Główny Inspektorat Sanitarny informuje na swojej stronie o wykryciu Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbek produktu „Gorczyca biała cała” 30g marki Prymat, numer partii 1298199, data minimalnej trwałości 05.2022.

Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego”

- ostrzega GIS.

Jak czytamy na stronie Inspektoratu:

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjęły działania w celu ustalenia miejsc dystrybucji kwestionowanej partii produktu i wycofania jej z obrotu.

Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy”.

Dalej zaś:

Firma Prymat Sp. z o.o. zaprasza wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie”.

Podkreślono, że nie należy spożywać przyprawy ze wskazanej partii!

dam/gis.gov.pl