Tych konserwantów UNIKAJ! Dobre do balsamowania... zwłok - zdjęcie
05.12.18, 09:50Fot. Dada via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Tych konserwantów UNIKAJ! Dobre do balsamowania... zwłok

Chyba każdy z nas spotkał się z tajemniczym oznaczenia E jaki możemy znaleźć wśród składników prawie wszystkich produktów spożywczych! E oznaczają barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze czy emulgatory. Poznaj groźne dla zdrowia konserwanty, które są oznaczane jako E200 – E299. Zacznij ich unikać, jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem. 
Konserwanty E200 - E299

E210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)

Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe
Działanie: reakcje alergiczne, wysypki, podejrzewany o działanie rakotwórcze, groźny dla osób uczulonych na aspirynę.

E214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego 
Występowanie: pasty do zębów, margaryny, przetwory rybne, żelatyna spożywcza
Działanie: podejrzany o działanie odurzające i wywoływanie skurczów mięśni.

E220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
Występowanie: naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, wiórki kokosowe, suszone owoce, przyprawy, przetwory ziemniaczane
Działanie: reakcje alergiczne, nudności, bólu głowy, zakłócona praca jelit, możliwe ataki astmy, utrata witaminy B12.

E230 bifenyl, E231 ortofenylofenol, E232 ortofenylofenolan sodu
Występowanie: owoce cytrusowe (używane jako środek insektobójczy)
Działanie: reakcje alergiczne

E249 azotyn III potasu, E249 i E250 azotyn III sodu
Występowanie: wędliny, mięsa i ryby
Działanie: rozwój nowotworów, astma, zapalenie nerek, zawroty głowy.

E251 azotan V sodu, E252 azotan V potas
Występowanie: sery, wędliny i mięsa
Działanie: astma, zapalenie nerek, zawroty głowy, duszności.

ko/se.pl