Tag

Tag: katolicyzm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.

ks. Waldemar Chrostowski (fot. gliwice.fronda.pl)

Kościół

Ks. Waldemar Chrostowski : "Kościół w dialogu z Żydami i Judaizmem"

Jak naprawdę powinien wyglądać dialog Kościoła katolickiego z judaizmem? Wielu - przeważnie lewicowych dialogistów- uważa, że dialog kościoła z Żydami ma mieć charakter socjologiczny. Ksiądz Waldemar Chrostowski mocno podkreśla, że w trakcie dialogu z Żydami przedstawiciele Kościoła, czy ludzie mieniący się katolikami nie mogą w sposób dowolny, demokratyczny dialogować. "Kościół katolicki ma charakter hierarchiczny", nie jest demokratyczny. "Kiedy naucza ma moc wiążącą, normatywną" - mówi ks. Chrostowski.

Janusz Palikot, Magdalena Środa i Aleksander Kwaśniewski

Kościół

Ks. Henryk Zieliński: Czy lewicowy, polski ateizm to tylko mistyfikacja dla gawiedzi?

Z każdego nawrócenia trzeba się cieszyć. Nawet jeśli jest to nawrócenie dopiero w obliczu śmierci. Byle tylko było szczere. Do otwartości na powracających grzeszników zobowiązują nas Chrystusowe przypowieści o zbłąkanej owcy, zagubionej drachmie i wreszcie ta najpiękniejsza, o synu marnotrawnym. Zobowiązuje także osobisty przykład Chrystusa, który z krzyża przygarnął do nieba nawróconego łotra. Jeśli więc radość powstaje u aniołów Bożych z powodu jednego grzesznika, który się nawraca, to u kogo może z tego powodu rodzić się smutek czy zawiść?Przedśmiertne nawrócenie śp. Józefa Oleksego, o którym zapewnia abp Sławoj Leszek Głódź, jest kolejnym głośnym, choć pewnie – ze względów ideologicznych – zbyt mało nagłośnionym w mediach nawróceniem byłego komunistycznego dygnitarza, po śp. gen. Wojciechu Jaruzelskim i kilkudziesięciu innych, mniej znanych działaczach marksistowsko-leninowskiej partii. Młodszym Czytelnikom należy się wyjaśnienie, że chodzi o partię, która prócz tego, że pozostawał

fot. Wikimedia Commons

Józef Oleksy: "Chcę katolickiego pogrzebu, bo wszystkie komuchy taki miały"

W rozmowie z Robertem Mazurkiem ("Rzeczpospolita"/Plus Minus) Józef Oleksy mówi o swoim stanie zdrowia i chorobach nowotworowych z którymi zmaga się od wielu lat. Na pytanie Mazurka: jak wyglądałby jego pogrzeb, Oleksy odpowiada: "Bardzo dobre pytanie. Ma nie być ckliwo! Podjąłem już pewne decyzje. Sam nagram przemówienie! A co, wyjdzie mi ktoś i będzie pieprzył nieszczerze?". Były premier przyznaje, że chce żeby uroczystość miała charakter kościelny, "bo wszystkie komuchy taki miały, a ci, co jeszcze żyją, też będą mieli". Nie wyklucza, że nawet się przed śmiercią wyspowiada. – W szpitalu odwiedził mnie abp Głódź, też tam leżał. Położył mi dłoń na ręce (...). Chciał mnie wyspowiadać, ale powiedziałem, że nie policzyłem grzechów – szczerze mówi Oleksy.

Islandia fot. sxc.hu

Boom katolików w Islandii. Trzeba budować nowe Kościoły!

Kościół katolicki w Islandii zabiera się za rozwój własnej infrastruktury. Powstają nowe kościoły, myśli się o odnowieniu życia monastycznego. Wszystko to jest związane z dynamicznym rozwojem liczebnym katolickiej wspólnoty w tym kraju. Dzięki napływowi migrantów, między innymi z Polski, liczba katolików potroiła się w ciągu ostatnich 10 lat. Na 325 tys. mieszkańców wyspy jest ich już 13 tys. Co roku jest średnio 180 chrztów i 20 pogrzebów. Co roku też od 5 do 25 rodzimych luteranów przechodzi do Kościoła katolickiego.Głównym architektem długofalowego rozwoju Kościoła w Islandii jest ordynariusz Reykiawiku bp Pierre Bürcher. W tych dniach przebywa w swej ojczystej Szwajcarii, gdzie próbuje pozyskać pomoc na rozwój nordyckiego Kościoła. Przypomina on, że w czasie długiej zimy komunikacja po wyspie jest utrudniona. Dlatego niezbędne jest powstanie nowych miejsc kultu.We wrześniu w Asbru otwarto kościół pod wezwaniem św. Jana Pawła II. W planach są już kolejne dwa kościoły, dom rekolekcyj

Protestantyzm wyprze katolicyzm z Ameryki Łacińskiej? (Fot. Flickr, Juliana Coutlinho)

Protestantyzm wyprze katolicyzm z Ameryki Łacińskiej?

Jakiś czas temu w katolickich mediach zawrzało ze względu na opublikowanie danych o kryzysie Kościoła w Ameryce Łacińskiej. Okazało się, że pomimo papieża z Argentyny, tamtejsi katolicy coraz częściej Kościoła. W dodatku robią to nie tylko ze względu na utratę wiary - często konwertują na protesdtantyzm.

Papież Franciszek (fot. Wikipedia)

Kościół

Drastycznie spada liczba wiernych w ojczyźnie Franciszka!

Jeszcze do niedawna kraje Ameryki Łacińskiej uznawało się za bastion wiary katolickiej - w latach 60. aż 90 procent populacji deklarowało się jako wyznawcy katolicyzmu. Co więcej, na obszarze Ameryki Łacińskiej mieszkało ponad 425 milionów katolików, co stanowi 40 procent liczby wyznawców na całym świecie.

Jerzy i Maciej Stuhrowie na okładce "Newsweeka" (fot. media)

Prof. Krystyna Pawłowicz dla Fronda.pl: Maciej i Jerzy Stuhrowie to dzieci „Wyborczej”, lewactwa i TVN

Prof. Krystyna Pawłowicz, PiS: Wywiad dla „Newsweeka”, jakiego udzielili Maciej i Jerzy Stuhrowie jest perfidny i nieuczciwy, nawet gorszy w swej wymowie, niż wywiad udzielony „Więzi” przed Donalda Tuska w 1989 roku. Były premier wychował się w rodzinie z niemieckimi korzeniami i mogę uwierzyć w jego poczucie, że Polska to nie jego miejsce. Zresztą, wszystko wskazuje na to, że on wciąż tak czuje i konsekwentnie realizuje to w polityce polskiej. Jest oczywiście nieuczciwe, że Donald Tusk, mając takie głębokie subiektywne przekonanie o swoim wykorzenieniu, starał się o zdobycie władzy w Polsce, zasiadał w polskim Sejmie, był polskim premierem. Skoro tak trwale nie kocha Polski (słów z 1989 roku nigdy nie odwołał), to nie miał moralnego prawa kierować sprawami Polski, gdyż przysięga przywódców obejmuje przyrzeczenie robienia wszystkiego dla dobra państwa, którym się kieruje. Moim zdaniem, premier Tusk nigdy Polski nie kochał, nie kocha, czego zresztą nie ukrywał. Jego wynurzenia jestem wi

Print Screen wywiadu z "Newsweeka"

Jerzy i Maciej Stuhr "plują" na Polskę!

Oto najnowszy „Newsweek” raczy naszą wyobraźnię dwoma postaciami: Maciejem i Jerzym Stuhrem i jakże znamiennym tytułem: „Męczarnia zwana Polską" . Czytając wywiad ma się jedno wrażenie: panowie Stuhrowie mają masochistyczne ciągoty, bo jak inaczej zdrowy człowiek może żyć w takiej znienawidzonej przez siebie rzeczywistości. Wszędzie tylko kato-talibowie, ciemnogród, antysemityzm, po prostu Polska to jeden wielki zaścianek rządzony przez Watykan. Nie da się polemizować z tym co mówi stary i młody Stuhr, bo oni już ustawili się w takiej sytuacji, że nic do nich nie dotrze. Za to, obrażają większość Polaków.

Nawrócony Żyd rozgłasza: Chrystus to Mesjasz!

Nawrócony Żyd rozgłasza: Chrystus to Mesjasz!

Konwersja na katolicyzm rabina Izraela Zollera, do dziś jest zadrą w oku wielu Żydów, którzy nigdy nie zaakceptowali postępowania neofity z Rzymu, zarzucając mu oportunizm, wynikający z braku porozumienia z lokalną gminą. Poszukiwania byłego rabina Triestu i Rzymu były znacznie głębsze, niż powierzchowne tłumaczenia urażonych ortodoksów.

Kasia Adamik (fot. YouTube)

Córka Holland: Przeszkadza mi polska zaściankowość

Kasia Adamik, znana córka jeszcze bardziej znanej matki, Agnieszki Holland w rozmowie z Dziennik.pl zapewnia, że choć mieszkała w wielu różnych krajach, a obecnie pomieszkuje w Bretanii, czuje się Polką. Ale jest wiele rzeczy, które przeszkadzają jej w polskiej mentalności.

Katolicy muszą uczestniczyć w zajęciach z religii w placówkach oświatowych!

Katolicy muszą uczestniczyć w zajęciach z religii w placówkach oświatowych!

"Gazeta Wyborcza" oraz portal NaTemat kilka dni temu oburzyły się, że w jednej z diecezji katolickich, napisano (później poprawiono na stronie diecezji), że jak rodzice wypiszą dziecko z zajęć z religii tym samym "formalnie dokonują apostazji". Nie wnikając w spór czy to słuszne czy nie, poniżej publikujemy oświadczenie Komisji Episkopatu Polski na temat uczestnictwa katolików na zajęciach z religii w placówkach oświatowych:

Cristeros (fot. Flickr)

Katolicy nie są skazani na klęskę!

Przypominamy bardzo aktualny wywiad z ks. prof. Richardem Neuhausem, jaki ukazał się na łamach kwartalnika FRONDA w roku 2000. Dla nas katolików coraz bardziej prześladowanych przez współczesny świat sekularyzmu i ateizmu, poniższa rozmowa powinna być potwierdzeniem naszej siły!