Tag

Tag: boże narodzenie

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem boże narodzenie.

Chomątowska dla Fronda.pl: Skandal Wcielenia… po prostu skandal.

Kościół

Chomątowska dla Fronda.pl: Skandal Wcielenia… po prostu skandal.

Skandal Wcielenia… po prostu skandal. Nie można tego inaczej nazwać. Bariera nie do przejścia nie tylko dla muzułmanów, przy których powiedzenie, że Bóg ma ciało, musi być uznane za bluźnierstwo. Wcielenie jest samo w sobie tak niewyobrażalne, że jego prawdziwość wzbudzała wątpliwości także wśród chrześcijan. Katechizm Kościoła Katolickiego mówi nam, że pierwsze herezje chrystologiczne były nie tyle negacją Bóstwa Jezusa, co Jego człowieczeństwa[1]. Współcześnie wcielenie również budzi sprzeciw. Może już nie tyle ono jako pojęcie teologiczne, co jego praktyczne konsekwencje.

Papież (fot. Tomasz SilvaABr/Wikipedia)

Kościół

Franciszek odszedł od zwyczaju poprzedników

"Patrząc na Dzieciątko w żłóbku pomyślmy o dzieciach będących najsłabszymi ofiarami wojen, ale myślmy także o osobach starszych, o maltretowanych kobietach, o chorych... Wojny unicestwiają i ranią tak wiele istnień ludzkich!"

Zakopane Fot. Wikipedia

Zakopane na Święta bez prądu

Nie takich Świąt Bożego narodzenia spodziewali się mieszkańcy powiatu tatrzańskiego. Na miasto zszedł halny o prędkości 140 km/h pozbawiając miasto energii elektrycznej.

fot. PiS.tv

Jarosław Kaczyński: Święta 2009 roku były ostatnimi wesołymi...

Jarosław Kaczyński mówił, że Boże Narodzenie 2009 roku to były dla niego ostatnie prawdziwe święta. "Później były jeszcze święta Wielkiejnocy 2010, ale wtedy mama była między życiem a śmiercią, w szpitalu. I były to dla mnie i dla brata bardzo trudne święta. Nie spodziewałem się, że kilka dni później będzie jeszcze gorzej. Dużo gorzej, doszło do smoleńskiej tragedii. Zginął mój brat, bratowa, wielu przyjaciół i współpracowników. Święta 2009 roku były dla mnie ostatnimi wesołymi świętami. Więcej już takich świąt nie będę miał. Pamiętam też święta z dzieciństwa. To podniecenie, co się dostanie pod choinkę. Od aniołka, bo w tamtych czasach w Warszawie prezenty przynosił aniołek, a święty Mikołaj to był 6 grudnia. Ale wiara w aniołki szybko przeminęła, więc z Leszkiem przeczesywaliśmy mieszkanie w poszukiwaniu ukrytych skrzętnie prezentów".

Ks. Henryk Zieliński (fot. archiwum)

Kościół

Ks. Henryk Zieliński: Dlaczego Boże Narodzenie?

Wcielenie Syna Bożego jako fakt historyczny jest dla nas dzisiaj sprawą o wiele ważniejszą niż kilka lat temu. W treści naszej wiary nic wprawdzie się nie zmieniło, ciągle najważniejszą prawdą wiary i najważniejszymi świętami są te, które nas wprowadzają w misterium Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Ale świat stawia dzisiaj przed nami nowe wyzwania. I na nie musimy dawać przekonującą odpowiedź światu i sobie samym. Przypominał o tym już św. Piotr: „Chrystusa miejcie w sercach za Świętego i bądźcie zawsze gotowi do obrony wobec każdego, kto domaga się od was uzasadnienia tej nadziei, która w was jest” (1P 3,15). Czymże jest ta gotowość, jeśli nie reagowaniem na znaki czasu? Czasy, w których musieliśmy się bronić przed kwestionowaniem samego istnienia Boga czy historyczności Jezusa Chrystusa, mamy już chyba za sobą. Dzisiaj żaden poważny badacz istnieniu Chrystusa nie zaprzecza. Samo zaś istnienie Boga też jakby przestało być dla filozofów tematem, o który warto się spierać, sk

Polska aktorka: "Nie obchodzę świąt!"

Polska aktorka: "Nie obchodzę świąt!"

"Nie mam żadnych skojarzeń związanych z Bożym Narodzeniem - wyznaje Pietrucha. Sianko pod obrusem, kompot z suszu, czy pachnący karp na stole nie robią na mnie wrażenia. Pochodzę z rodziny, w której nie obchodziło się świąt."

fot. Wikimedia Commons

Kościół

Tylko Bóg wie, że istnieje?

Tomasz dekert na pytanie o połączenie dzieciństwa i teologii odpowiada: "Trzeba zacząć od tego, jak rozumiemy teologię. Chrześcijańska tradycja ascetyczna, zwłaszcza wschodnia, mówi za Ewagriuszem z Pontu, że teologiem jest ten, kto się właściwie modli, mistyk. My współcześnie jesteśmy przyzwyczajeni do rozumienia teologii, jako dziedziny akademickiej (co moim zdaniem jest pomyłką). W przypadku dziecięcych wypowiedzi zawartych w książce, przyznaję, że na poziomie podstawowym odniosłem do nich to słowo w znaczeniu czysto etymologicznym (theologia od theos - Bóg i logos - słowo). Dziecko mówi coś o Bogu, w tym sensie jest to teologia. Ale w głębszym sensie można by powiedzieć, że te wypowiedzi zahaczają o to "ascetyczne" znaczenie."

Fot. Mercu/Flickr

Chrystus jest dla Amerykanów najważniejszy!

Poprzez analizę angielskojęzycznej Wikipedii badacze ustalili ranking najważniejszych postaci historii. Na pierwszym miejscu znalazł się Jezus Chrystus, a za Nim: Napoleon Bonaparte, Wiliam Shakespeare i Mahomet. Kolejne miejsca zajęli: Abraham Lincoln, Jerzy Waszyngton, Adolf Hitler, Arystoteles, Aleksander Wielki i Tomasz Jefferson.