Tag

Tag: komunia

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem komunia.

Paweł Kukiz (Fot. Agencja BEW)

Paweł Kukiz porównuje PiS i PO do systemu komunistycznego

Paweł Kukiz mówi wprost, że w polskiej polityce mamy dziś do czynienia z powtórką systemu komunistycznego. "Mamy do czynienia z systemem, który jest powtórką systemu komunistycznego, z tą różnicą, że zamiast jednego PZPR, mamy 5 do wyboru. Kiedy wybierzemy już raz na cztery lata ten jeden PZPR, to dostaje on dokładnie te same instrumenty sprawowania władzy, jakie mieli komuniści. Czyli załóżmy, w tej chwili władzę sprawuje Platforma Obywatelska i Donald Tuskma właściwie te same instrumenty rządzenia, co pierwszy sekretarz w czasach komunizmu - twierdzi w rozmowie z RMF FM Paweł Kukiz.

Ks. Skrzypczak dla Fronda.pl: Błogosławmy dzieci, ale nie przy tacy

Kościół

Ks. Skrzypczak dla Fronda.pl: Błogosławmy dzieci, ale nie przy tacy

W jednej z parafii w Łodzi proboszcz zakazał błogosławienia dzieci podczas zbierania tacy – chodzi o gest głaskania, który jest powszechny w polskich kościołach. To jest reakcja na nagonkę na księży w kontekście przypadków pedofilii. Ksiądz zna Kościół we Włoszech – jakie tam są obyczaje w tym względzie?

Kard. Burke (Wikimedia Commons)

Kościół

Kard. Burke odmawia komunii politykowi!

Jednak Pelosi jako przedstawicielka lewicy jawnie wspiera ruch aborcyjny. Kardynał Burke wypowiedział się na ten temat i jak to ujął - odmowa udzielenia komunii Pelosi nie nie jest kwestią jego opinii, ale wynika z prawa kanonicznego, a dokładnie kanonu 915, który mówi : "Do Komunii świętej nie należy dopuszczać ekskomunikowanych lub podlegających interdyktowi, po wymierzeniu lub deklaracji kary, jak również innych osób trwających z uporem w jawnym grzechu ciężkim."

Bp Józef Zawitkowski (fot. Diecezja.lowicz.pl)

Kościół

Bp Zawitkowski: Bez modlitwy zdziczejesz, potem przyjdzie oziębłość, seks

„Człowieku dożynkowy, ostrzegam Cię. Bez Komunii, bez modlitwy - zdziczejesz, a potem przyjdzie oziębłość, seks i wyznasz: Ale ja jestem niewierzący! Nie mów tak nigdy! Łaskę wiary dał ci Pan Bóg, rodzice tak dużo zainwestowali w ciebie, abyś był szlachetnym i mądrym. Zdeptałeś to wszystko! Więc jesteś kłamcą, oszustem i przekrętem, ochrzczonym draniem!” - mówił w ostrych słowach bp Józef Zawitkowski.

Bartoś:  Istnieje ogólna reguła prawa każdego człowieka do sakramentów

Kościół

Bartoś: Istnieje ogólna reguła prawa każdego człowieka do sakramentów

- Istnieje ogólna reguła prawa każdego człowieka do sakramentów, prawa o charakterze dogmatycznym i nienaruszalnym. Rzecz w tym, że celem istnienia Kościoła katolickiego jest zbawienie dusz. Zbawienie to może dokonać się tylko przez sakramenty – oznajmił Bartoś. I dodał: „Otóż zbawienia dusz nie wolno nikomu odmawiać, a już zwłaszcza biskupom czy duchownym. Sprzeniewieżyliby się oni istotnej swojej misji. Nie wolno więc odmawać chrztu, jeśli chętny chce go i wie czego chce (w przypadku małych dzieci w ich zastępstwie chcą rodzice)” - podkreślił.

Manifestacja Czuwających we Francji (fot. ctb-lyon/Wikimedia Commons)

Lewicowa dyktatura: rząd zabrania demonstracji antygejowskich, a policja zastrasza przeciwników homomałżeństw

Czuwający to niekonwencjonalna forma wyrażenia dezaprobaty dla legalizacji tak zwanych małżeństw homoseksualnych. Czuwający nie manifestują, ale spotykają się w jednym miejscu, zapalają świece i milczą, czytają kluczowe dla naszej cywilizacji teksty, niekiedy również śpiewają. Inicjatywa objęła ta w sposób spontaniczny praktycznie całą Francję. Uczestniczą w niej przede wszystkim młodzi.Od 11 sierpnia trwa tak zwanych marsz czuwających. Codziennie spotykają się oni w innym mieście. Dzisiaj są w Nantes. Na 31 sierpnia zaplanowany został ostatni etap tego marszu w Paryżu. Czuwający nie przejmują się zakazami policji. „W tym kraju istnieje wolność przemieszczania. Nie potrzebuję niczyjego pozwolenia, by czytać na ulicy teksty Camusa czy Bernanosa” – oświadczył Gaultier Bès, rzecznik prasowy czuwających.

Zbrodniarz komunistyczny Wojciech Jaruzelski (Fot. Artur Andrzej/Wikimedia Commons)

Pomnik dla Wojciecha J.

Kiedy to usłyszałem pomyślałem najpierw, że panu Oleksemu nie wywietrzały jeszcze z głowy procenty po jublu w hotelu „Hyatt”, ale kiedy sprawę przemyślałem to musiałem przyznać, że jest w tych słowach ukryty głęboki sens.

Zbrodniarz komunistyczny Wojciech Jaruzelski (Fot. Wikimedia Commons)

IPN chce zbadać, czy Jaruzelski może brać udział w procesie. Na urodzinach wyglądał na zdrowego!

Pion śledczy IPN-u chc, by sąd zbadał czy Wojciech Jaruzelski może uczestniczyć w procesie osób odpowiedzialnych za wprowadzenie stanu wojennego w Polsce. "Prokurator oddziałowej Komisji Ścigania Zbrodni Przeciw Narodowi Polskiego w Katowicach Ewa Koj złożyła do Sądu Okręgowego w Warszawie wniosek o dopuszczenie dowodu z opinii biegłych w celu ustalenia, czy stan zdrowia Jaruzelskiego pozwala na udział w rozprawach".

Komunistyczny aparatczyk Wojciech Jaruzelski (Fot. colasito77/Wikimedia Commons)

Chór wujów pod batutą czerwonego kacyka

Na szczęście to tylko nazwiska gości zaproszonych na urodzinowy jubel towarzysza generała dziwnie pokrywa się z listą PeeReLowskich prominentów, których nazwiska pojawiały się co i raz na pierwszych stronach „Trybuny Ludu” czy innych gadzinówek. Aż dziw, że prezenterzy „Faktów” czy „Wiadomości” relacjonujący urodzinową imprezę w warszawskim hotelu Hyatt nie wbili się w okolicznościowe uniformy...

Ks. Kowalczyk SJ: Spowiedź przed czy po pierwszej Komunii?

Kościół

Ks. Kowalczyk SJ: Spowiedź przed czy po pierwszej Komunii?

Swoja pierwszą spowiedź, przed I Komunią, bardzo dobrze pamiętam. Nie dlatego, że było to jakieś przeżycie traumatyczne, ale dlatego, że było to dla mnie wydarzenie ważne. A miałem wtedy niespełna 7 lat, gdyż należałem w parafii do eksperymentalnej grupy, która przystąpiła do I Komunii wcześniej niż inne dzieci. Grzechów nie wymyślałem, ani nie zasugerowała mi ich siostra katechetka. Moim dziecięcym rozumem i sercem pojmowałem, co zrobiłem źle wobec Boga i bliźnich.

Cejrowski: Komuna się nie skończyła

Cejrowski: Komuna się nie skończyła

Przestrzeń wolności w mediach dramatycznie się zawęża pod rządami Platformy Obywatelskiej - Telewizji Trwam odmówiono miejsca na cyfrowym multipleksie. Uda się powstrzymać domknięcie systemu medialnego?