E210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe
Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podejrzewany o działanie rakotwórcze, groźny dla osób uczulonych na aspirynę.
E214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
Występowanie: pasty do zębów, margaryny, przetwory rybne, żelatyna spożywcza
Działanie: podejrzany o działanie odurzające i wywoływanie skurczów mięśni.
E220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
Występowanie: naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, wiórki kokosowe, suszone owoce, przyprawy, przetwory ziemniaczane
Działanie: reakcje alergiczne, nudności, bólu głowy, zakłócona praca jelit, możliwe ataki astmy, utrata witaminy B12.
E230 bifenyl, E231 ortofenylofenol, E232 ortofenylofenolan sodu
Występowanie: owoce cytrusowe (używane jako środek insektobójczy)
Działanie: reakcje alergiczne
E249 azotyn III potasu, E249 i E250 azotyn III sodu
Występowanie: wędliny, mięsa i ryby
Działanie: rozwój nowotworów, astma, zapalenie nerek, zawroty głowy.
E251 azotan V sodu, E252 azotan V potas
Występowanie: sery, wędliny i mięsa
Działanie: astma, zapalenie nerek, zawroty głowy, duszności.
ko/se.pl