Wiele osób cierpi z powodu bólu stawów, nóg i pleców, na szczęście każdy z Was może się go pozbyć i to dzięki składnikowi, który znajduje się w większości domów.

Wiele badań wskazuje, że żelatyna pomaga zmniejszyć stan zapalny i ból związany z chorobą zwyrodnieniową stawów, najbardziej rozpowszechnioną formą zapalenia stawów.

Może być również stosowana w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i osteoporozy, jak również do wzmocnienia paznokci, kości i stawów, poprawia jakości włosów i w odzyskiwaniu zdrowia po urazach związanych ze stresem. Można ją stosować także przy walce z wrzodami – w tym wrzodami wywołanymi przez stres i niepokój.

Oto jak przygotować i spożywać żelatynę – włączenie tego prostego składnika żywnościowego do codziennej diety może mieć cały szereg korzyści zdrowotnych, a co najważniejsze nie stwierdzono istotnych skutków ubocznych.

Składniki:

Dwie łyżeczki żelatyny w proszku (około 5 gram)
Jedną czwarta szklanki zimnej wody
Instrukcja:

Wymieszać żelatynę z wodą w godzinach wieczornych i pozostawić na całą noc.
Z rana powinieneś otrzymać przezroczystą galaretkę, którą można spożywać na śniadanie z jogurtem, miodem lub świeżym sokiem.
Powtarzaj ten proces codziennie przez okres jednego miesiąca i zobacz, jak z dnia na dzień ból jest coraz słabszy.
Opcjonalnie:

Można dodać do galaretki przyprawy przeciwzapalne, takie jak pieprz cayenne lub kurkuma.

Dlaczego to działa?
Wielu lekarzy uważa, że żelatyna uśmierza ból, a z czasem uwalnia od niego nasze ciało, ponieważ zawiera kolagen – jeden z materiałów, które w naturalny sposób tworzy kości i chrząstki.

Jeśli zmagasz się z bólami stawów, pleców, a nawet z wrzodami żołądka zacznij stosować żelatynę w codziennej diecie może to pomóc złagodzić ból i przywrócić mobilność naszego ciała i stawów.