Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot. via Pixabay

Wiara

Co zrobić, aby dziecko ukochało Mszę Świętą?

Msza Święta jest największym darem Boga dla ludzi. Od jakości naszego uczestnictwa we Mszy Świętej zależy jakość naszego chrześcijańskiego życia i zbawienie. Jest zatem koniecznością, aby umieć w odpowiedni sposób przekazać najmłodszemu pokoleniu prawdę o istocie Eucharystii, dlaczego trzeba ją szanować i czcić. Wielu rodziców nie zdaje sobie sprawy, jak wiele zależy od właściwego uczestnictwa dziecka we Mszy Świętej od najmłodszych lat. Na co warto zwracać uwagę? Jakie zachowania dziecka wolno akceptować, a które szkodzą jego dojrzewaniu i dorastaniu do tajemnicy Eucharystii? - na te pytania odpowiada ks. Sławomir Kostrzewa w kazaniu wygłoszonym na zakończenie rekolekcji dla Polonii Polskiej Misji Katolickiej w Koblenz, 27 października 2019 r.

Screenshot Youtube -  BistumAachen

Kościół

Coraz głębszy kryzys w niemieckim kościele. Biskup mówi wprost o możliwym rozłamie

Kryzys w niemieckim Kościele się pogłębia. Szczególne kontrowersje budzi tzw. „Droga Synodalna” – dwuletni proces, który ma zreformować Kościół katolicki. Jak określił go dziennikarz „Church Militant”, Rodney Pelletier, celem tego procesu jest „zmiana doktryny Kościoła, w szczególności odnośnie błogosławienia związków tej samej płci i wyświęcania kobiet do kapłaństwa”.

Fot. Piotr Drabik via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Kard. Dziwisz: Papież z Polski stał się misjonarzem świata, głosicielem wolności, jaką podarował nam Chrystus

Jan Paweł II, biskup Rzymu, jest dla nas pięknym i mocnym znakiem pasterskiej posługi biskupa w Kościele – mówił kard. Stanisław Dziwisz w niedzielę 14 czerwca w Sanktuarium św. Jana Pawła II na Białych Morzach w Krakowie. Mszy św. dziękczynnej za życie i posługę papieża Polaka w roku 100-lecia jego urodzin z udziałem biskupów z całej Polski przewodniczył nuncjusz apostolski w Polsce abp Salvatore Pennacchio.

Gdzie się ukryłeś, o mój Boże? -Mistycy odpowiadają

Wiara

Gdzie się ukryłeś, o mój Boże? -Mistycy odpowiadają

Mistycy to ludzie szczególni: Boga najbliżsi, Bogiem żyjący i dopuszczani do Jego tajemnic. Bóg jest ich pasją, życiem i śmiercią. Stają na granicy przepaści pomiędzy widzialnym i niewidzialnym, by kosztować i rozkoszować się szczęściem zastrzeżonym. Dzięki nim burzony jest "zwyczajny" porządek rzeczy. Budzi się niepokój, który kwestionuje to, co dotychczasowe. Nasza wiara wydobywa się z uśpienia, zostaje rozbudzona i umocniona. Warto sięgać po pisma mistyków, bo ich słowa płomienne i szalone z miłości potrafią rozniecić Boski ogień.

Screenshot Youtube - dominikanie.pl

Wiara

O. Jacek Salij: Eucharystia - pokarm życia wiecznego

Tak mi trudno uwierzyć, że Komunia Święta jest prawdziwym Ciałem Pana Jezusa! Wydaje mi się, że przyjmowałabym ją z taką samą miłością do Pana Jezusa, gdyby była tylko symbolicznym przypomnieniem tego wszystkiego, co On dla nas zrobił i czego od nas oczekuje. W gruncie rzeczy wiem, co mi Ojciec odpowie, ale mimo to zapytam: Czy ktoś taki jak ja musi przymuszać się do wiary, że Komunia to jest naprawdę Ciało Chrystusa? Może Pan Jezus nie przywiązuje takiej wagi do tego, w co człowiek wierzy? Może najbardziej zależy Mu na tym, żeby Go człowiek kochał?