Tag

Tag: feminizm

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem feminizm.

fot.ecahal/sxc.hu

Rodzina

Prokreacja to cud życia, feminizm jest kobiecobójstwem

Spotkanie w ramach z cyklu "Z Janem Pawłem II ku przyszłości" odbyło się 18 sierpnia w Muzeum Monet i Medali Jana Pawła II w Częstochowie. Mari przypomniał o wkładzie, jaki Jan Paweł II wniósł w obronę godności macierzyństwa i ludzkiego życia. – To on tak wyraźnie przypomniał, że prokreacja jest realizacją planu Bożego i dokonuje się w szczególnej komunii pomiędzy kobietą a mężczyzną – mówił dr Mari – prokreacja to jest cud życia.

Fot. Wikipedia

Kościół

Kard. João Braz de Aviz: Nierówność płciowa istnieje w Kościele

- Mężczyzna bez kobiety nie jest w pełni człowiekiem – podkreślał kardynał. - I kobieta bez mężczyzny nie jest w pełni człowiekiem. Każde z nich bez drugiego jest niekompletne – mówił. - W całej historii mieliśmy z tym wiele problemów – mówił kardynał. - Z wielu powodów – politycznych i antropologicznych – ten model zdominował także religię.

Feminizm polski jedzie do Tunezji (Fot. free-women/Flickr)

Feministki jadą do Malezji. W 2015 roku chcą szczytu w Warszawie

Zacne grono jadących do Malezji "ekspertek" składać się będzie m.in.: z trzech posłanek: Bożeny Szydłowskiej z PO, Beaty Kempy z SP, i w Małgorzaty Sekuły-Szmajdzińskiej z SLD oraz wiceszefowej MSZ Beaty Stelmach, prof. Magdaleny Środy, Henryki Bochniarz z Konfederacji "Lewiatan" i byłej prezes Deni Cler, Katarzyny Niezgody. Nie zabraknie również minister Agnieszki Kozłowskiej-Rajewicz. Obecna polska delegacja jest jak dotąd najliczniejsza.

Szymon Majewski (fot. Pjahr_Wikipedia)

"Pawłowicz do kuchni, wyczyścić blat, to jest dla ciebie marsz szmat". Panowie Wojewódzki i Majewski - możecie spać spokojnie?

Internet zalała fala niewybrednych memów, których bohaterką jest prof. Krystyna Pawłowicz. Swój cenny czas poświęcili jej także Szymon Majewski i Kuba Wojewódzki, parodiując rozmowę pani poseł z Jarosławem Kuźniarem w TVN24. O ile jeszcze ten pierwszy może kogoś z niezbyt wymagającym poczuciem humoru bawić tekstem, który przynajmniej rymuje się z wypowiedziami prof. Pawłowicz, o tyle „parodia” w wykonaniu Wojewódzkiego to popis żenady i chamstwa, jakich mało.

Dziecko w 8 tygodniu (Fot. AZ – Andrzej Zachwieja/pro-life.pl)

„Regulacja miesiączki” u Federy

Feministyczne komentarze na temat danych aborcyjnych mogłyby przypominać wypowiedzi mafiosów na temat przestępczości zorganizowanej. Oczywiście gdyby tych ostatnich ktoś o to publicznie zapytał. Nikt przy zdrowych zmysłach tego jednak nie robi. Rzeczywistość jest bowiem taka, że feministki prawo aborcyjne mają w nosie i igrają sobie z nim, jak tylko mogą. Od czasu do czasu niektóre z nich nawet całkiem otwarcie przyznają się do swojego udziału w organizowaniu nielegalnej aborcji. Czy to wyjątki czy raczej reguła? Przeanalizujmy kilka faktów z różnych krajów.

fot. Wikipedia_Zff2012 (CC)

Polański nie jest moim bohaterem, ale... Kiedy mówi, jak kato-talib warto to zauważyć

Dla jasności zacznę od tego, że Roman Polański nie jest moim bohaterem. Daleko nam – mnie i redakcji Fronda.pl - do uznania za autorytet w kwestiach moralności człowieka, nad którym ciążą bardzo poważne zarzuty o wykorzystywanie seksualne nieletnich. Jego ostatnią wypowiedź, która padła przy okazji premiery najnowszego filmu, warto jednak zauważyć z co najmniej dwóch powodów.

fot. J. Szymczuk_Krystynapawlowicz.pl

Pawłowicz żąda sprostowania od TVN24. "Redakcja wielokrotnie emitowała zmanipulowany materiał"

„Na podstawie art. 31 i 32 ustawy z dn. 26.01.1984 r. Prawo Prasowe w związku z wielokrotną emisją zmanipulowanej wypowiedzi prof. Krystyny Pawłowicz, zarejestrowanej podczas jej rozmowy z red. Jarosławem Kuźniarem na antenie TVN24 22.05.2013 r., wnoszę o opublikowanie w ciągu siedmiu dni od otrzymania poniższego pisma na początku głównego wydania Faktów TVN o godz. 19:00 sprostowania” - czytamy w piśmie pani poseł.

Jarosław Kuźniar_fot. Artur Andrzej_Wikipedia

"Nie da się wypowiadać jak Kuźniar czy Gozdyra, a później grać obiektywnych dziennikarzy"

Jarosław Kuźniar oraz znacznie szersze grono dziennikarzy, o których myślę, reprezentują pewną tendencję. Być może to nawet nie jest kwestia poglądów, bo te może mieć każdy, ja również swoje mam. Problem tkwi chyba jednak w tym, czy przyjmuje się takie same zasady dla wszystkich swoich rozmówców. To znaczy, że jeżeli jakiś rodzaj zachowania oburza nas po jednej ze stron, to nie ma najmniejszego powodu, żeby nas nie oburzał po drugiej. Innymi słowy, jeżeli twierdzimy, że ktoś, załóżmy Joachim Brudziński, przekracza jakieś normy w mówieniu o politycznych przeciwnikach, to tak samo powinniśmy komentować zachowanie posłów z Platformy, którzy wypowiadają się podobnie. Tu tkwi problem. Dotyczy on jednak dziennikarzy z różnych opcji. Po przeciwnej stronie znajdą się także tacy, którzy popełniają ten sam grzech, ale w odwrotną stronę.

Prof. Krystyna Pawłowicz (Fot. Jakub Szymczuk/krystynapawlowicz.pl)

Prof. Pawłowicz masakruje J. Kuźniara. „Szmaty to szmaty”. KONIECZNIE ZOBACZ

Wywiad z prof. Krystyną Pawłowicz na temat Marszu Szmat, który ukazał się w poniedziałek na portalu Fronda.pl odbił się szerokim echem w mediach. Z tego powodu także Jarosław Kuźniar zaprosił panią poseł do programu „Wstajesz i wiesz” (czy może raczej "Wstajesz i kłamiesz"?) w TVN24. Już w pierwszej sekundzie Pawłowicz wywołała konsternację redaktora, kiedy zwróciła mu uwagę, by nie nazywał ją „posłanką” ale „posłem”. „Zawsze byłam posłem. Konstytucja mówi o posłach, a nie posłankach i posłach. Pani poseł Krystyna Pawłowicz. Dzień dobry” - przedstawiła się oniemiałemu Kuźniarowi. „Oburza się pani na to, że dodałem końcówkę, która podkreśla pani kobiecość?” - dziwił się redaktor TVN24. „Ale proszę nie podkreślać. Konstytucja mówi o pewnym stanowisku, funkcji, więc proszę mówić tak, jak jest zapisane w konstytucji” - prosiła Pawłowicz.