Tag

Tag: homoseksualizm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem homoseksualizm.

Fot. Benhur Arcyan via Wikipedia, CC 0

Kościół

Papież o oskarżeniach abp. Vigano: Przeczytajcie i dokonajcie własnego osądu. Nie powiem o tym ani słowa

„Przeczytajcie uważnie i dokonajcie własnego osądu” - powiedział papież Franciszek na pokładzie samolotu irlandzkich linii lotniczych Aer Lingus w drodze z Dublina do Rzymu, gdzie został zapytany o tezy byłego nuncjusza w USA, abp. Carlo Marii Vigano, który oskarża Ojca Świętego i wielu przedstawicieli Kurii Rzymskiej o tuszowanie przestępstw Theodora McCarricka, byłego arcybiskupa Waszyngtonu.

Bp Joseph Strickland, fot. youtube

Kościół

Biskup Joseph Strickland: Oskarżenia abp. Viganò są wiarygodne

Szokujące oświadczenie abp. Viganò, które oskarża papieża Franciszka oraz najwyższe kierownictwo Watykanu o tuszowanie przestępstw pedofilskich, ma już pierwsze poważne reperkusje. Głos zabrał biskup Joseph Strickland z diecezji Tyler w Texasie - a zatem ze Stanów Zjednoczonych, kraju szczególnie dotkniętego obecną aferą za sprawą kard. Theodore'a McCarricka.

Homoseksualizm jako objaw kliniczny

Skandal

Homoseksualizm jako objaw kliniczny

Homoseksualizm jest chorobą. Wie to każdy uczciwy człowiek. Można twierdzić, że jest to choroba niegroźna (co jest zresztą nieprawdą); ale nie sposób zaprzeczać fundamentalnej nienormalności skłonności homoseksualnych. W naszych czasach z wyjątkową siłą próbuje przedstawić się tezę odwrotną. Promocja zachowań homoseksualnych i nazywanie ich normalnymi służy oczywistym celom. To pragnienie deprawacji ludzkiej seksualności i zniszczenie chcianego przez Boga porządku. Tak działa szatan, próbując zepsuć dzieło Stwórcy. Przypominamy ku przestrodze fragment oświadczenia Katolickiego Stowarzyszenia Lekarzy USA sprzed kilkunastu lat. To tekst niezmiennie aktualny.

Papież o pedofilach. Słowa, a kiedy czyny?

Kościół

Papież o pedofilach. Słowa, a kiedy czyny?

Ojciec Święty gości w Irlandii w związku z odbywającym się w Dublinie Światowym Spotkaniu Rodzin. Wyjątkowo ponurym tłem jest sprawa skandali seksualnych, które wstrząsają Kościołem katolickim w Stanach Zjednoczonych, a które nieco wcześniej targały także samym Kościołem w Irlandii. Papież nie unikał tego bolesnego tematu.

zdj. domena publiczna, Wikimedia Commons

Wiara

'Grzech ten jest tak obrzydliwy'... Oto, co Bóg powiedział św. Katarzynie o homoseksualizmie

Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem

Fot. Pixabay, CC 0

Tylko u nas

Nie spotkałem szczęśliwego homoseksualisty

Moja matka, która jest bardzo wierzącą osobą, usłyszała, że jest pewien zakonnik, który zna się dobrze na problemach homoseksualizmu. Długo mi o tym opowiadała i w końcu wymogła na mnie, bym spotkał się z tym augustianinem. Do spotkania doszło w Wurzburgu. Okazało się, że zakonnik też jest homoseksualistą. Powiedział mi, że życie jako homoseksualista jest zgodne z wiarą. Według niego, powinienem znaleźć sobie mężczyznę i spędzić z nim życie. Z matką radził mi zerwać kontakty. Po tym spotkaniu wszedłem na całego w środowisko homoseksualistów.

Fot. Pixabay, CC 0

Homoseksualizm można leczyć!

Spośród wielu przyczyn powstawania tendencji homoseksualnych można wymienić następujące: 1 Zdarza się, że w okresie dojrzewania chłopiec jest wyśmiewany i odrzucany przez rówieśników z powodu swojej słabszej sprawności fizycznej, co powoduje u niego poczucie niższej wartości i odrzucenie przez środowisko. Rodzi to smutek i osamotnienie, a także brak akceptacji dla samego siebie i dla swojego ciała. Tęsknota, by być docenionym i akceptowanym przez kolegów i równocześnie gniew na siebie, niechęć do własnego ciała, które uważa się za mało atrakcyjne i niemęskie, mogą utrwalić się w postaci silnego pociągu do osób tej samej płci. U wielu tak poranionych duchowo młodych ludzi pragnienia seksualne w stosunku do wysportowanych kolegów zaczynają się pojawiać już w wieku 12-13 lat. W miarę upływu czasu może przerodzić się to w obsesyjny pociąg do silnych, wysportowanych mężczyzn.

screenshot Youtube

Kościół

Ks. Dariusz Kowalczyk SJ: Herezja homoseksualna sięga głęboko

„Kościół od początku swego istnienia musiał mierzyć się z różnymi herezjami. Dzisiaj raczej unika się słów „herezja”, „heretycy”. Wiadomo – polityczna poprawność! Niemniej jednak herezje, które zagrażają Kościołowi od wewnątrz, istnieją także dzisiaj” - pisze jezuita, ks. Dariusz Kowalczyk.

Oba zdj. Youtube

Polityka

Giertych uderza w Biedronia. Chodzi o pedofilski skandal w Słupsku

Czy prezydent Słupska, Robert Biedroń, ponosi polityczną odpowiedzialność za sprawę molestowania dziewczynek w tamtejszym ośrodku kultury? Obecnie prokuratura prowadzi śledztwo. A sympatyzujący obecnie z Platformą Obywatelską były wicepremier i minister edukacji, Roman Giertych pyta o polityczną odpowiedzialność włodarza Słupska.

Zdj. Pixabay, domena publiczna, CC0

Polska

Ordo Iuris dementuje mity o dyskryminacji środowisk LGBT w Polsce

Rada Europy przeprowadziła międzynarodowy monitoring nad wdrażaniem rekomendacji zawartych w zaleceniach Komitetu Ministrów Rady Europy z 2010 w zakresie środków zwalczania dyskryminacji opartej na orientacji seksualnej lub tożsamości płciowej. Instytut Ordo Iuris wysłał do Rady Europy Uwagi, opisując stan wdrożenia poszczególnych rekomendacji w Polsce.

fot. muu karhu, lic. CC BY-SA 2.0 via Wikipedia

Kościół

Kard. Józef Ratzinger: Homoseksualiści, żyjcie w czystości

Jest godne ubolewania, że osoby homoseksualne były i są wciąż przedmiotem złośliwych określeń i aktów przemocy. [...] Jednak słuszna reakcja na niesprawiedliwości popełniane wobec osób homoseksualnych nie może w żaden sposób prowadzić do twierdzenia, że skłonność homoseksualna nie jest moralnie nieuporządkowana. [...] Osoby homoseksualne, jak inni chrześcijanie, są powołane do życia w czystości. Jeśli zdołają zrozumieć naturę osobistego powołania Bożego w stosunku do nich, będą w stanie z większą wiarą przeżywać Sakrament Pokuty i przyjmować łaskę Pana, która jest w nim tak hojnie ofiarowana, by móc pełniej nawrócić się ze swojej drogi - pisała w 1986 roku Kongregacja Nauki Wiary kard. Józefa Ratzingera.