Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot. via Pixabay

Kościół

#Święconka w sieci. Episkopat zachęca do dołączenia akcji

Z powodu ograniczeń związanych z epidemią, wyjątkowo w tym roku obrzęd poświęcenia pokarmów w kościołach zastąpiony jest ich błogosławieństwem w domach w Niedzielę Wielkanocną. Zachęcam do publikacji w mediach społecznościowych zdjęć tradycyjnych koszyczków wielkanocnych z hasztagiem #Święconka – powiedział rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ks. Paweł Rytel-Andrianik.

Fot. jchapiewsky via Flickr, CC BY-SA 2.0

Kościół

Wielkanoc - pokarmy błogosławimy w domu!!! TEKST

W związku z epidemią koronawirusa, w tym roku nie jest możliwa tradycyjna forma błogosławieństwa pokarmów w Wielką Sobotę. Prezydium Konferencji Episkopatu Polski zaleca obrzęd błogosławieństwa posiłku w domu, przed śniadaniem wielkanocnym, zgodnie z Księgą „Obrzędy błogosławieństw dostosowane do zwyczajów diecezji polskich”.

Fot. wikipedia/domena publiczna / HistoryIsResearch via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Wiara

Moc Koronki do miłosierdzia Bożego. Wielki Piątek. Czas Łaski

Wilno „Piątek 13 września 1935 r. Wieczorem, kiedy byłam w swojej celi, ujrzałam anioła, wykonawcę gniewu Bożego. Był w szacie jasnej, z promiennym obliczem, obłok pod jego stopami, z obłoku wychodziły pioruny i błyskawice do rąk jego, a z ręki jego wychodziły i dopiero dotykały ziemi. Kiedy ujrzałam ten znak gniewu Bożego, który miał dotknąć ziemię, a szczególnie pewne miejsce, którego wymienić nie mogę dla słusznych przyczyn, zaczęłam prosić anioła, aby się wstrzymał chwil kilka, a świat będzie czynił pokutę. Jednak niczym prośba moja była wobec gniewu Bożego.(...) W tej samej chwili uczułam w duszy swojej moc łaski Jezusa, która mieszka w duszy mojej; kiedy mi przyszła świadomość tej łaski, w tej samej chwili zostałam porwana przed stolicę Bożą.(...) Zaczęłam błagać Boga za światem słowami wewnętrznie słyszanymi. Kiedy się tak modliłam, ujrzałam bezsilność anioła, i nie mógł wypełnić sprawiedliwej kary, która słusznie się należała za grzechy. Z taką mocą wewnętrzną jeszcze się nigdy

Fot. Peter Nguyen Minh Trung via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Benedykt XVI: Triduum paschalne - szczyt roku liturgicznego

Tegoroczne Triduum Paschalne oraz Wielkanoc będą szczególne, inne. Nie możemy jednak pozwolić na to, aby trwająca pandemia koronawirusa przesłoniła nam to, co w tym okresie najważniejsze – przeżywanie tajemnicy śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa, który na krzyżu oddał życie za nas wszystkich. Dlatego też warto przypomnieć dziś, na początku Triduum, dlaczego jest ono tak bardzo dla nas ważne. Przepięknie i głęboko mówił o tym w 2010 roku w Wielką Środę papież Benedykt XVI. W ten dzień, kiedy nie możemy uczestniczyć w liturgii w kościołach, polecamy lekturę zapisu papieskiej audiencji generalnej:

Fot. via Pixabay

Kościół

Poruszający list biskupów do kapłanów: Czas, który teraz przeżywamy, jest dla nas wielką tajemnicą...

Modląc się razem, chcemy prosić o łaski Ducha Świętego, by móc lepiej rozeznać stojące przed nami zadania i wspólnie zaangażować się w ich realizację. Z naszej strony pragniemy uczynić wszystko, co potrzebne, aby wspomóc Was, parafie i wspólnoty w tym trudnym okresie – czytamy w liście Prezydium Episkopatu do kapłanów na Wielki Czwartek. Biskupi podziękowali duchownym za troskę o chorych, cierpiących i samotnych oraz za modlitwę i podejmowane w czasie epidemii inicjatywy.

Screenshot Youtube

Wiara

Papież do Polaków: Zawierzmy siebie Chrystusowi

Papież Franciszek zwrócił się szczególnie do tych grup, które miały być obecne podczas dzisiejszej audiencji. Wśród nich do studentów uniwersytetów z różnych krajów, uczestniczących obecnie wirtualnie w międzynarodowym spotkaniu UNIV 2020. Franciszek życzył im, aby Wielki Tydzień był okazją do umocnienia wiary w ukrzyżowanego i zmartwychwstałego Chrystusa.

Screenshot Youtube - Episkopat / Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Abp Stanisław Gądecki: Zmienia się forma, ale nie istota Triduum Paschalnego

Epidemia i związane z nią ograniczenia domagają się zmiany formy przeżywania tegorocznego Triduum Paschalnego, które będziemy obchodzili w domach, ale nie zmienia się istota i sens tych dni. Zagłębiamy się w mękę i śmierć Jezusa Chrystusa, ale także przyjmujemy nadzieję i radość, które przynosi Jego zmartwychwstanie. To najważniejszy czas w roku dla każdego chrześcijanina – podkreśla przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski abp Stanisław Gądecki.

Kard. Joseph Ratzinger: To nie koniec chrześcijaństwa!

Kościół

Kard. Joseph Ratzinger: To nie koniec chrześcijaństwa!

Joseph Ratzinger, późniejszy papież Benedykt XVI w 1994 roku udzielił wywiadu, w którym trafnie scharakteryzował bolączki Europy Wschodniej i Zachodniej. Jednocześnie dał do zrozumienia, że na wszystkie te problemy "chrześcijaństwo ma lepsze odpowiedzi". Poniżej fragment wywiadu z kard. Ratzingerem, ówczesnym Prefektem Kongregacji Nauki Wiary:"Mam wrażenie, że w Europie Wschodniej spotyka się dwa przeciwstawne zjawiska. Z jednej strony panowanie ideologii ateistycznej trwające lata uśpiło sumienia, a wraz z fałszem, który znajduje się w kolektywizmie, doprowadziło ludzi do egoizmu, do cofnięcia się w banał, do przystosowania się do kłamstwa i do zamknięcia w rzeczach materialnych.

Screenshot Youtube - Wszechnica FWW

Tylko u nas

Obirek wyspowiadał się w ,,Krytyce Politycznej''. Domaga się teologii wyzwolenia i feminizmu w Kościele

Na lewicowym portalu „Krytyka Polityczna” ukazał się wywiad „Obirek: Chętnie określam siebie jako feministę”, jaki przeprowadziła Agata Diduszko-Zyglewska (żona osobnika, który udawał rannego przed sejmem, publicystka lewicowej „Krytyki Politycznej”, na której łamach nagłaśniała postulaty zakazania egzorcyzmów i usunięcia lekcji religii ze szkoły, radna PO, która protestowała przeciwko religijnemu charakterowi spotkania świątecznego stołecznego samorządu, delegatka, która wręczyła papieżowi raport o rzekomej pedofilii w polskim Kościele przygotowany na podstawie treści prezentowanych przez fundacje, której szefem był osobnik, który według mediów, wyłudzał kasę, twierdząc, że jest chory na raka) z byłym jezuitą i przedstawicielem posoboru Stanisławem Obirkiem.