Tag

Tag: muzyka

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem muzyka.

Zdj. Youtube/MazowieckaTV

Rosiewicz: W Smoleńsku doszło do zamachu!

Andrzej Rosiewicz, artysta, który w czasach PRL bawił wielu Polaków takimi utworami, jak "Chłopcy radarowcy", "Czy czuje pani cza-czę", a władze bały się go wysyłać na zagraniczne festiwale, bo "nie wiadomo, z czym wyskoczy". A "wyskoczył" kiedyś na "ty" do Michaiła Gorbaczowa (w utworze "Pieriestrojka"), zdarzało się też, że występował w koszulce z napisem "Nie lubię ruskich" (z tyłu było dopisane "pierogów". Kiedy "partyjniacy" i żołnierze LWP na widowni zaczęli się bulwersować, artysta po prostu odwracał się i pokazywał całość napisu).

Screenshot Youtube

Doda wróciła na łono Kościoła. Spowiednik: Coś pięknego!

„Modliłem się za nią. Nawrócenie to zmiana myślenia i postępowania - teraz jeżeli takie ma podejście, to to się nazywa nawrócenie. Coś pięknego!” - mówi spowiednik gwiazd, ks. Janusz Koplewski, komentując nawrócenie Doroty „Dody” Rabczewskiej, o którym piosenkarka opowiedziała „Super Expressowi”.

Fot. Dustin Graffke via Flickr, CC BY 2.0

Wiara

''Bóg uchronił mnie przed bagnem black metalu''

Bóg uchronił mnie przed bagnem satanistycznego black i death metalu. Chcę wszystkich przestrzec przed słuchaniem takiej muzy. Metal - w wykonaniu zespołów satanistycznych - niszczy od środka, zabiera chęć do życia, zabija!

fot. Dustin Gaffke, lic. CC BY-SA 2.0

Czas na delegalizację muzyki wiodącej ku potępieniu

W państwie prawa zakazane jest nie tylko mordowanie, ale i nawoływanie doń, nie tylko przestępstwo, ale i namawianie do niego. Polska zdaje się być takim właśnie państwem. Dlaczego więc w Polsce, państwie prawa, pozwala się, aby istniał nurt muzyczny, którego przesłaniem są anty-wartości, mogące wyrządzać realne szkody osobom, które z ową "sztuką" się zetkną? Dlaczego przyzwala się na to, ażeby legalnie wydawane były płyty, z których sączy się nienawiść, bluźnierstwo i chęć zniszczenia wszystkiego, co piękne i wartościowe? Nie potrafię znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Wiem natomiast, że taki nurt w Polsce oraz niemal wszędzie na świecie istnieje i ma się, niestety, dobrze. Nazywa się Black Metal.

Fot. Pixabay, CC0

Wiara

Demoniczne korzenie techno

Mając 18 lat wyjechałem do Niemiec. Tam stopniowo utraciłem wiarę w to, że Jezus Chrystus jest Panem i Zbawicielem. Wolne wybory, których dokonywałem w ciągu kilku lat życia na Zachodzie sprawiały, że coraz bardziej pogrążałem się w grzechu.

Rock'n'roll jako muzyka szatana

Tylko u nas

Rock'n'roll jako muzyka szatana

John Lennon w wywiadzie dla londyńskiej gazety Evening Standard powiedział o przyszłości Beatlesów i świata: „Chrześcijaństwo przeminie. Jesteśmy bardziej popularni od Jezusa".

fot. pixabay

Kościół

Kard. Robert Sarah: Śpiew gregoriański - to jest droga do chrześcijańskiej ekstazy

Chorał gregoriański to najwspanialszy i najczystszy skarb z tekstów liturgii katolickiej, w których odzwierciedla się odwieczne piękno Boga i głoszone są prawdy Boże – napisał kard. Robert Sarah w przesłaniu z okazji 50-lecia międzynarodowego Stowarzyszenia św. Benedykta Patrona Europy. Prefekt watykańskiej Kongregacji ds. Kultu Bożego zwraca uwagę na rolę łaciny i śpiewu gregoriańskiego w ożywianiu chrześcijańskich korzeni Starego Kontynentu. Powołuje się przy tym na nauczanie Soboru Watykańskiego II, który w konstytucji o liturgii stwierdza: „Kościół uznaje śpiew gregoriański za własny śpiew liturgii rzymskiej. Dlatego w liturgii powinien zajmować on pierwsze miejsce wśród innych równorzędnych rodzajów śpiewu”.