Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Screenshot Youtube -  St. Paul Center

Kościół

Scott Hahn: Katolicy nie mogą iść na kompromis z liberalizmem!

Dr Scott Hahn, autor m.in. Uczty Baranka, w rozmowie z redaktorem naczelnym portalu „Life Site News” stwierdził, że amerykańscy katolicy często przyjmują wobec swoich sekularystycznych „porywaczy” postawę, którą można by określić mianem syndromu sztokholmskiego. Oznacza to, że w rzeczywistości pomagają sekularystom w osiąganiu ich celów i przyjmują ich sposób myślenia. Jednocześnie zdaniem Hahna katolicy zapominają, że „istnieje odwieczna nauka [Kościoła] o relacji pomiędzy tym, co nadprzyrodzone, a porządkiem przyrodzonym”.

Screenshot Youtube - Tyniec

Wiara

Jak dziękować Bogu za katastrofę? O. Leon Knabit OSB

Jak dziękować Bogu za katastrofę? Jak dziękować Bogu za śmierć kogoś bliskiego? Jak dziękować Bogu za niepowodzenia? Jak dziękować Bogu za pieską pogodę, przez którą nie można wyjść z domu, a tak by się chciało odpocząć, właśnie gdzieś powędrować, w czasie wakacji?

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Otarła twarz Chrystusowi. Co wiemy o św. Weronice?

Weronika, towarzysząc Jezusowi niosącemu krzyż na Górę Kalwarię, wytarła Mu chustą twarz. Jak przekazuje tradycja, otrzymała w zamian odbity na płótnie obraz Jego oblicza. Z tego powodu jest patronką m.in. fotografów.

Fot. via Pixabay, edytowane

Tylko u nas

,,Nie spotkałem szczęśliwego homoseksualisty''

Moja matka, która jest bardzo wierzącą osobą, usłyszała, że jest pewien zakonnik, który zna się dobrze na problemach homoseksualizmu. Długo mi o tym opowiadała i w końcu wymogła na mnie, bym spotkał się z tym augustianinem. Do spotkania doszło w Wurzburgu. Okazało się, że zakonnik też jest homoseksualistą. Powiedział mi, że życie jako homoseksualista jest zgodne z wiarą. Według niego, powinienem znaleźć sobie mężczyznę i spędzić z nim życie. Z matką radził mi zerwać kontakty. Po tym spotkaniu wszedłem na całego w środowisko homoseksualistów.

Screenshot Youtube - EWTN

Tylko u nas

Kardynał Józef Ratzinger: Relatywizm to śmiertelna trucizna

Księże Kardynale, zwracał Ksiądz wiele razy uwagę, że najważniejszym problemem Kościoła katolickiego stał się relatywizm. Mówi się coraz częściej, że nie da się stwierdzić, która religia jest prawdziwa. Gdzie widzi Ksiądz Kardynał przyczyny takiej postawy? W jakim stopniu jest ona niebezpieczna?

fot. alex proimos, lic. cc by-sa 2.0 via wikipedia, edit.

Kościół

Habit to znak sprzeciwu i twórczego niepokoju

- Życie konsekrowane to życie poświęcone całkowicie Panu Bogu. Składając śluby czystości, ubóstwa i posłuszeństwa, chcemy całą naszą rzeczywistość ofiarować Bogu, tak jak Jezus został ofiarowany w świątyni przez swoich rodziców. Pragniemy odtworzyć te charakterystyczne przymioty życia Jezusa – czystość, ubóstwo i posłuszeństwo – na tym polega życie konsekrowane. – wyjaśnia o. Leszek Stańczewski, przeor klasztoru Karmelitów Bosych w Czernej.