Tag

Tag: muzyka

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem muzyka.

(fot. wikipedia)

Kukiz napisał hymn Majdanu

W niedzielę na kijowskim Majdanie odbyła się premiera teledysku Pawła Kukiza. Jest to hymn, który Kukiz napisał specjalnie po to, aby wesprzeć obrońców Majdanu. Tekst "Doky zhyvut' ludy" w całości napisany jest po ukraińsku.

fot. Patt/sxc.hu

Spowiedź punkowca

Jestem "Saper"!!! Chciałbym opowiedzieć ci moją historię, kim byłem, jak odnalazłem Boga i jak Bóg działa w moim życiu.

Janusz Kohut (fot. Archiwum Autora)

Janusz Kohut: „Znalazłem najważniejsze życiowe ogniwo”

Skomponował Pan oratorium „Gość oczekiwany” na podstawie dramatu Zofii Kossak, mówiące o Jezusie zaglądającym do ludzkich domów i oratorium „Św. Piotr” opowiadające o początkach Kościoła. W Pana dyskografii możemy także znaleźć takie tytuły jak: „O naśladowaniu Chrystusa” według Tomasza á Kempis i „Przyjdź” skomponowane do wybranych fragmentów Pisma Św. Skąd takie ogromne zainteresowanie tematyką związaną z wiarą przewijające się w Pana twórczości?

Obrońca tradycji kard. Bartolucci nie żyje

Kościół

Obrońca tradycji kard. Bartolucci nie żyje

Był jedną z barwniejszych postaci Watykanu. Przy Stolicy Świętej pracował od czasów papieża Piusa XII. Zaś Benedykt XVI ustanowił go kardynałem a także przywrócił na stanowisko Dyrygenta Chóru Watykańskiego.

fot. Youtube

Kościół

Rapujący ksiądz. Nowa ewangelizacja w natarciu!

Niektórzy zapewne złapią się za głowę widząc rapującego księdza i śpiewającego to gangsterskiej muzy słowa o Jezusie, Zamartwychwstaniu. I dobrze. Niech się zastanawiają w jakich nam przyszło żyć czasach. Bo czasy się zmieniły i do człowieka trzeba dobiec, czasami totalnie inną drogą. I to właśnie robi ksiądz Kuba. Rapuje i sieje Słowo Boże. Wystarczy jedna ludzka dusza, nawrócona dzięki tej muzyce i w Raju święto !

Breakdance (fot. Maciej Brzana/sxc.hu)

Hip-hopowi barbarzyńcy

Hip-hop to nie jest muzyka z mojej bajki. Nigdy jej nie słuchałem, a nawet więcej , gdy tylko przypadkowo natknąłem się na rap, to wyłączałem odbiornik. Już sama jej agresywna forma i jej rytm drażniły mnie. Wbrew swoim zwyczajom odrzucałem ten rodzaj muzyki bez jakiejkolwiek próby jej zrozumienia. Nie miałem poczucia, ze mamy do czynienia z interesującym zjawiskiem muzycznym, czy tym bardziej społecznym. Był to bowiem dla mnie rytm , bo nawet nie chciałem go nazywać muzyką, marginesu społecznego, subkultur postwięziennych, czy po prostu kryminalnych.

The Beatles (fot. Marior1998_Wikipedia)

Kościół

„Słuchasz Beatlesów – pójdziesz do piekła”? Ks. Sawa, autor listy duchowych zagrożeń: Bzdura! Nigdy niczego podobnego nie powiedziałem

Ks. Przemysław Sawa, autor głośnej już listy duchowych zagrożeń udzielił obszernego wywiadu „Gościowi Niedzielnemu”. W rozmowie z Marcinem Jakimowiczem opowiada historię listy duchowych zagrożeń. „Wiele lat temu powstała pierwsza broszurka, mająca pomóc ludziom proszącym nas o modlitwę wstawienniczą w kierunku uwolnienia. Praktyczna sprawa: osoby otrzymują konkretne pytania, modlą się w domu i zanim przyjdą na modlitwę wstawienniczą, przetrawiają treść tej broszurki. Najpierw rozmowa, wytłumaczenie, wgryzienie się w opisane zagadnienia, potem modlitwa o uwolnienie” – opowiada ks. Sawa i zapewnia, że pierwsza wersja listy, wokół której powstało zamieszanie, nie istnieje – została wiele lat temu wycofana.

Powstanie Warszawskie (fot. Wikipedia)

Subiektywny ranking piosenek o Powstaniu, czyli "tramwajem jadę na wojnę!"

Listę otwiera oczywiście Lao Che ze sztandarowym kawałkiem z albumu „Powstanie Warszawskie” - „Godzina W”. Wydany przez kapelę w 2005 roku krążek sprzedał się w rekordowym nakładzie 35 tys. egzemplarzy, uzyskując tym samym status złotej płyty. Lao Che po latach powrócił do tematu Powstania, dając niesamowity koncert w Parku Wolności przy Muzeum PW w ostatni weekend. Kiedy myślę „Lao Che”, niemal z automatu nucę pod nosem: „Tramwajem jadę na wojnę...”. Niezwykle dynamiczny, pełen magnetycznej energii utwór sprawia, że po prostu nie można usiedzieć na miejscu.