Tag
Tag: kościół
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.
Kard. Burke: Kto jest automatycznie ekskomunikowany?
Kardynał Raymond Leo Burke wydał oświadczenie w kwestii łamania prawa moralnego przez osoby, które jak podkreślił – znajdują się w stanie apostazji.
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Bóg jest naprawdę z nami. W jaki sposób?
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Bóg jest naprawdę z nami. W jaki sposób?
Papież Franciszek praktykował w młodości nocne adoracje eucharystyczne
W latach 50 w okresie swej młodości Jorge Bergoglio wraz z bratem Oscarem i sąsiadem Gonzalo Bargielą praktykowali nocną adorację eucharystyczną. Udawali się w tym celu do bazyliki Najświętszego Sakramentu w śródmieściu Buenos Aires ze znajdującej się na uboczu dzielnicy Flores.
Dokąd udał się Jezus po zakończeniu swej ziemskiej misji?
Według Dziejów Apostolskich i tradycji – Zmartwychwstały pożegnał się z uczniami na szczycie Góry Oliwnej (por. Dz 1, 12), gdzie na oczach uczniów uniósł się do Nieba. Góra Oliwna, która wcześniej była miejscem Jego duchowej agonii w Ogrójcu, stała się również miejscem ostatniego spotkania Zmartwychwstałego z uczniami. Co jednak właściwie oznacza, że Chrystus wniebowstąpił?
Kamień odrzucony przez budujących stał się kamieniem węgielnym
PIERWSZE CZYTANIE Kamień odrzucony przez budujących stał się kamieniem węgielnym
Piątek w Oktawie Wielkanocy. Episkopat przypomina: Dziś post nie obowiązuje
W piątek w Oktawie Wielkanocy, która przypada od Niedzieli Zmartwychwstania do Niedzieli Miłosierdzia Bożego, nie obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych – powiedział rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ks. Leszek Gęsiak SJ.
Oktawa Wielkanocna, co to takiego?
Trwamy w czasie, który nazywamy Oktawą Wielkiej Nocy. To czas, w którym każdy dzień Kościół przeżywa jako liturgiczną uroczystość. Ale skąd wzięła się oktawa i dlaczego świętujemy akurat osiem dni?
Oto modlitwa zgody, którą Bóg od razu wysłuchuje!
Modlitwa jest niezwykłą czynnością, jaką człowiek może wykonywać. Jezus wielokrotnie przypomina człowiekowi o mocy modlitwy, przytacza wiele przypowieści i zachęca: Proście, a otrzymacie. O cokolwiek byście prosili Ojca, ja to spełnię. (por. Mt 7, 7)
Kard. Parolin: smutno mi widzieć utratę wiary i rozumu w Europie
Watykański Sekretarz Stanu kard. Pietro Parolin udzielił wywiadu dla hiszpańskiej sieci COPE. Jego zdaniem odpowiedzią na zachodzące na naszych oczach przemiany społeczne winno być "dostarczenie spójnego i przekonanego świadectwa życia chrześcijańskiego".
Stworzył ,,doktrynę kłamstwa’’. Teraz Palikot mówi o ,,etyce’’ i atakuje Kościół
Janusz Palikot przez lata nieobecności w polityce nie wyzbył się umiejętności plucia jadem i atakowania prawicy oraz Kościoła. Ponownie popis swoich umiejętności dał w rozmowie z „Newsweekiem”, gdzie postanowił przy okazji zaapelować o wyzbycie się poczucia winy związanego z grzechem.
Marta Lempart ma nowy pomysł na zarabianie pieniędzy na totalnej walce z Kościołem i chrześcijanami
Stojąca na czele Strajku Kobiet M. Lempart ogłosiła start akcji "Rzuć na tacę". Akcja w założeniu ma zapewnić pieniądze na działalność strajku oraz wesprzeć "lokalne społeczności w ich oporze przed wszechobecną opersją religijną".
Nie zatrzymuj Mnie, jeszcze bowiem nie wstąpiłem do Ojca
PIERWSZE CZYTANIE Chrzest pierwszych wyznawców Chrystusa