego Józef Guzdek. Wraz ze specjalnie zorganizowanym na tę okoliczność chórem wierni śpiewali "Warszawskie Dzieci" i "Modlitwę Armii Krajowej".
Ma ojczyznę za matczyznę, a za rozum mózgowiznę
Znana polska młoda feministka Sylwia Chutnik, która uchodzi za dziwadło także w kręgach lewackich, bo zamiast abortować, urodziła dziecko i jest z tego zadowolona - choć popiera "prawo" do zabijania przez matki własnych dzieci - rozprawia się na łamach magazynu „Sens” z ojczyzną i Matką Polką. Rzecz relacjonuje portal "wSumie.pl".
Módlmy się do bł. Bronisława Komorowskiego
Błogosławiony męczenniku Bronisławie Komorowski, módl się za nami o prawdziwą wolność dla Ojczyzny!
Ks. Piotr Skarga - niepoprawny politycznie prorok
Z o. Aleksandrem Jacyniakiem SJ, kustoszem Sanktuarium Matki Bożej Łaskawej w Warszawie, wykładowcą na Papieskim Wydziale Teologicznym w Warszawie, dyrektorem Centrum Duchowości Świeckich, o programie dla Polski sługi Bożego ks. Piotra Skargi rozmawia Małgorzata Bochenek.
DZIĘKUJMY BOGU ZA DOBRY WYBÓR DLA POLSKI
O Jezu, Boże wiekuisty, dziękuję Ci za niezliczone łaski i dobrodziejstwa Twoje. Niech każde uderzenie serca mojego będzie nowym hymnem dziękczynienia ku Tobie, Boże. Każda kropla krwi mojej niech krąży dla Ciebie, Panie; dusza moja - to jeden hymn uwielbienia miłosierdzia Twego. Kocham Cię, Boże, dla Ciebie samego (Dz. 1794).
Piłsudski na dziś: "Trzeba zacząć tworzyć czyny”
Piłsudski rzucił takie hasło, mówił, że „trzeba zacząć tworzyć czyny”, ale powiedział i coś więcej: „dopóki społeczeństwo jest bierne, spodziewa się wszystkiego od wypadków, od innych – tylko nie od siebie – nic nie nastąpi [...]" - pisze Bohdan Urbankowski w swojej książce "Józef Piłsudski. Marzyciel i strateg".
Oto dziewczyny, które wywalczyły Polsce wolność
Zacznijmy od tego, że polskie kobiety w czasach zaborów konspirowały pełna parą. Były kurierkami, obserwatorkami i działaczkami.
Abp Michalik mocno: "Polacy dali sobie wmówić, że nic się nie da zrobić"
Metropolita przemyski przewodniczył Mszy św. w Sanktuarium św. Andrzeja Boboli w Strachocinie koło Sanoka podczas pielgrzymki Akcji Katolickiej Archidiecezji Przemyskiej.
Modlitwa przeciwko szczujni
Nie dajmy się sprowokować mainstreamowej „szczujni” jak to obrazowo raczył określić Adam Michnik, po raz kolejny strasząc czytelników swojej gazety Kaczyńskim i Macierewiczem. Czyżby pan Adam zwątpił w demokrację?
Józef Piłsudski - Wierzył w Polskę i kochał Matkę Bożą
„Wtem zobaczyłam pewną duszę,która się rozłączała od ciała w strasznych mękach. O Jezu, kiedy mam to napisać, drżę cała na widok okropności, które świadczą przeciw niej... Widziałam, jak wychodziły z jakiejś otchłani błotnistej dusze małych dzieci i większych, jakie dziewięć lat; dusze te były wstrętne i obrzydliwe, podobne do najstraszniejszych potworów, do rozpadających się trupów, ale te trupy były żywe i głośno świadczyły przeciw duszy tej, którą widzę w skonaniu; a dusza, którą widzę w skonaniu, jest to dusza, która pełna była zaszczytów i oklasków światowych, a których końcem jest próżnia i grzech. Na koniec wyszła niewiasta, która trzymała jakoby w fartuchu łzy, i ta bardzo świadczyła przeciw niemu. O godzino straszna, w której widzieć trzeba wszystkie czyny swoje w całej nagości i [nędzy]; nie ginie z nich ani jeden, wiernie towarzyszyć nam będą na sąd Boży. Nie mam wyrazów ani porównań na wypowiedzenie rzeczy tak strasznych, a chociaż zdaje mi się, że dusza ta nie jest potępio
Polsko, Ojczyzno moja...
Jak wynika z najnowszych danych Urzędu do Spraw Cudzoziemców, już 175 tys. cudzoziemców legalnie i oficjalnie mieszka w Polsce. Rok wcześniej było ich o ponad 50 tys. mniej.Tak dużej fali chętnych do zamieszkania i pracy w Polsce jeszcze nie było. Jest to efekt fali migracji z Ukrainy, a także wejścia w życie nowej ustawy o cudzoziemcach, która ułatwiła pracodawcom staranie o pracowników czasowych z zagranicy.W 2014 r. wydano 42,5 tys. zezwoleń na pobyt czasowy (o 10 tys. więcej niż rok wcześniej). Odnotowano również wzrost liczby wniosków w sprawach o legalizację pobytu.Według dra Witolda Klausa, prezesa Stowarzyszenia Interwencji Prawnej „polskie prawo nie jest przyjazne dla obcokrajowców. Tak więc może się okazać, że Polska będzie dla nich nie krajem docelowym, a tranzytowym”.Głównym powodem imigracji jest chęć znalezienia pracy, a także tak jak w przypadku Ukraińców, ucieczka przed wojną.Nadia na krajowej wizie przyjechała do Polski na początku tego roku. Z Ukrainy wyjechała z pros