Tag

Tag: miłość

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem miłość.

Tomasz Krzyżak (fot. Waldemar Kompała)

Kościół

Tomasz Krzyżak dla Frondy: Papież wymaga, by duchowni towarzyszyli tym, którzy się zagubili

Srodze zawiedzeni muszą być ci, którzy oczekiwali od papieża Franciszka rewolucji. Trwająca dwa lata debata na temat rodziny w świecie współczesnym, która w istocie sprowadzała się do dyskusji o komunii dla osób rozwiedzionych czy żyjących w związkach homoseksualnych i miała – zdaniem części mediów oraz kilku wpływowych hierarchów (np. kard. Waltera Kaspera) – doprowadzić do zmian w nauczaniu Kościoła, okazała się burzą w szklance wody.

Papież Franciszek: Miłość Jezusa wybacza KAŻDY GRZECH!

Kościół

Papież Franciszek: Miłość Jezusa wybacza KAŻDY GRZECH!

„Sakrament pojednania uobecnia dla każdego moc przebaczenia wypływającą z krzyża i odnawia w naszym życiu łaskę miłosierdzia, jaką nabył dla nas Jezus! Nie powinniśmy się lękać naszej nędzy: moc miłości Ukrzyżowanego nie zna przeszkód i nigdy się nie wyczerpuje” – stwierdził papież podczas dzisiejszej audiencji ogólnej w Watykanie.

Miłość doskonała według Anieli z Foligno

Kościół

Miłość doskonała według Anieli z Foligno

Najlepsza i bez skazy miłość jest wówczas, kiedy dusza doznaje ekstazy i zostanie porwana do widzenia Bytu Boga. Wtedy, kiedy dusza przeżywa ekstazę i zostaje pociągnięta do widzenia Bytu Boga, dostrzega, że wszelkie stworzenie ma byt od Tego, Który jest Bytem Najwyższym i widzi, że dusza i wszystko, co istnieje, otrzymuje istnienie od Owego Najwyższego Istnienia.

Ks. Dziewiecki: 6 mitów na temat miłości

Ks. Dziewiecki: 6 mitów na temat miłości

Intuicyjnie czujemy, że miłość to sprawa decydująca o naszym losie i o naszym poczuciu szczęścia. Z drugiej strony coraz częściej spotykamy się z takimi opisami miłości, które są wręcz jej zaprzeczeniem. Nie powinno nas to dziwić, gdyż miłość to wartość nie tylko podstawowa, ale też trudna do zdobycia. Właśnie dlatego istnieje tak wiele jej podróbek czy imitacji, podobnie jak wiele występuje podróbek czy imitacji złota i pereł. Nic tak nie cieszy, jak więzi oparte na miłości, ale też nic tak nie rozczarowuje, jak pomylenie miłości z jej karykaturami.

Czym jest Boże miłosierdzie?

Kościół

Czym jest Boże miłosierdzie?

Według dość powszechnego odczucia miłosierdzie jest synonimem litości, często dodatkowo kojarzoną ze słabością. Miłosierny to ten, który ma przewagę, ale nie korzysta z niej, okazując swego rodzaju łaskawość i dając podległej mu osobie doświadczyć tego właśnie typu „miłosierdzia”. Taka perspektywa każe ujmować strony relacji jako drastycznie od siebie odległe, a dystans między nimi, zamiast ulec skróceniu, pogłębia się, bo także litość potrafi dotkliwie upokorzyć osobę na nią skazaną.

Panu Jezusowi nie przeszkadza to, że jesteś ... słaby!

Panu Jezusowi nie przeszkadza to, że jesteś ... słaby!

(Iz 6,1-2a.3-8)W roku śmierci króla Ozjasza ujrzałem Pana siedzącego na wysokim i wyniosłym tronie, a tren Jego szaty wypełniał świątynię. Serafiny stały ponad Nim; każdy z nich miał po sześć skrzydeł. I wołał jeden do drugiego: Święty, Święty, Święty jest Pan Zastępów. Cała ziemia pełna jest Jego chwały. Od głosu tego, który wołał, zadrgały futryny drzwi, a świątynia napełniła się dymem. I powiedziałem: Biada mi! Jestem zgubiony! Wszak jestem mężem o nieczystych wargach i mieszkam pośród ludu o nieczystych wargach, a oczy moje oglądały Króla, Pana Zastępów! Wówczas przyleciał do mnie jeden z serafinów, trzymając w ręce węgiel, który kleszczami wziął z ołtarza. Dotknął nim ust moich i rzekł: Oto dotknęło to twoich warg: twoja wina jest zmazana, zgładzony twój grzech. I usłyszałem głos Pana mówiącego: Kogo mam posłać? Kto by Nam poszedł? Odpowiedziałem: Oto ja, poślij mnie!

Ks. Skrzypczak dla Fronda.pl: Chrystus to nie pluszowy katolicyzm. To  radykalna opcja życiowa, która domaga się zdecydowanych decyzji!

Kościół

Ks. Skrzypczak dla Fronda.pl: Chrystus to nie pluszowy katolicyzm. To radykalna opcja życiowa, która domaga się zdecydowanych decyzji!

- Chrystus to nie pluszowy katolicyzm. Taka przyjemna religijność, gdzie człowiek spotka się po godzinach, żeby poprawić swoje samopoczucie, albo zastosuje religię jako rodzaj antystresowej autoterapii. Chodzi o pewną opcję życiową, która domaga się zdecydowanych decyzji. Chrystus, który nie domagałby się codziennego nawrócenia, jest wymysłem. - mówi portalowi Fronda.pl, ks. dr hab. Robert Skrzypczak.