Tag

Tag: katolicyzm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem katolicyzm.

Do biskupów czy do parafii i dekanatów, czyli do kogo skierowana jest papieska ankieta

Kościół

Do biskupów czy do parafii i dekanatów, czyli do kogo skierowana jest papieska ankieta

Od kilku dni media grzmiały o ankiecie skierowanej do świeckich. Ale dziś ojciec Federico Lombardi zaprzeczył, jakoby dokument ten miał być skierowany do świeckich i podkreślił, że zająć się nim mają przede wszystkim biskupi. Ale jednocześnie Radio Watykańskie, powołując się na prezentację w watykańskim biurze prasowym, którą przeprowadził relator generalny przyszłorocznego Synodu Biskupów, węgierski kardynał Péter Erdő, informuje, że dokument ma być „rozprowadzony po całym świecie w dekanatach i parafiach, by uzyskać konkretne dane co do znajomości tej problematyki”.

Kościół w statystyce - liczba katolików rośnie

Kościół

Kościół w statystyce - liczba katolików rośnie

Ostatnie dane pochodza z końca roku 2011 - liczba katolików wzrosła wtedy o 18 mln osób, w stosunku do wzorstu ogólnej liczby ludności do 85 mln. Najwięcej przybyło katolików afrykańskich bo aż 8 milionów. O 1200 zwiększyła sie liczba księży - spadek dotyczył Europy. O 1600 wzrosła liczba seminarzystów, o 1350 liczba diakonów stałych. Przybyło też prawie 50 tys. świeckich misjonarzy.

Breakdance (fot. Maciej Brzana/sxc.hu)

Hip-hopowi barbarzyńcy

Hip-hop to nie jest muzyka z mojej bajki. Nigdy jej nie słuchałem, a nawet więcej , gdy tylko przypadkowo natknąłem się na rap, to wyłączałem odbiornik. Już sama jej agresywna forma i jej rytm drażniły mnie. Wbrew swoim zwyczajom odrzucałem ten rodzaj muzyki bez jakiejkolwiek próby jej zrozumienia. Nie miałem poczucia, ze mamy do czynienia z interesującym zjawiskiem muzycznym, czy tym bardziej społecznym. Był to bowiem dla mnie rytm , bo nawet nie chciałem go nazywać muzyką, marginesu społecznego, subkultur postwięziennych, czy po prostu kryminalnych.

Papiez Franciszek fot Casa Rosada Wikipedia

Chrześcijaństwo bez Jezusa? Papież ostrzega!

Mówił o tym Papież Franciszek podczas porannej Mszy w kaplicy Domu św. Marty. W homilii, nawiązując do ewangelicznej dyskusji o łuskaniu kłosów w szabat, zwrócił uwagę na specyficzną mentalność adwersarzy Jezusa, którzy mnożą nakazy i zakazy, jednak bez zastanowienia się nad ich sensem. Ta faryzejska logika grozi także chrześcijanom. Jedni z nich czują przymus czynienia jakichś pobożnych rytuałów, ale oderwanych od kontekstu wiary. Drudzy poszukują rzeczy nadzwyczajnych, np. prywatnych objawień czy innych spektakularnych znaków nadprzyrodzoności. W obu przypadkach mamy do czynienia z „chrześcijanami bez Chrystusa” – stwierdził Papież zaznaczając, że prawdziwe Objawienie zakończyło się wraz z Nowym Testamentem. „Jak jest zatem reguła, by być z Chrystusem, a nie stać się chrześcijanami bez Chrystusa? Jaki znak wyróżnia daną osobę, że jest chrześcijaninem z Chrystusem? Reguła jest prosta: ważne jest tylko to, co prowadzi do Jezusa oraz to, co od Niego pochodzi – mówił Papież. – Jezus jest

„Polityka” znowu atakuje katechezę. Za to, że jest katolicka

Kościół

„Polityka” znowu atakuje katechezę. Za to, że jest katolicka

Świetnym przykładem takiej absurdalnej dyskusji o katechezie jest tekst Joanny Podgórskiej z „Polityki”. Jego autorka zarzuca katechetom, że uczą iż antykoncepcja jest złem, potępiają aborcję, a do tego – o zgrozo – pokazują dzieciom kruciksy. A widok tego ostatniego, to dla dziennikarki jest oczywiste, „dla nieprzygotowanego dziecka może być szokiem”.

Terlikowski: Nie zgadzasz się z księdzem Prusakiem? To zachowujesz się, jakby coś cię opętało!

Kościół

Terlikowski: Nie zgadzasz się z księdzem Prusakiem? To zachowujesz się, jakby coś cię opętało!

Skąd tak mocne wnioski? Otóż biorą się one z tego, że przypomniałem jezuicie, że wbrew temu, co napisał w Nowym Testamencie egzorcyzmów dokonywano nie tylko na poganach, ale także na Żydach. I ojciec Prusak przyznał mi rację, ale... wcześniej podkreślił, że nie powinien zarzucać mu błędu rzeczowego, bo to on jest teologiem, a nie ja. Chwilę zaś później oznajmił, że rzeczywiście rację miałem, choć Żydzi to nie chrześcijanie (z czym się zgadzam, i czego nigdy nie kwestionowałem, zwracając tylko uwagę, że nie jest prawdą, że egzorcyzmy w Nowym Testamencie Żyd nie był poganinem i nadal nie może być tak traktowany).

Godson odchodzi z PO, czyli zielonoświątkowiec uczy katolików honoru i wiary

Godson odchodzi z PO, czyli zielonoświątkowiec uczy katolików honoru i wiary

Godson nie od dziś pokazywał, że w odróżnieniu od pewnej części rzekomych platformianych konserwatystów nie tylko mówi o swojej wierze i poglądach, ale także jej broni. Jego odejście z PO jasno pokazuje, że czas, w którym Platforma stała okrakiem na barykadzie i miała realne skrzydło konserwatywne dobiega końca. Teraz dla chrześcijan, którzy poważnie traktują swoją wiarę, zaczyna brakować w niej miejsca. Wiele wskazuje więc na to, że także inni konserwatyści, szczególnie ci, którzy są wierzącymi katolikami, będą musieli opuścić tę partię... A Godson tylko dał im przykład.

Jezus Cię uleczy (fot. Aleksandra Matczak/Flickr)

Jezus Cię uleczy. Na serio!

Opiekunem każdego z tych festiwali jest inne środowisko zakonne. Głównym celem tych spotkań jest modlitwa, choć sprawowana często w nietypowej formie. Stałymi elementami jest spowiedź i adoracja eucharystyczna, Msze Święte. Wspólnymi cechami tych inicjatyw jest ciekawa oprawa medialna, śmiałe używanie internetu do popularyzacji przedsięwzięcia. Przygotowania do tych imprez zwykle trwają cały rok. Przygotowują je merytorycznie kapłani wraz z grupami młodzieży. Z pewnością nie są to jedynie jednorazowe „zabawy” lecz związane jest to z poważną formacją. Corocznie odbywane spotkania stanowią większe cykle formacyjne, na których młodzi ludzie wprowadzani są w różne aspekty życia chrześcijańskiego.

Fot. Wikipedia

Kościół

Franciszek: Jakże bolesne są ataki skierowane przeciw miejscom kultu

„W tym roku, pierwszym mojego pontyfikatu – pisze Franciszek w tegorocznym tekście – postanowiłem podpisać osobiście to tradycyjne orędzie i przesłać je wam, drodzy przyjaciele. Jest ono wyrazem szacunku i przyjaźni dla wszystkich muzułmanów, zwłaszcza tych, którzy są zwierzchnikami religijnymi”. Papież przypomina, że po swoim wyborze na Biskupa Rzymu wybrał imię Franciszek, nawiązując do słynnego świętego, który głęboko kochał Boga i każdego człowieka. Został nazwany „bratem powszechnym”.

Terlikowski: Ja, „naczelny imam polskiego szariatu”

Terlikowski: Ja, „naczelny imam polskiego szariatu”

Dlaczego? Powody są dwa. Otóż po pierwsze przypominam o wartości posłuszeństwa, a to Bielik-Robson kojarzy się z islamem. Odnosząc się do ks. Lemańskiego filozofka oznajmia, że obóz tradycjonalistyczny wysunął przeciwko księdzu tylko „argument islamski”, czyli „zarzut złamania ślubów posłuszeństwa, które składa każdy kleryk, przyjmując na siebie zobowiązanie wierności wobec Kościoła i jego hierarchii”. Problem z tą tezą polega na tym, że nie jest jasne, od czego zacząć pokazywanie jego absurdalności. Otóż nie kleryk, tylko ksiądz, i do tego w islamie takiego ślubu nie ma, bo też nie ma hierarchii... A do tego o wadze posłuszeństwa mówili wszyscy wielcy święci Kościoła, od św. Ignacego Loyoli, św. Franciszka z Asyżu, św. Teresy z Avila, do św. Maksymiliana i św. Faustyny. Oni też w turbanach powinni być przedstawiani?

Fot. Wikipedia

Kościół

Nadużycia moralne skorelowane z liturgicznymi

- Nie ma wątpliwości, moim zdaniem, że nadużycia w świętej liturgii, zredukowanie liturgii do jakiegoś rodzaju ludzkiej aktywności jest ściśle skorelowane z moralną korupcją i z lekkomyślnością w katechezie, która nie przygotowuje już katolików do radzenia sobie z wyzwaniami naszych czasów poprzez odwołanie się do wiary katolickiej – podkreślał kardynał Burke.

Rio de Janeiro (fot.leivas/sxc.hu)

Papież w ziemi porządku i postępu

Entuzjastyczne powitanie papieża Franciszka w Brazylii nie powinno dziwić. Człowiek w koszulce z Jezusem, albo Najświętszym Sakramentem to na ulicy Rio de Janeiro częsty widok. Kościoły pełne w niedziele i święta – nic zaskakującego. Nalepki na samochody z cytatami z Biblii - norma. Brazylia jest krajem ludzi wierzących i bardzo silnie manifestujących swoją wiarę. Jednocześnie państwo od lat rządzone jest przez lewicę.