Historia cudownego uzdrowienia za wstawiennictwem św. o. Pio
Tommaso ContaldiTłumaczenie: Robert Cielicki OFMCap
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem cud.
Tommaso ContaldiTłumaczenie: Robert Cielicki OFMCap
Podobnie jak pośmiertne odbicie ciała Jezusa na Całunie Turyńskim, cudowny obraz Matki Bożej z Guadalupe jest dla współczesnej nauki niewytłumaczalną zagadką. Kroniki mówią, że podczas objawień w 1531 r. Matka Boża zostawiła swoje odbicie na tilmie Indianina Juana Diego.
Vittorio Messori, dziennikarz i pisarz, autor licznych książek tłumaczonych na całym świecie, od zawsze badający racje przemawiające za wiarą w Jezusa Chrystusa, przeprowadził fascynujące śledztwo w sprawie najbardziej wstrząsającego cudu maryjnego, który dokonał się 29 marca 1640 roku w Calandzie, niewielkiej miejscowości w hiszpańskiej prowincji Aragonia. Jak już o tym szczegółowo pisaliśmy w nr. 2007/5 Miłujcie się!, pewnemu młodemu wieśniakowi, czcicielowi Matki Bożej z Pilar w Saragossie, została nagle przywrócona prawa noga, amputowana dwa lata wcześniej. W tamtych czasach wydarzenie to odbiło się szerokim echem i zostało od razu poddane badaniu i potwierdzone w niezwykle drobiazgowym procesie.
Witam. Swoją nowennę odmawiałam w intencji, aby Matka Boża pomogła nam wyjść z trudnej sytuacji finansowej, w której się znaleźliśmy. Wybrałam taką intencję, bo wtedy myślałam, że to problemy finansowe są głównym powodem kłótni i nieporozumień w naszym małżeństwie.
Panie Jezu, staję przed Tobą taki jaki jestem. Przepraszam za moje grzechy, żałuję za nie,proszę przebacz mi.
Zostałam zdiagnozowana w czerwcu 2001 r. Choroba Parkinsona zaatakowała lewą stronę mojego ciała, co było dla mnie naprawdę trudne, ponieważ jestem leworęczna. Po trzech latach, w czasie których początkowe symptomy mojej choroby postępowały wolno, nastąpiło znaczne pogorszenie: wzrost drżenia, sztywnienie, bóle i bezsenność.
ks. Mieczysław Piotrowski TChr
Trzy zawały, zwapnienie nerek, martwica serca, nowotwór mózgu i guz na kręgosłupie. Czyli zestaw na smierć dla kilku osób. Tymczasem wszystko to dotknęło Ryszarda Domżalskiego z Dzierżyna. I... przeżył. Jak przekonuje, trzeba mówić o cudzie - za wstawiennictwiem Matki Bożej Fatimskiej.
Niesamowite wydarzenie miało miejsce w chińskiej prowincji Syczuan. Gdy 2-letni maluch wbiegł na drogę, przejechało po nim auto, które nadjeżdżał z naprzeciwka. Dziewczynka nie odniosła jednak żadnych poważnych obrażeń, ma tylko siniaki.
Życie i działalność o. Pio jest szczególnym "znakiem czasu" dla współczesnych ludzi, którzy tak często zapominają o Bogu i żyją uwikłani w wielorakim złu. O. Pio jest dla dzisiejszego świata czytelnym znakiem wzywającym do nawrócenia i powrotu do Chrystusa - Drogi do zbawienia i szczęścia wiecznego. O. Pio zmarł 23 września1968 r. W ciągu całego swojego skromnego życia odznaczał się heroiczną wiarą. Poprzez kapłańską posługę, wspartą żarliwą modlitwą i cierpieniem, doprowadził do nawrócenia dziesiątki tysięcy ludzi. Mówi się o nim, że był w naszych czasach świadkiem Chrystusa na miarę św. Franciszka z Asyżu. Ludzi najbardziej fascynowały jego charyzmatyczne dary, które otrzymał od Chrystusa: m. in. dar mistycznych przeżyć i wizji istot nadprzyrodzonych, umiejętność przenikania ludzkich sumień, jasnowidzenia, bilokacji i uzdrawiania poprzez modlitwę wstawienniczą. O. Pio byt wyjątkowym "narzędziem" w rękach Boga. Sam mówił i pisał, że wszystko co uczynił innym, zdziałał Bóg przez jego r
Miłosierdzie Boże to ratunek dla potrzebujących pomocy. Wielu ludzi ufnie zwraca się z prośbami do Pana Jezusa Miłosiernego, za pośredniczkę wybierając sobie św. Faustynę. Niezliczone są cuda, jakich proszący doznają i łaski, jakie otrzymują. Opisane niżej przykłady są tylko kroplą w morzu Bożego miłosierdzia.
Pochodzenie i istnienie obrazu Matki Bożej z Guadalupy jest wielką tajemnicą. Po wieloletnich badaniach naukowych dla każdego nieuprzedzonego i otwartego na prawdę człowieka staje się oczywiste, że obraz ten jest dziełem samego Boga.
Sierpień 1945 r. zapisał się w dziejach świata jako dzień zrzucenia przez Amerykanów bomby atomowej na Hiroszimę. Nie mam jednak zamiaru przypominać ofiar, które szacuje się na kilkadziesiąt tysięcy, nie licząc wielu tysięcy osób, które umarły w kolejnych latach w wyniku choroby popromiennej. Chcę wspomnieć ośmiu jezuitów, którzy przeżyli wybuch bomby atomowej, pomimo przebywania w okolicy epicentrum wybuchu.
Do Rzymu przywieziono w środę po raz pierwszy z Apulii szczątki świętego ojca Pio z Pietrelciny, jednego z najbardziej czczonych we Włoszech świętych. Tygodniowa peregrynacja po Wiecznym Mieście jest ważnym wydarzeniem w kalendarzu Roku Jubileuszowego. Wczorajszej nocy zostały przewiezione do kościoła św. Salwatora, gdzie pozostaną do piątku. Dzisiaj w kierunku bazyliki Świętego Piotra wyruszy procesja z relikwiami świętych.