Rybą, która najczęściej gości na naszych wigilijnych stołach jest karp, ale zaszczytne drugie miejsce można z pewnością przyznać śledziowi, którego najczęściej przyrządzamy z cebulą. Ale są i inne sposoby!

Czy pomyśleliście kiedyś, że śledzie można przyrządzić z orzechami i... rodzynkami? Brzmi dziwnie? Być może, ale jest naprawdę wyjątkowe. Warto wypróbować tę recepturę. 

Oto składniki tego oryginalnego przepisu:

1/2 kg matiasów w oleju (grube filety)
3 dkg grzybów suszonych ( najlepiej prawdziwki kapelusze)
2 średnie cebule
garść orzechów włoskich w ćwiartkach
oliwa z oliwek około 1 szklanki
1 łyżka rodzynków
sól, pieprz
1 łyżka ciemnego sosu sojowego ( bywa sojowy grzybowy)

Sposób przygotowania: 

Grzyby namoczyć, wodę odlać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości, pokroić w cieniutki makaron. Cebulę pokroić w kostkę niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.

Śledzie pokroić w trójkąty i układać warstwami w słoiku , śledzie, potem warstwa grzybowa , aż do wyczerpania składników, na wierzchu grzyby, zalać pozostałą oliwą i odstawić na dwa , trzy dni.

A potem już tylko konsumpcja pysznych śledzi! Smacznego!

daug