Tag
Tag: kościół
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.
Benedykt XVI: Zbawienie poza Jezusem to kłamstwo
Fragmenty z Deklaracji "Dominus Iesus" o jedyności i powszechności zbawczej Jezusa Chrystusa i Kościoła
Św. Elżbieta od Trójcy Przenajświętszej: ,,Znalazłam moje niebo na ziemi, ponieważ niebem jest Bóg''
Elżbieta Catez urodziła się 18 lipca 1880 r. w Avor niedaleko Bourges (Francja), gdzie stacjonował oddział, w którym jej ojciec był kapitanem. Dziewczynka była niezwykle uparta i wybuchowa, a na dodatek obdarzona mnóstwem energii. Ojciec próbował wychowywać ją drogą łagodnej perswazji. Nazywał ją pieszczotliwie "małym diablątkiem". Kiedy dziewczynka miała 7 lat, jej ojciec zmarł. Wychowanie matki okazało się dość surowe. Na dodatek wraz ze śmiercią ojca sytuacja finansowa w domu znacznie się pogorszyła, co zmusiło rodzinę do przeprowadzki do Dijon. Zamieszkali w pobliżu klasztoru karmelitanek bosych.
Św. Charbel nie zna limitu cudów!
Spośród tysięcy cudownych uzdrowień przypisywanych wstawiennictwu św. Charbela trzy zostały wybrane do zakończenia procesu beatyfikacyjnego i kanonizacyjnego.
Kamerun. Porwano kard. Christiana Tumi
W Kamerunie został porwany 90-letni kard. Christian Tumi. Emerytowany arcybiskup Duali aktywnie angażował się w dialog między kameruńskim rządem a separatystami. Nawoływał też do objęcia większą opieką dzieci i zapewnienia im swobodnego i bezpiecznego dostępu do edukacji.
Dociekania po filmie ,,Czyściec''. Co będzie po śmierci?
Bez wątpienia, „Czyściec” to produkcja filmowa zachęcająca do modlitwy za dusze czyśćcowe. Aby nie trzymać w niepewności do końca artykułu, już teraz z pełnym przekonaniem napiszę – naprawdę zachęcam każdego do obejrzenia tego filmu. Niech potwierdzeniem mojego zachwytu będzie fakt, że w najbliższą niedzielę ( w pierwszą po obejrzeniu filmu) na wszystkich kazaniach będę mówił o czyśćcu. A mam ich aż cztery! Wykorzystam do tego obrazy i przemyślenia zaczerpnięte z „Czyśćca” reżyserii Michała Kondrata.
O grzechu, na który NIE MA lekarstwa
Nie odbieraj moim ustom słowa prawdy, bo ufam Twoim wyrokom (Psalm 119)
Niesamowite proroctwo o Polskim Papieżu - PRZECZYTAJ
Sanktuarium Matki Bożej Gaździny Podhala w Ludźmierzu to miejsce zdarzenia, które po latach uznano za prorocze - w 1963 r. z ręki figury Matki Bożej wypadło berło, które pochwycił ówczesny bp Karol Wojtyła. - Karolu, Maryja dzieli się z Tobą władzą - powiedział wówczas kard. Franciszek Macharski. Po latach, gdy Karol Wojtyła został papieżem, odczytano to jako proroctwo.
Od fascynacji satanizmem do miłości Jezusa. Niezwykłe świadectwo
Od fascynacji satanizmem do miłości Jezusa. Niezwykłe świadectwo
Piotr Rostworowski OSB: Nieznajomość Boga – tragedia człowieka
To zatem mówię i zaklinam [was] w Panu, abyście już nie postępowali tak, jak postępują poganie, z ich próżnym myśleniem, umysłem pogrążeni w mroku, obcy dla życia Bożego, na skutek tkwiącej w nich niewiedzy, na skutek zatwardziałości serca. Oni to doprowadziwszy siebie do nieczułości [sumienia], oddali się rozpuście, popełniając zachłannie wszelkiego rodzaju grzechy nieczyste. (Ef 4,17–19)
Czy iskra z Polski uratuje świat?
Pan Jezus zapowiedział św. Faustynie, że ma ona przygotować świat na Jego ostateczne przyjście. Gdy wokół szaleje pandemia, zastanawiamy się jeszcze bardziej niż przedtem – czy iskra, która wyjdzie z Polski, ciągle czeka na swoje całkowite spełnienie? Jak przygotować się na dzień straszliwego sądu Bożego? Gdzie szukać ostatecznego ratunku w czasach duchowego zamętu?
Strajk Kobiet? Raczej wojna z Kościołem! Lewacy zapowiedzieli kolejną akcję
Strajk Kobiet zapowiedział kolejną skandaliczną akcję, która dowodzi że w protestach wcale nie chodzi tylko o wyrok Trybunału Konstytucyjnego. To tylko punkt zapalny, na który ideolodzy najwidoczniej czekali, aby wywołać w Polsce wojnę i mieć pretekst do atakowania Kościoła w Polsce.