Tag

Tag: cud

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem cud.

Potężna moc różańca ukazała się na Filipinach

Kościół

Potężna moc różańca ukazała się na Filipinach

W Alei Objawienia się Świętych trwało potężne nabożeństwo różańcowe z udziałem przeszło dwóch milionów Filipińczyków. Zebrani nieustannie odmawiali różaniec, błagali Najświętszą Matkę o pomoc, kapłani odprawiali niepoliczone Msze św., a wszystkiemu towarzyszyły pieśni maryjne. Trwali tak przez cztery dni i cztery noce, wspomagani ustawiczną modlitwą leżących krzyżem zakonnic z kontemplacyjnych klasztorów.

Fot. Wikipedia

Kościół

Cudowne ożywienie obrazów w Rzymie

Latem 1796 r, francuskie wojska, pod wodzą Napoleona Bonaparte, przygotowywały się do inwazji na państwo kościelne i zajęcia Rzymu. Z niezwykle bogatej dokumentacji, przechowywanej w archiwum Kurti Rzymskiej, dowiadujemy się, że w tym właśnie czasie mieł miejsce niezwykły fenomen. Było to zjawisko obserwowane przez setki tysięcy ludzi, katolików, wyznawców innych religii, niewierzących, 101 obrazów Matki Bożej w Rzymie, oraz 21 w innych miejscowościach prowincji rzymskiej, w cudowny sposób "ożywiło się". Matka Boża na obrazach poruszała oczami, wargami, płakała. Nadchodziły niezwykle trudne czasy dla Kościoła katolickiego. Napoleon Bonaparte za wszelką cenę chciał sobie podporządkować i zniszczyć Kościół. Po zajęciu Rzymu przez jego wojska, papież Pius VI został uwięziony i osadzony we francuskiej twierdzy w Yalence. Większość kardynałów również uwięziono. Zawieszono funkcjonowanie dykasterii Stolicy Świętej. Wszystko wskazywało na to, że Napoleonowi uda się zniszczyć Kościół. 29 sierp

Ikona Matki Bożej Pompejańskiej (fot. Wikimedia Commons)

Kościół

Maryja wysylabizowała słowo SU-LE-JÓW

o. Augustyn Węgrzyn, cystersBył zimny, dżdżysty jesienny dzień 2004 roku. Wróciłem z podróży samochodem pod kościół św. Tomasza Kantuaryjskiego w Sulejowie, w którym jestem proboszczem i przeorem klasztoru cysterskiego. Zauważyłem człowieka zasmuconego i skostniałego z zimna stojącego przy drzwiach kościoła. Podszedł do mnie i zapytał, czy jestem tu księdzem i czy mógłbym mu otworzyć kościół, bo on chciał sprawdzić, czy w tym kościele, w murze pod chórem znajduje się dziura w ścianie. Popatrzyłem się na niego ze zdziwieniem i mówię mu, że kościół mogę mu otworzyć, ale dlaczego nie interesuje Pana kościół, tylko akurat dziura w ścianie? Odpowiedział, że to jest dla niego bardzo ważne.

Cud zachowania wnętrzności bł. abp. Oscara Romero

Kościół

Cud zachowania wnętrzności bł. abp. Oscara Romero

Prałat Ricardo Urioste który był jednym z najbliższych współpracowników Oscara Romero, arcybiskupa San Salvador, zdradza w wywiadzie dla CNA tajemnice procesu beatyfikacyjnego. Uroczysta beatyfikacja abp. Oscara Romero odbyła się 23 maja 2015 w San Salvadorze, ceremonii w imieniu papieża Franciszka dokonał kard. Angelo Amato.

W Fatimie wytrysnęło cudowne źródło wody !

Kościół

W Fatimie wytrysnęło cudowne źródło wody !

Portal „Fatima Crusader” przytacza świadectwo jednego ze swoich pracowników, który był w szpitalu z powodu kamieni nerkowych. Lekarze próbowali je usunąć chirurgicznie, ale nie udało się, tak że człowiek ten był w niebezpieczeństwie utraty nerki. Ale po wypiciu wody z Fatimy, kamienie rozpuściły się i znikneły! Lekarze byli zdumieni. Żadna operacja nie była już potrzebna, a nasz pracownik wrócił do domu. To Bóg interweniował, aby tego człowieka uratować !

Jezus otwiera oczy? Cud w Kościele czy zwykły fotomontaż ZOBACZ!

Jezus otwiera oczy? Cud w Kościele czy zwykły fotomontaż ZOBACZ!

Na filmie widać, figurę Jezusa, która wygląda jak żywa. Wystarczy dobrze się przyjrzeć, by zobaczyć, że ... otwiera oczy. Choć nagranie powstało w czerwcu, dopiero niedawno trafiło do sieci. Od razu zyskało olbrzymi rozgłos. Jedni twierdzą, że w kościele w Saltillo wydarzył się cud, inni podchodzą do sprawy bardziej sceptycznie. Przekonują, że jest to złudzenie optyczne lub zwykły fotomontaż. – Co za zbieg okoliczności, że akurat był tam ktoś i to nagrał – napisał Internauta. – Od razu widać, że to aktor!

Fot. Wikipedia

Kościół

Niesłychany maryjny cud! Amputowana noga powróciła!

Vittorio Messori, dziennikarz i pisarz, autor licznych książek tłumaczonych na całym świecie, od zawsze badający racje przemawiające za wiarą w Jezusa Chrystusa, przeprowadził fascynujące śledztwo w sprawie najbardziej wstrząsającego cudu maryjnego, który dokonał się 29 marca 1640 roku w Calandzie, niewielkiej miejscowości w hiszpańskiej prowincji Aragonia. Jak już o tym szczegółowo pisaliśmy w nr. 2007/5 Miłujcie się!, pewnemu młodemu wieśniakowi, czcicielowi Matki Bożej z Pilar w Saragossie, została nagle przywrócona prawa noga, amputowana dwa lata wcześniej. W tamtych czasach wydarzenie to odbiło się szerokim echem i zostało od razu poddane badaniu i potwierdzone w niezwykle drobiazgowym procesie.