Tag

Tag: homoseksualizm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem homoseksualizm.

Kard. Walter Brandmüller: Biskupi przeczą Pismu Świętemu

Kościół

Kard. Walter Brandmüller: Biskupi przeczą Pismu Świętemu

„Społeczeństwo zachowuje się dość obłudnie. Nadużycia, które wydarzyły się w Kościele to nic innego niż to, co dzieje się w ogóle w społeczeństwie”, powiedział w rozmowie z niemiecką agencją DPA kard. Walter Brandmüller. W przeddzień swoich 90 urodzin (5 stycznia) były przewodniczący Papieskiego Komitetu Nauk Historycznych odniósł się do aktualnego kryzysu w Kościele.

Fot. publicdomainpictures.com, CC 0 / Pixabay, CC0

Tylko u nas

Oto fakty: Homoseksualizm w Starym i Nowym Testamencie

Wielu katolików ma trudności ze zrozumieniem homoseksualizmu, który w dzisiejszej kulturze europejskiej stanowi coś normalnego, jest obyczajem który zrównuje się ze stanem heteroseksualnym. Przedstawiamy bardzo ciekawy artykuł pana Larryego Hogana, profesora biblistyki w Międzynarodowym Instytucie Teologicznym dla Studiów nad Małżeństwem i Rodziną w Gaming, który ukazał się w kwartalniku FRONDA nr.30/2003. Jest niewątpliwie bardzo systematycznym, analitycznym i teologicznym wyjaśnieniem czym tak naprawdę jest homoseksualizm.

zdj. screen Youtube/Mediatekajp2

Zobacz

Biskup Pieronek, jakiego nie znacie!

Zmarły wczoraj w wieku 84 lat biskup Tadeusz Pieronek był postrzegany jako twarz Kościoła "otwartego". Czy jednak pamiętamy takie jego ostre i trafne wypowiedzi, jak te cytowane poniżej?

Ks. James Martin zaprasza na tęczowy różaniec

Kościół

Ks. James Martin zaprasza na tęczowy różaniec

Ks. James Martin SJ, amerykański jezuita promujący ,,nowe podejście'' do osób homoseksualnych w Kościele, promuje właśnie... tęczowy różaniec. W internecie pojawiła się inicjatywa lewackiej pseudo-katolickiej grupki ,,Contemplative Rebellion''. Jej członkowie zachęcają do odmawiania ,,Różańca współczesnych trosk''. Piszą między innymi:

Homoseksualizm w Starym i Nowym Testamencie

Kościół

Homoseksualizm w Starym i Nowym Testamencie

Są dziś niezwykle częste próby podważania nauczania Kościoła katolickiego na temat homoseksualizmu. Liberalni teologowie twierdzą, że współczesne osiągnięcia naukowe nie pozwalają na utrzymanie krytycznej oceny aktów cielesnych między osobami tej samej płci, bo homoseksualizm miałby być naturalny i nieprzezwyciężalny. Inni sugerują wręcz, że Pismo Święte nie mówi nic na temat homoseksualizmu, bo go po prostu nie zna, a to, co potępia, miałoby być zwykłą rozpustą, a nie ,,miłością''.

Ks. Henryk Zieliński: Gotów jestem ucałować czarne buty papieża

Kościół

Ks. Henryk Zieliński: Gotów jestem ucałować czarne buty papieża

Tak stanowczo na temat homoseksualizmu wśród duchownych, jak zrobił to ostatnio papież Franciszek, nie wypowiadał się chyba żaden z jego poprzedników. W książce „Siła powołania”, która jest zapisem jego rozmowy z hiszpańskim klaretynem ks. Fernandem Pradą, papież poświęcił temu problemowi dwie strony. Jak zasugerował uczestniczący w prezentacji książki o. prof. Józef Augustyn – też jezuita – wiele wskazuje, że temat ten został poruszony w wywiadzie z inicjatywy samego Franciszka.

Tomasz Terlikowski o papieżu Franciszku i homoseksualnych księżach

Kościół

Tomasz Terlikowski o papieżu Franciszku i homoseksualnych księżach

Tomasz Terlikowski skomentował słowa papieża Franciszka na temat homoseksualnych księży. Chodzi o wypowiedź Ojca Świętego zawartą w wywiadzie-rzece, który ukaże się wkrótce w wielu krajach świata. Papież powiedział tam, że homoseksualizm kapłanów jest poważnym problemem i osoby o takich skłonnościach nie mogą wstępować do stanu duchownego. Zdaniem Terlikowskiego ta wypowiedź, choć słuszna, to proponowane przez Franciszka remedia są zdecydowanie niewystarczające.

Moenchengladbach: Nie spotkałem nigdy szczęśliwego geja

Ideologia gender

Moenchengladbach: Nie spotkałem nigdy szczęśliwego geja

Moja matka, która jest bardzo wierzącą osobą, usłyszała, że jest pewien zakonnik, który zna się dobrze na problemach homoseksualizmu. Długo mi o tym opowiadała i w końcu wymogła na mnie, bym spotkał się z tym augustianinem. Do spotkania doszło w Wurzburgu. Okazało się, że zakonnik też jest homoseksualistą. Powiedział mi, że życie jako homoseksualista jest zgodne z wiarą. Według niego, powinienem znaleźć sobie mężczyznę i spędzić z nim życie. Z matką radził mi zerwać kontakty. Po tym spotkaniu wszedłem na całego w środowisko homoseksualistów.

Fot. via Flickr, CC 0

Kościół

Papież Franciszek jasno: W życiu konsekrowanym i kapłańskim nie ma miejsca dla homoseksualistów

Homoseksualizm wśród księży i zakonników „mnie niepokoi, bo być może w którymś momencie nie poświęcono problemowi należytej uwagi. Lepiej, by porzucili posługę czy życie konsekrowane niż wiedli podwójne życie”. Papież Franciszek mówi o tym w swym najnowszym wywiadzie „Siła powołania. O życiu konsekrowanym i poprawie relacji w Kościele”. Jego światowa premiera - w dziesięciu językach, w tym po chińsku - odbędzie się 3 grudnia. W Polsce książka ukaże się staraniem poznańskiego wydawnictwa św. Wojciecha.